Jump to content
Sign in to follow this  
maxhot

Jak działa ?.

Recommended Posts

Z tego co wywnioskowałem w tej grubej rurce jest grzałka która ogrzewa brzeczkę w przepływie.Do tego zestawu jest pompa i elektronika sterująca grzałką.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z boku skrzynki zamocowana jest March Pump, t.j. pompa używana często przez amerykańskich piwowarów domowych. Na przodzie skrzynki - termometr elektroniczny ze sterownikiem. Na górze skrzynki jest elektryczna grzałka przepływowa. Całość jest centralną częścią systemu zacierania RIMS. Oczywiście tak tylko zgaduję z fotografii, ale myślę że na 99% że to jest trafne.

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Taki spadek temperatury jest niemożliwy, chyba że garnek będzie 15 metrów od grzałki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

albo rurka bardzo cienka.

Zastanów się nad tym co napisałeś. Gruba rurka działa jak radiator.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ale w cieńszej (mam na myśli średnicę) masz mniej płynu do ochłodzenia. Uczyli mnie kiedyś że cienką rurką jak się coś przesyła to może być tak że po zaizolowaniu będą większe straty. Kiedyś usiałem i policzyłem to - zależy to od jakości izolacji i bardzo mocno od współczynnika wnikania po stronie otoczenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Widocznie się sprawdza skoro montują coś takiego.Co do spadku temperatury zależ jaką drogę pokonuje brzeczka do kadzi zaciernej.Ciekawe jak jest zamontowane to ustrojstwo na kadzi zaciernej,może nie ma brzeczka dużej drogi bo pokonania z grzałki do kotła.Linki do ciekawej strony pierwszy to sklep wszystko dla browaru ale ceny w dolarach .

http://www.brewersha...structions.html

http://www.brewtroll...tion_manual_3.x

http://www.brewtroll...ku.php?id=start

Edited by maxhot

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :)

 

Ja bym kontrole temperatury robił zamiast w tym "ogrzewaczu", to raczej w kadzi- bo podejrzewam, że straty ciepła po wyjściu z ogrzewacza sięgają kilku stopni.

 

W ten sposób jest spora szansa że przegrzejesz brzeczkę w grzałce.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wielu piwowarów za oceanu stosuje takie rozwiązanie,ciekawi mnie dlaczego stosują takie rozwiązanie morze przepływ jest na tyle duży że jest ok.Trzeba pamiętać ze u nich piwowarstwo domowe istnieje o wiele dłużej no i mają świetne pompy nie to co u nas pompa typu polar króluje.Kiedy u nas nikt nie wiedział jak się robi piwo w Ameryce browary domowe powstawały w zawrotnym tempie,no i mieli sporo czasu na wypracowanie technologi dla browarów domowych.Stosuje ogrzewanie przeczki w przepływie bo koćioł do zacierania jest plastikowy coś ale termos.

snap14_2.jpg

snap10_11.jpg

 

snap11_13.jpgsnap9_12_min.jpg

Edited by maxhot

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.