Jump to content
Jurek

Drożdże Safale S-04 - nie chcą pracować

Recommended Posts

Witam, przedwczoraj zrobiłem swoją 7 warkę, a 4 z zacieraniem Robiłem Dry Stouta. Drożdże nie chcą zastartować. Zrobiłem rehydrytację zgodnie z wiki (http://tinyurl.com/7qvswjj). Trzymam w 20 stopniach Czekać? Co można zrobić?

Edited by jurek12345

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, przedwczoraj zrobiłem swoją 7 warkę, a 4 z zacieraniem Robiłem Dry Stouta. Drożdże nie chcą zastartować. Zrobiłem rehydrytację zgodnie z wiki (http://tinyurl.com/7qvswjj). Trzymam w 20 stopniach Czekać? Co można zrobić?

 

sprawdzałeś pianę czy tylko bulgadełko?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ruszyly? W ciagu 24 max 36 godz. powinny! To piranie wsrod drozdzy, powinny odpalic jak szalone:) Na ile litrow zadales 1 saszetke(i czy byla 'swierza'), napowietrzyles brzeczke po schlodzeniu / przelaniu do fermentora? Ew. podnies moze lekko tmp. o kilka stopni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A czy starter zaczał normalnie pracować, były widoczne oznaki pracy drożdży? Ostatnie 4 warki zrobiłem na jednej saszetce S-04 i każda odpalała do max 24h. Ostatnią zadałem gęstwą prosto z lodówy :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

karczmarzu - kolega jurek nie robił startera, on tylko uwadniał drożdże. Ciekawe, czy odpaliły?

Share this post


Link to post
Share on other sites
karczmarzu - kolega jurek nie robił startera, on tylko uwadniał drożdże. Ciekawe, czy odpaliły?

 

 

Nie zauważyłem żadnych wychyleń co do czasu wystartowania, każda warka z 4 warek po 12h "dmuchała" rurkę :) Dodam, że już choćby z S-33 tak się nie dzieje, ale to tylko pokazuje, że S-04 to prawdziwe strongmeny wśród drożdży ;)

Edited by karczmarz

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://www.wiki.piwo.org/Foreign_Extra_Stout_%28Stout_Opalenicki_II%29,_Andrzej_Smyk_%28anteks%29

3 lata po terminie 1/2 saszetki wsypana na pianę po napowietrzeniu, piwo 15blg

Drozdże były w lodówce, czy w temperaturze pokojowej. W pudełku z rupciami (temp. pokojowa) znalazłem saszetkę s-04 z terminem 01 2008, miałem ją wyrzucić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzisiaj po południu nie wystartowały. Ale chyba wiem co się stało. Kadż zostawiłem w pokoju niedaleko okna, a moja kochana małzonka zdjęła zasłony do prania (powiesiła takie same :-) więc od razu nie zauważyłem, i kadź była wystawiona prze parę godzin na słońce, które świeciło przez okno.Co prawda w pokoju było 20 stopni, ale bezpośrednie słońce mogło podnieść temperaturę na tyle że drożdże mogły zginąć. Warka do wylania?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie no, sytuacja nie możliwa :)

Zerkałeś do wiadra co się dzieje, czy nie zerkałeś?. Bo tak to możemy "gdybać" jeszcze dłuuugo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzisiaj po południu nie wystartowały. Ale chyba wiem co się stało. Kadż zostawiłem w pokoju niedaleko okna, a moja kochana małzonka zdjęła zasłony do prania (powiesiła takie same :-) więc od razu nie zauważyłem, i kadź była wystawiona prze parę godzin na słońce, które świeciło przez okno.Co prawda w pokoju było 20 stopni, ale bezpośrednie słońce mogło podnieść temperaturę na tyle że drożdże mogły zginąć. Warka do wylania?

nie, te drożdże będą działać nawet do 40°C +

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

jak już pisałem, i pisał Elroy opisz jak wygląda brzeczka, po jakich oznakach uważasz że nie wystartowało, czy sugerujesz się bulgadełkiem czy innymi oznakami fermentaji. Jak na razie to informacje od Ciebie są żadne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@jurek12345 Podaj wiecej konkretow. Jaki 'litraz' warki, jakosc i ilosc zadanych drozdzy itp.

O ile faktycznie nie ma zadnej aktywnosci, wyglada na to, ze zadales martwe/zbyt nieliczne/slabe drozdze.

 

Nie sprawiaj wrazenia, ze forumowym kolegom zalezy bardziej niz tobie :)

Podaj wiecej szczegolow, bo czas leci. Szkoda tylko twojego czasu i energii (zyciowej).

Edited by mirogster

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzisiaj po południu nie wystartowały. Ale chyba wiem co się stało. Kadż zostawiłem w pokoju niedaleko okna, a moja kochana małzonka zdjęła zasłony do prania (powiesiła takie same :-) więc od razu nie zauważyłem, i kadź była wystawiona prze parę godzin na słońce, które świeciło przez okno.Co prawda w pokoju było 20 stopni, ale bezpośrednie słońce mogło podnieść temperaturę na tyle że drożdże mogły zginąć. Warka do wylania?

 

Bez przesady o ile stopni ci mogło podnieść temp. warki ?: 0,5 °C - 1°C max. A sądzę że w ogóle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, przedwczoraj zrobiłem swoją 7 warkę, a 4 z zacieraniem Robiłem Dry Stouta. Drożdże nie chcą zastartować. Zrobiłem rehydrytację zgodnie z wiki (http://tinyurl.com/7qvswjj). Trzymam w 20 stopniach Czekać? Co można zrobić?

Warzyłeś 24 lutego - trochę dni już minęło.

Napisz coś więcej, w ilu stopniach zacierałeś, czy robiłeś próbę jodową, jaka gęstość, ewentualnie wstaw zdjęcie jak koledzy piszą. Spróbuj napowietrzyć brzeczkę http://www.wiki.piwo...rzenie_brzeczki, zrób na boku szybki test fermentacji (FFT).

 

Używałem ostatnio tych samych drożdży do IRA - długo się ociągały z wystartowaniem (36 godzin), ale jak już się namnożyły to ruszyły to pełną parą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzisiaj otworzyłem bo nie bulkało dalej :-). Warkę robiłem z zestawu BA na 20 litrów, według przepisu dostarczonego z zestawem, a więc dodałem słód pale (Weyermann) do wody o temp. 69st, i trzymałem 45 min w temp 67 st, próba jodowa negatywna, dodałem słód Carafa i jęczmień palony, trzymałem 10 min w temp 72 st, potem do 76 i filtracja. Wyszło 12,3 Blg.. Drożdże S-04 - rehydrytacja w temp. 27 st, zaczęły pracować, dodałem do warki, kiedy ta miała temp ok 23 st. Trzymam w temp 20 st. Poniżej zdjęcie. Jak otworzyłem, podejrzanych zapachów nie wyczułem - pachnie jak piwo :-), ale jak chciałem powąchać ok 10cm nad płynem to mnie zatkało - nie zapachem, ale chyba dwutlenkiem węgla, bo zatyka ale nie śmierdzi :-). Pracuje to czy nie? I dziękuję wszystkim za odpowiedzi :-)

post-1904-0-83724000-1330435499_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

I już raczej ci nie zabulka bo z tego z widzę to już masz chyba po burzliwej. Świadczyć o tym może ten ślad drożdżowy naokoło wiadra, resztki piany i zapach co2. Zmierz blg, powinno być znacznie niższe niż na początku. Potrzymaj jeszcze kilka dni niech dofermentuje potem przelej na cichą lub butelkuj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie no, na pewno do wylania! :D

 

Nie ma co nawet zanurzać cukromierza czy próbować na smak. Od razu do kibla.

 

Ludkowie roztomili, opanujcie się. Macie przyrządy pomiarowe, macie zmysł smaku. W czym jest problem? W motywacji?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Safale-04 : piwowar domowy

1 : 0 :)

 

One tak maja. To piranie, nie drozdze:) Wrzuc im tam jeszcze jakas kielbase z sola drogowa, to i tak przerobia na alk. i co2 :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warkę robiłem w piątek, w niedzielę już nie pracowało, więc czy to możliwe że burzliwa trwała 2 dni? Doszło do 7Blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.