Jump to content
Małgosia

Witam serdecznie :)

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Mam na imię Małgosia i pochodzę ze Świdnicy na dolnym śląsku. Od kilku lat mieszkam na wsi niedaleko mojego rodzinnego miasta. Warzenie piwa chodzi mi po głowie od ponad roku. Poważnie tematem zainteresowałam się jakiś miesiąc temu. W chwili obecnej zbieram wiedzę. Przekopuję internet by przygotować się jak najlepiej i popełnić jak najmniej błędów. Zakupiłam książkę "Znakomite piwa" i przymierzam się do skompletowania sprzętu. Planowałam warzyć z zacieraniem. Niestety nie uniknę Brewkitu gdyż mój mąż słabej wiary twierdzi, że piwko domowe nie może byś dobre :/ Planuję więc pierwszą warkę zrobić z puszki by mógł spróbować, choć jest to półprodukt.Wspiera mnie tata, obiecał, że zrobi mi chłodniczkę. Moi chłopcy są piwoszami więc jeśli pierwsza warka będzie im smakować obiecali pomóc mi zdobyć cały sprzęt i przygotować piwniczkę do przechowywania piwka. Chciałabym zamówić fermentator. Myślę o takim, który będzie miał czerwony kranik i rurkę fermentacyjną. Powiedzcie mi czy rurka jest niezbędna, może w niektórych przypadkach jest zbyteczna? Pozdrawiam Was bardzo serdecznie i mam nadzieję, że będę mogła czasami się Was poradzić. Obiecuję oczywiście najpierw przeszukać forum.

Małgosia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć!

1. Mąż raz spróbuje domowego wyrobu, to po następne przyjdzie na 'głodzie' jak do dilera i wszystko odszczeka :D A wtedy to Ty rozdasz karty :lol:

2. Tu przemyślenia jednego z weteranów

3. Jeden fermentor to mało. Optimum (tego z czasem nigdy za dużo :P) Minimum to dwa. W jednym aktualnie fermentuje piwo, a drugi czeka na przelewanie z fermentacji burzliwej lub/i z cichej przed rozlewem do butelek. Wygodnie jest wtedy, a kolejne wiaderko się przyda.

4. Czy kranik w czymś pomaga? Ja kranik mam tylko w filtratorze (filtr z oplotu - polecam na przyszłość, bo do filtracji zacieru sprawdza się niesamowicie) zrobionym z innego, mniejszego wiadra które było pod ręką. Fermentory, u mnie, są 'bez bajerów' - rurek też nie mam, ale wcześniej fermentowałem w balonie do wina to już zaspokoiłem się efektem 'bulkania' - teoretycznie pozwala ocenić koniec fermentacji, ale w praktyce różnie bywa :)

 

Witamy na forum, udanych warek - jak najszybciej zacieranych ;)

Edited by Swiaderny

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, rurkę warto mieć, Piwo domowe może być dobre, ale też może się nie udać. Nie zrażaj się nieudanymi piwami, oby wszystkie były jak najlepsze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Małgosiu, witaj na forum!

 

mężem się nie przejmuj, jak dalej będzie słabej wiary w Twoje możliwości, to się z nim rozwiedź ;). Ale jestem pewna, że jak spróbuje Twojego piwa, to będzie Cię kochał jeszcze bardziej. :D

 

Warto jednak zacząć od brewkitu, oswajasz się z materią, drożdżami, wężykami, itd. Wybierz na początek brewkit w stylu IPA, bitter, brown ale.

A tata będzie miał czas zrobić chłodnicę (do brewkitu nie jest potrzebna).

 

Rurka jest wygodna. Widzisz jak i czy piwo fermentuje. Radzę zakupić fermentor z rurką.

 

Życzę udanych warek!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję za szybki odzew i wsparcie :) Kupię dwa fermentatory jeden wypasiony z kranikiem i rurka, drugi bez dodatków. Co najlepiej dodać do brew kita? Zastanawiam się nad BA brew-kit Plus.

AgaL chciałaby pierwsze piwko zrobić jasne, raczej słabe i pięknie pachnące chmielem. Czy mogłabyś ni coś doradzić?

Jeśli chodzi o mojego męża to bardzo lubię dzielić z nim pasje, ale nie jest to konieczne tym bardziej, że mamy raczej skrajnie różne zainteresowania i jakoś z tym żyjemy:) Wkurzam się tylko dlatego, bo wiem, że jeżeli piwko się uda, to będę miała problem by zachować coś dla siebie. Piwa dostępne w sklepach są wstrętne, dlatego przerzuciliśmy się na regionalne. Mój mąż po prostu nie wierzy, że domowe piwo może smakować jak piwo :) Jeszcze się przekona. Mam jeszcze kila pytań, ale zostawię je na później. Poczytam trochę może wykopię odpowiedzi, a teraz czas do garów :/ Pozdawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję za szybki odzew i wsparcie :) Kupię dwa fermentatory jeden wypasiony z kranikiem i rurka, drugi bez dodatków. Co najlepiej dodać do brew kita? Zastanawiam się nad BA brew-kit Plus.

AgaL chciałaby pierwsze piwko zrobić jasne, raczej słabe i pięknie pachnące chmielem. Czy mogłabyś ni coś doradzić?

 

Ja bym Ci radziła kupić jeden z rurką i kranikiem a drugi z rurką bez kranika.

 

BA brew-kit Plus będzie ok.

 

Co do wyboru puszki to zdecyduj sama, możesz kupić IPA, tylko dodać tochę więcej wody, wtedy piwo będzie miało mniej alkoholu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Każda kobieta piwowarka mile widziana - witaj!

Ja mam trochę odmienne zdanie dotyczące fermentorów - najwygodniejsze są dla mnie z kranikami i bez rurek - tylko trzeba się przyłożyć do dezynfekcji kranika, ja po każdym użyciu go rozkręcam, myję i dezynfekuję. Jak na złość wszystkie wylane warki miałem w fermentorach bez kranika i bez rurki ;)

Pozdrawiam i czytaj i warz!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posłuchałam AgiL i kupiłam dwa fermentatory z rurkami i jeden z kranikiem i brewkita IPA. Czekam na przesyłkę i zastanawiam się nad kolejnymi zakupami. Pierwszy wybór za mną więc myślę ,że będzie z górki. Oczywiście czytałam kilkakrotnie przemyślenia Jejskiego i uważam, że są bardzo pomocne. Dzięki za miłe przywitanie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam i pozdrawiam z Rydułtów. Nie kapuję postawy Twojego męża, ale żony można mu pozazdrościć :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Taka mała podpowiedź. Jeżeli masz zamiar robić cicha, to najlepiej fermentację burzliwa robić w fermentorze z kranikiem, a cicha bez. Dzięki temu masz gotowy fermentor z kranikiem do rozlewu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witaj

mieszkam nie daleko Ciebie więc służę pomocą jakby co

jeśli chodzi o smak domowego piwa , to mogę Ci podrzucić co nieco ,

w poniedziałek jadę do Strzegomia po słód więc chyba po drodze .

Nie wiem o który Witków chodzi ? pozdr i życzę udanych warek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witaj na forum i życzę powodzenia.

2. Tu przemyślenia jednego z weteranów
Chyba trzeba pomyśleć o prześcieradle i kierunku cmentarz. ;):lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witaj

Nie dość ,że kobitek coraz więcej(brawo) to i Świdnickie Centrum Piwowarstwa rośnie w siłę.

Edited by crocco

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witaj na forum i życzę powodzenia.

2. Tu przemyślenia jednego z weteranów

Chyba trzeba pomyśleć o prześcieradle i kierunku cmentarz. ;):lol:

Sprostowanie: weteran zaprawiony w bojach piwowarskich, niejedno widział, niejedno wie :P Kolega niech się nigdzie nie wybiera, bo rzesze zagubionych 'rekrutów' czekają :D

Edited by Swiaderny

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję za ciepłe słowa i wskazówki jesteście super! Uups bardzo się cieszę, że mieszkamy niedaleko i będę mogła na Ciebie liczyć to dla mnie bardzo ważne. Mieszkam w Witkowie za Świdnicą przed Jaworzyną czyli w kierunku Strzegomia. Byłabym wdzięczna za jakieś piwko na spróbowanie dla mojego męża, w końcu by przestał niedowierzać. Jeszcze raz dzięki !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sprostowanie: weteran zaprawiony w bojach piwowarskich, niejedno widział, niejedno wie :P Kolega niech się nigdzie nie wybiera, bo rzesze zagubionych 'rekrutów' czekają :D

Zgadzam się. Może Weteran Jejski spisze kolejne cenne przemyślenia :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Byłabym wdzięczna za jakieś piwko na spróbowanie dla mojego męża, w końcu by przestał niedowierzać.

O nie nie! Dostaniesz piwo, to wypij sama, a mężowi niech język w tyłek wchodzi z zazdrości, aż do Twojej warki :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

O nie nie! Dostaniesz piwo, to wypij sama, a mężowi niech język w tyłek wchodzi z zazdrości, aż do Twojej warki :D

Hehe dostanie łyczka resztę ja wypiję. Niech poczuje smak i na tym koniec, za to marudzenie będzie musiał sam sobie warzyć :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dziękuję za szybki odzew i wsparcie :) Kupię dwa fermentatory jeden wypasiony z kranikiem i rurka, drugi bez dodatków. Co najlepiej dodać do brew kita? Zastanawiam się nad BA brew-kit Plus. ...

Na tym etapie najlepiej dać glukozę, nie wyczujesz jeszcze różnicy. Brewkit fermentuj dziesięć dni bez cichej, i tak wyjdzie klarowny.

Trzymam za Ciebie kciuki :):beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za radę. Kupię więc jeszcze glukozę, obawiałam się posmaku bimbru, którym straszą. Przede mną jeszcze masa zakupów. Pomału skompletuję sprzęt :) Czytam opinię doświadczonych weteranów i staram się wyciągać wnioski.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pamiętam, ale jeszcze nie kupiłam. Kolega Shooter podpowiedział mi żebym kupiła kapslownicę stołową. Nie posiadam żadnego sprzętu. Dopiero zaczęłam kompletować. Czytam forum Wasze opinie i staram się wyciągać wnioski.Kapslownicę kupię w pierwszej kolejności.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.