maxhot 6 Posted February 25, 2012 Pytanie jak działa takie urządzenie ,zalety i wady takiej konstrukcji ?. Quote Share this post Link to post Share on other sites
jacer 300 1 Items Posted February 25, 2012 Czemu to ma służyć? Quote Share this post Link to post Share on other sites
maxhot 6 Posted February 25, 2012 Z tego co wywnioskowałem w tej grubej rurce jest grzałka która ogrzewa brzeczkę w przepływie.Do tego zestawu jest pompa i elektronika sterująca grzałką. Quote Share this post Link to post Share on other sites
jacer 300 1 Items Posted February 25, 2012 Może to pasteryzator przepływowy? Nie widze sensu podgrzewania brzeczki w rurze. Quote Share this post Link to post Share on other sites
scooby_brew 461 1 Items Posted February 26, 2012 (edited) Z boku skrzynki zamocowana jest March Pump, t.j. pompa używana często przez amerykańskich piwowarów domowych. Na przodzie skrzynki - termometr elektroniczny ze sterownikiem. Na górze skrzynki jest elektryczna grzałka przepływowa. Całość jest centralną częścią systemu zacierania RIMS. Oczywiście tak tylko zgaduję z fotografii, ale myślę że na 99% że to jest trafne. Edited February 26, 2012 by scooby_brew Quote Share this post Link to post Share on other sites
mrblaha 31 1 Items Posted February 26, 2012 (edited) Studiując np. homebrewtalk przy wątkach o budowie RIMSów często można spotkać się z taką formą grzania- właśnie rura 1 1/2", dwa trójniki, w środku grzałka. http://www.homebrewt...dummies-114997/ Edited February 26, 2012 by mrblaha Quote Share this post Link to post Share on other sites
maxhot 6 Posted February 27, 2012 Takie rozwiązanie sprawdza się w praktyce. Quote Share this post Link to post Share on other sites
mrblaha 31 1 Items Posted February 28, 2012 Ja bym kontrole temperatury robił zamiast w tym "ogrzewaczu", to raczej w kadzi- bo podejrzewam, że straty ciepła po wyjściu z ogrzewacza sięgają kilku stopni. Quote Share this post Link to post Share on other sites
jarekm 0 Posted February 28, 2012 kontrola temperatury jest lepsza w rurze mniejsza bezwładność cieplna cieczy , niż w całej kadzi zaciernej , tak myślę Quote Share this post Link to post Share on other sites
mrblaha 31 1 Items Posted February 28, 2012 No tak, ale w rurze wyjdzie Ci powiedzmy te 62C, a po wejściu do kadzi i "dojściu" do słodu może być już np. 56C. Ktoś używa takiego systemu? Jak to jest? Quote Share this post Link to post Share on other sites
darko 53 Posted February 28, 2012 Taki spadek temperatury jest niemożliwy, chyba że garnek będzie 15 metrów od grzałki. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wiktor 257 1 Items Posted February 28, 2012 albo rurka bardzo cienka. Quote Share this post Link to post Share on other sites
darko 53 Posted February 28, 2012 albo rurka bardzo cienka. Zastanów się nad tym co napisałeś. Gruba rurka działa jak radiator. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wiktor 257 1 Items Posted February 28, 2012 ale w cieńszej (mam na myśli średnicę) masz mniej płynu do ochłodzenia. Uczyli mnie kiedyś że cienką rurką jak się coś przesyła to może być tak że po zaizolowaniu będą większe straty. Kiedyś usiałem i policzyłem to - zależy to od jakości izolacji i bardzo mocno od współczynnika wnikania po stronie otoczenia. Quote Share this post Link to post Share on other sites
maxhot 6 Posted February 28, 2012 (edited) Widocznie się sprawdza skoro montują coś takiego.Co do spadku temperatury zależ jaką drogę pokonuje brzeczka do kadzi zaciernej.Ciekawe jak jest zamontowane to ustrojstwo na kadzi zaciernej,może nie ma brzeczka dużej drogi bo pokonania z grzałki do kotła.Linki do ciekawej strony pierwszy to sklep wszystko dla browaru ale ceny w dolarach . http://www.brewersha...structions.html http://www.brewtroll...tion_manual_3.x http://www.brewtroll...ku.php?id=start Edited February 28, 2012 by maxhot Quote Share this post Link to post Share on other sites
bielok 171 Posted February 29, 2012 Cześć Ja bym kontrole temperatury robił zamiast w tym "ogrzewaczu", to raczej w kadzi- bo podejrzewam, że straty ciepła po wyjściu z ogrzewacza sięgają kilku stopni. W ten sposób jest spora szansa że przegrzejesz brzeczkę w grzałce. Quote Share this post Link to post Share on other sites
maxhot 6 Posted February 29, 2012 (edited) Wielu piwowarów za oceanu stosuje takie rozwiązanie,ciekawi mnie dlaczego stosują takie rozwiązanie morze przepływ jest na tyle duży że jest ok.Trzeba pamiętać ze u nich piwowarstwo domowe istnieje o wiele dłużej no i mają świetne pompy nie to co u nas pompa typu polar króluje.Kiedy u nas nikt nie wiedział jak się robi piwo w Ameryce browary domowe powstawały w zawrotnym tempie,no i mieli sporo czasu na wypracowanie technologi dla browarów domowych.Stosuje ogrzewanie przeczki w przepływie bo koćioł do zacierania jest plastikowy coś ale termos. Edited February 29, 2012 by maxhot Quote Share this post Link to post Share on other sites