Jump to content
Sign in to follow this  
Belzebub

dezynfekcja ogniem ?

Recommended Posts

dość długo nie warzyłem, zbieram się powoli i muszę zdezynfekować fermentory i tak się zastanawiam jakby wlać do takich (30 litrowych) po 2-3 kieliszki mocnego alkoholu rozmieszać i podpalić ?

Kegi co prawda są w gumie, ale nie podejrzewam, żeby temperatura coś im zrobila.

Wyjdzie coś z tego ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bardziej palnikiem jak już. Dezynfekcja za pomocą wypalania - słyszałem tylko w "ptasiarstwie" - gołębie i kurczaki żeby zmniejszyć ilość oocyst, ale przecież nie masz chyba nasrane do fermentorów :-))

Share this post


Link to post
Share on other sites

he he nie mam :) Tak sobie pomyślałem, że gdy alkohol bedzie spalł się na ściankach to będzie to działało dezynfekująco.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To juz lepiej troche alkoholu, dolej gorącej wody i zamknij na pol godziny od czasu do czasu potrzasajac. Alkohol bedzie parowal i skraplal sie na wszystkich sciankach i powierzchaniach wewnatrz fermentora.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.