Jump to content
Sign in to follow this  
pejot

Fermentacja Grodziskiego

Recommended Posts

Hej.

 

Zacieram właśnie Grodziskie, zestaw z BA, gdzie na temat fermentacji podana jest jedynie ogólnikowa wzmianka Fermentować ok. 5 dni w temp. 18-22.

 

Trochę mnie to zastanowiło, bo nastawiałem się na klasyczne 7 dni burzliwej i 7 cichej, czyżby tu była jakaś odmiana?

 

Mam też pytanie co do tej gorącej wody, którą trzeba dolewać w kolejnych przerwach. Do jakiej temp. najlepiej ją podgrzewać?

 

Pozdrawiam!

Share this post


Link to post
Share on other sites

powolii dolewaj wrzątek, cały czas mieszając aby podnieć temperature do następnej przerwy, albo zamiast dolewania możesz podgrzewać do zadanej temperatury

 

kol anteks mnie ubiegł

Edited by slawek1k

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fajnie, dzięki, ale nie dokońca wiem jak z tą fermentacją - robić tylko burzliwą? Potem od razu w butelki?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fajnie, dzięki, ale nie dokońca wiem jak z tą fermentacją - robić tylko burzliwą? Potem od razu w butelki?

 

Najlepiej będzie, jak potrzymasz piwo na 'burzliwej' tak długo, dopóki ekstrakt przestanie spadać, potem dodasz żelatyny, odstawisz w trochę zimniejsze miejsce i po dobie, dwóch rozlejesz do butelek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Grodziskie jest klarowne, cicha obowiązkowa+klarowanie karukiem

No tak, Grodziskie wypadałoby klarować karukiem, tylko w naszym kraju w czystej formie jest chyba nieosiągalny ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

a czy to robi dużą różnicę czy żelatyna jest rybna czy wołowa/wieprzowa??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.