Skocz do zawartości

Jak działa ?.


maxhot

Rekomendowane odpowiedzi

Z boku skrzynki zamocowana jest March Pump, t.j. pompa używana często przez amerykańskich piwowarów domowych. Na przodzie skrzynki - termometr elektroniczny ze sterownikiem. Na górze skrzynki jest elektryczna grzałka przepływowa. Całość jest centralną częścią systemu zacierania RIMS. Oczywiście tak tylko zgaduję z fotografii, ale myślę że na 99% że to jest trafne.

Edytowane przez scooby_brew
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ale w cieńszej (mam na myśli średnicę) masz mniej płynu do ochłodzenia. Uczyli mnie kiedyś że cienką rurką jak się coś przesyła to może być tak że po zaizolowaniu będą większe straty. Kiedyś usiałem i policzyłem to - zależy to od jakości izolacji i bardzo mocno od współczynnika wnikania po stronie otoczenia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Widocznie się sprawdza skoro montują coś takiego.Co do spadku temperatury zależ jaką drogę pokonuje brzeczka do kadzi zaciernej.Ciekawe jak jest zamontowane to ustrojstwo na kadzi zaciernej,może nie ma brzeczka dużej drogi bo pokonania z grzałki do kotła.Linki do ciekawej strony pierwszy to sklep wszystko dla browaru ale ceny w dolarach .

http://www.brewersha...structions.html

http://www.brewtroll...tion_manual_3.x

http://www.brewtroll...ku.php?id=start

Edytowane przez maxhot
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć :)

 

Ja bym kontrole temperatury robił zamiast w tym "ogrzewaczu", to raczej w kadzi- bo podejrzewam, że straty ciepła po wyjściu z ogrzewacza sięgają kilku stopni.

 

W ten sposób jest spora szansa że przegrzejesz brzeczkę w grzałce.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wielu piwowarów za oceanu stosuje takie rozwiązanie,ciekawi mnie dlaczego stosują takie rozwiązanie morze przepływ jest na tyle duży że jest ok.Trzeba pamiętać ze u nich piwowarstwo domowe istnieje o wiele dłużej no i mają świetne pompy nie to co u nas pompa typu polar króluje.Kiedy u nas nikt nie wiedział jak się robi piwo w Ameryce browary domowe powstawały w zawrotnym tempie,no i mieli sporo czasu na wypracowanie technologi dla browarów domowych.Stosuje ogrzewanie przeczki w przepływie bo koćioł do zacierania jest plastikowy coś ale termos.

snap14_2.jpg

snap10_11.jpg

 

snap11_13.jpgsnap9_12_min.jpg

Edytowane przez maxhot
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.