Jump to content
szczepan29

Słód palony z Żywca

Recommended Posts

A niby dlaczego 2x więcej? Moim zdaniem tyle samo.

Carafa występuje już w przepisie w ilości 0,2kg, jeżeli palony z Żywca mam zamienić również na Carafa to jego łączne ilość wyniesie 0,4kg... chyba dobrze myślę?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odświeżę temat, bo w przyszłości chciałbym uwarzyć piwko bazując także na recepturze tu podanej.

https://www.wiki.piwo.org/Milk_Stout,_Jan_Krysiak_(wena)

W sklepie, w którym się zaopatruję także nie mogę znaleźć słodu palonego z Żywca. W jednym z wcześniejszych postów ktoś proponował dodanie 0.2 kg Carafa II zamiast palonego z Żywca. Carafa II jest już w recepturze, zatem zwiększam tą ilość to 0,4 kg, czy ktoś ma inne propozycje?

Dodam, że taka opcja by mi pasowała, gdyż i tak muszę go kupić pół kilo.

 

Niestety zdaje się, że autor wątku od kilku lat tu nie zagląda.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrozumieć "Słód palony z Żywca"  mogą tylko Ci co pamiętają te "stare" festiwale w Żywcu. :)

Sam kiedyś dałem trochę tego słodu do zwycięskiego portera i sie zastanawiałem potem czym to zastąpić jak chciałem powtórzyć...

Problem w tym że ten słód był palony tylko podczas festiwalu i w różnych latach i różnie to mogło wyglądać...

Myślę jednak że carafa II może być dobrym przybliżeniem. Ale na pewno nie  jęczmień palony...

Share this post


Link to post
Share on other sites
22 minuty temu, Stasiek napisał:

Ale na pewno nie  jęczmień palony

Dobra, nie robiłem wtedy, ale w którejś recepturze dawałem jp i nie było źle.

Skoro masz carafa II w nadmiarze to faktycznie logicznie jest go wykorzystać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.