Jurek 0 Posted February 26, 2012 (edited) Witam, przedwczoraj zrobiłem swoją 7 warkę, a 4 z zacieraniem Robiłem Dry Stouta. Drożdże nie chcą zastartować. Zrobiłem rehydrytację zgodnie z wiki (http://tinyurl.com/7qvswjj). Trzymam w 20 stopniach Czekać? Co można zrobić? Edited February 26, 2012 by jurek12345 Quote Share this post Link to post Share on other sites
andy 68 1 Items Posted February 26, 2012 Witam, przedwczoraj zrobiłem swoją 7 warkę, a 4 z zacieraniem Robiłem Dry Stouta. Drożdże nie chcą zastartować. Zrobiłem rehydrytację zgodnie z wiki (http://tinyurl.com/7qvswjj). Trzymam w 20 stopniach Czekać? Co można zrobić? sprawdzałeś pianę czy tylko bulgadełko? Quote Share this post Link to post Share on other sites
mirogster 33 Posted February 27, 2012 Ruszyly? W ciagu 24 max 36 godz. powinny! To piranie wsrod drozdzy, powinny odpalic jak szalone:) Na ile litrow zadales 1 saszetke(i czy byla 'swierza'), napowietrzyles brzeczke po schlodzeniu / przelaniu do fermentora? Ew. podnies moze lekko tmp. o kilka stopni. Quote Share this post Link to post Share on other sites
karczmarz 86 1 Items Posted February 27, 2012 A czy starter zaczał normalnie pracować, były widoczne oznaki pracy drożdży? Ostatnie 4 warki zrobiłem na jednej saszetce S-04 i każda odpalała do max 24h. Ostatnią zadałem gęstwą prosto z lodówy Quote Share this post Link to post Share on other sites
Porter 67 Posted February 27, 2012 karczmarzu - kolega jurek nie robił startera, on tylko uwadniał drożdże. Ciekawe, czy odpaliły? Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 719 1 Items Posted February 27, 2012 http://www.wiki.piwo.org/Foreign_Extra_Stout_%28Stout_Opalenicki_II%29,_Andrzej_Smyk_%28anteks%29 3 lata po terminie 1/2 saszetki wsypana na pianę po napowietrzeniu, piwo 15blg Quote Share this post Link to post Share on other sites
karczmarz 86 1 Items Posted February 27, 2012 (edited) karczmarzu - kolega jurek nie robił startera, on tylko uwadniał drożdże. Ciekawe, czy odpaliły? Nie zauważyłem żadnych wychyleń co do czasu wystartowania, każda warka z 4 warek po 12h "dmuchała" rurkę Dodam, że już choćby z S-33 tak się nie dzieje, ale to tylko pokazuje, że S-04 to prawdziwe strongmeny wśród drożdży Edited February 27, 2012 by karczmarz Quote Share this post Link to post Share on other sites
bogdan62 30 Posted February 27, 2012 http://www.wiki.piwo.org/Foreign_Extra_Stout_%28Stout_Opalenicki_II%29,_Andrzej_Smyk_%28anteks%29 3 lata po terminie 1/2 saszetki wsypana na pianę po napowietrzeniu, piwo 15blg Drozdże były w lodówce, czy w temperaturze pokojowej. W pudełku z rupciami (temp. pokojowa) znalazłem saszetkę s-04 z terminem 01 2008, miałem ją wyrzucić. Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 719 1 Items Posted February 27, 2012 Po otwarciu, przez ostatni rok leżała w lodówce Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jurek 0 Posted February 27, 2012 Dzisiaj po południu nie wystartowały. Ale chyba wiem co się stało. Kadż zostawiłem w pokoju niedaleko okna, a moja kochana małzonka zdjęła zasłony do prania (powiesiła takie same :-) więc od razu nie zauważyłem, i kadź była wystawiona prze parę godzin na słońce, które świeciło przez okno.Co prawda w pokoju było 20 stopni, ale bezpośrednie słońce mogło podnieść temperaturę na tyle że drożdże mogły zginąć. Warka do wylania? Quote Share this post Link to post Share on other sites
elroy 727 1 Items Posted February 27, 2012 Nie no, sytuacja nie możliwa Zerkałeś do wiadra co się dzieje, czy nie zerkałeś?. Bo tak to możemy "gdybać" jeszcze dłuuugo. Quote Share this post Link to post Share on other sites
scooby_brew 461 1 Items Posted February 27, 2012 (edited) Dzisiaj po południu nie wystartowały. Ale chyba wiem co się stało. Kadż zostawiłem w pokoju niedaleko okna, a moja kochana małzonka zdjęła zasłony do prania (powiesiła takie same :-) więc od razu nie zauważyłem, i kadź była wystawiona prze parę godzin na słońce, które świeciło przez okno.Co prawda w pokoju było 20 stopni, ale bezpośrednie słońce mogło podnieść temperaturę na tyle że drożdże mogły zginąć. Warka do wylania? nie, te drożdże będą działać nawet do 40°C + Edited February 27, 2012 by scooby_brew Quote Share this post Link to post Share on other sites
andy 68 1 Items Posted February 27, 2012 jak już pisałem, i pisał Elroy opisz jak wygląda brzeczka, po jakich oznakach uważasz że nie wystartowało, czy sugerujesz się bulgadełkiem czy innymi oznakami fermentaji. Jak na razie to informacje od Ciebie są żadne. 1 mirogster reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
mirogster 33 Posted February 27, 2012 (edited) @jurek12345 Podaj wiecej konkretow. Jaki 'litraz' warki, jakosc i ilosc zadanych drozdzy itp. O ile faktycznie nie ma zadnej aktywnosci, wyglada na to, ze zadales martwe/zbyt nieliczne/slabe drozdze. Nie sprawiaj wrazenia, ze forumowym kolegom zalezy bardziej niz tobie Podaj wiecej szczegolow, bo czas leci. Szkoda tylko twojego czasu i energii (zyciowej). Edited February 27, 2012 by mirogster 1 andy reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Z_bychu 6 Posted February 27, 2012 Dzisiaj po południu nie wystartowały. Ale chyba wiem co się stało. Kadż zostawiłem w pokoju niedaleko okna, a moja kochana małzonka zdjęła zasłony do prania (powiesiła takie same :-) więc od razu nie zauważyłem, i kadź była wystawiona prze parę godzin na słońce, które świeciło przez okno.Co prawda w pokoju było 20 stopni, ale bezpośrednie słońce mogło podnieść temperaturę na tyle że drożdże mogły zginąć. Warka do wylania? Bez przesady o ile stopni ci mogło podnieść temp. warki ?: 0,5 °C - 1°C max. A sądzę że w ogóle. Quote Share this post Link to post Share on other sites
ronin 5 1 Items Posted February 28, 2012 Witam, przedwczoraj zrobiłem swoją 7 warkę, a 4 z zacieraniem Robiłem Dry Stouta. Drożdże nie chcą zastartować. Zrobiłem rehydrytację zgodnie z wiki (http://tinyurl.com/7qvswjj). Trzymam w 20 stopniach Czekać? Co można zrobić? Warzyłeś 24 lutego - trochę dni już minęło. Napisz coś więcej, w ilu stopniach zacierałeś, czy robiłeś próbę jodową, jaka gęstość, ewentualnie wstaw zdjęcie jak koledzy piszą. Spróbuj napowietrzyć brzeczkę http://www.wiki.piwo...rzenie_brzeczki, zrób na boku szybki test fermentacji (FFT). Używałem ostatnio tych samych drożdży do IRA - długo się ociągały z wystartowaniem (36 godzin), ale jak już się namnożyły to ruszyły to pełną parą. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jurek 0 Posted February 28, 2012 Dzisiaj otworzyłem bo nie bulkało dalej :-). Warkę robiłem z zestawu BA na 20 litrów, według przepisu dostarczonego z zestawem, a więc dodałem słód pale (Weyermann) do wody o temp. 69st, i trzymałem 45 min w temp 67 st, próba jodowa negatywna, dodałem słód Carafa i jęczmień palony, trzymałem 10 min w temp 72 st, potem do 76 i filtracja. Wyszło 12,3 Blg.. Drożdże S-04 - rehydrytacja w temp. 27 st, zaczęły pracować, dodałem do warki, kiedy ta miała temp ok 23 st. Trzymam w temp 20 st. Poniżej zdjęcie. Jak otworzyłem, podejrzanych zapachów nie wyczułem - pachnie jak piwo :-), ale jak chciałem powąchać ok 10cm nad płynem to mnie zatkało - nie zapachem, ale chyba dwutlenkiem węgla, bo zatyka ale nie śmierdzi :-). Pracuje to czy nie? I dziękuję wszystkim za odpowiedzi :-) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gabe 20 Posted February 28, 2012 Zmierzyłeś blg? Jak dla mnie to już nie pracuje, bo skończyło. Quote Share this post Link to post Share on other sites
elroy 727 1 Items Posted February 28, 2012 Fermentacja się już zakończona. Zwróć uwagę na ścianki fermentora. Quote Share this post Link to post Share on other sites
andy 68 1 Items Posted February 28, 2012 I już raczej ci nie zabulka bo z tego z widzę to już masz chyba po burzliwej. Świadczyć o tym może ten ślad drożdżowy naokoło wiadra, resztki piany i zapach co2. Zmierz blg, powinno być znacznie niższe niż na początku. Potrzymaj jeszcze kilka dni niech dofermentuje potem przelej na cichą lub butelkuj. Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 719 1 Items Posted February 28, 2012 Jak myślisz co to za pierścień dookoła? I skąd ten dwutlenek? Quote Share this post Link to post Share on other sites
zgoda 412 1 Items Posted February 28, 2012 Nie no, na pewno do wylania! Nie ma co nawet zanurzać cukromierza czy próbować na smak. Od razu do kibla. Ludkowie roztomili, opanujcie się. Macie przyrządy pomiarowe, macie zmysł smaku. W czym jest problem? W motywacji? Quote Share this post Link to post Share on other sites
mirogster 33 Posted February 28, 2012 Safale-04 : piwowar domowy 1 : 0 One tak maja. To piranie, nie drozdze:) Wrzuc im tam jeszcze jakas kielbase z sola drogowa, to i tak przerobia na alk. i co2 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jurek 0 Posted February 28, 2012 Warkę robiłem w piątek, w niedzielę już nie pracowało, więc czy to możliwe że burzliwa trwała 2 dni? Doszło do 7Blg. Quote Share this post Link to post Share on other sites