Jump to content
bemol28

Kilka pytań początkującego

Recommended Posts

Witam

Jako że to mój pierwszy wpis na tym forum to witam wszystkich piwowarów.

Od lat robię wina ale w ramach eksperymentu uwarzyłem niedawno pierwszą warkę z góry zakładając że będzie smakowało jak tanie piwo z Lidla a tu niespodzianka. Moje pierwsze piwo smakuje mi:)

Ale do rzeczy:

Mam zamiar na dniach zamówić surowce na kolejne 4 piwa w tym 2 wg zestawów z CP lecz na większą ilość piwa więc nie będę zamawiał zestawów tylko same surowce. No i właśnie z tymi zestawami mam pewien problem.

 

Pale Ale

-pale ale 5,5-7,5 EBC- 4,6 kg

-karmelowy jasny 80-150 EBC- 0,25kg

-Marynka, granulat, 40 g

-Lubelski, granulat, 50 g

 

Red Irish Ale

-pilzneński 2,8-4,2 EBC- 1,9 kg

-monachijski 10-27 EBC- 2 kg

-karmelowy jasny 80-150 EBC- 0,15 kg

-karmelowy ciemny 540-850 EBC- 0,15 kg

-Marynka, granulat, 20 g

-Lubelski, granulat, 15 g

Czy do Red Ale mam może dodać palony jęczmień lub coś jeszcze pozmieniać i jak to w ogóle zacierać. W jednej temp. czy dwóch i z jakimi przerwami.

 

Mam też drugi problem, a mianowicie:

Mam akwarium roślinne, mam wiec również filtr RO i dużo testów wody.

Woda w kranie: Ph 7,5 Twardość 12GH

Woda z RO: Ph 6 Twardość 0GH , praktycznie destylowana

Jakiej wody mam urzywac, kranówki, RO lub może mieszać 50/50. Za pierwszym razem właśnie zmieszałem. Czytałem coś na temat wpływu Ph na piwo ale nie bardzo to zrozumiałem.

Sorki jeśli pytam o oczywiste rzeczy ale musicie wybaczyć początkującemu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli kupujesz sam surowce to nie trzymaj się tych zestawów - są lepsze receptury:

 

http://www.wiki.piwo.org/Kategoria:Receptury_ze_s%C5%82od%C3%B3w

 

Jedno i drugie piwo możesz zacierać jednotemperaturowo w około 68°C. Chmiele na Twoim miejscu wybrałbym angielskie. Co do wody to do tych piw wybrałbym twardszą - kranówę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.