szczepan29 0 Posted February 28, 2012 Witam Mam zamiar uczynić Milk Stouta z tego przepisu: http://www.wiki.piwo...siak_%28wena%29 W BA, gdzie chcę zamówić wszystkie surowce nie znalazłem jednak słodu palonego z Żywca. Pytanie moje jest proste, czym mogę go zastąpić? Pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites
zgoda 412 1 Items Posted February 28, 2012 Weyermann Carafa I albo II. Quote Share this post Link to post Share on other sites
szczepan29 0 Posted February 28, 2012 Weyermann Carafa I albo II. Czyli rozumiem, że Carafa mam dodać 0,4 kg zamiast 0,2 z przepisu? Quote Share this post Link to post Share on other sites
dziedzicpruski 320 Posted February 28, 2012 a nie lepiej palone ziarno , jest przyjemniejsze w smaku od słodów palonych . Quote Share this post Link to post Share on other sites
zgoda 412 1 Items Posted February 28, 2012 A niby dlaczego 2x więcej? Moim zdaniem tyle samo. Quote Share this post Link to post Share on other sites
szczepan29 0 Posted February 28, 2012 A niby dlaczego 2x więcej? Moim zdaniem tyle samo. Carafa występuje już w przepisie w ilości 0,2kg, jeżeli palony z Żywca mam zamienić również na Carafa to jego łączne ilość wyniesie 0,4kg... chyba dobrze myślę? Quote Share this post Link to post Share on other sites
moler 0 Posted January 8, 2020 Odświeżę temat, bo w przyszłości chciałbym uwarzyć piwko bazując także na recepturze tu podanej. https://www.wiki.piwo.org/Milk_Stout,_Jan_Krysiak_(wena) W sklepie, w którym się zaopatruję także nie mogę znaleźć słodu palonego z Żywca. W jednym z wcześniejszych postów ktoś proponował dodanie 0.2 kg Carafa II zamiast palonego z Żywca. Carafa II jest już w recepturze, zatem zwiększam tą ilość to 0,4 kg, czy ktoś ma inne propozycje? Dodam, że taka opcja by mi pasowała, gdyż i tak muszę go kupić pół kilo. Niestety zdaje się, że autor wątku od kilku lat tu nie zagląda. Quote Share this post Link to post Share on other sites
x1d 126 Posted January 8, 2020 Jęczmień palony możesz dać. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Stasiek 112 1 Items Posted January 9, 2020 Zrozumieć "Słód palony z Żywca" mogą tylko Ci co pamiętają te "stare" festiwale w Żywcu. :) Sam kiedyś dałem trochę tego słodu do zwycięskiego portera i sie zastanawiałem potem czym to zastąpić jak chciałem powtórzyć... Problem w tym że ten słód był palony tylko podczas festiwalu i w różnych latach i różnie to mogło wyglądać... Myślę jednak że carafa II może być dobrym przybliżeniem. Ale na pewno nie jęczmień palony... Quote Share this post Link to post Share on other sites
x1d 126 Posted January 9, 2020 22 minuty temu, Stasiek napisał: Ale na pewno nie jęczmień palony Dobra, nie robiłem wtedy, ale w którejś recepturze dawałem jp i nie było źle. Skoro masz carafa II w nadmiarze to faktycznie logicznie jest go wykorzystać. Quote Share this post Link to post Share on other sites