Jump to content
Sign in to follow this  
zbylon

Pilnie potrzebne drożdże do górniaka

Recommended Posts

Witam

Sytuacja wygląda tak, że dzisiaj warzę, a jutro kumpel namawia mnie na zrobienie drugiej warki - nie planowałem tego, ale w sumie czemu nie :) Niestety mam tylko jedną saszetkę drożdży Danstar Windsor. Pytanie brzmi, czy da radę w jakiś magiczny sposób je na jutro jakoś rozmnożyć ?? Ewentualnie czy jest tu ktoś z Trójmiasta, kto chętnie odsprzedałby mi jedną saszetkę, wszystko jedno jakich drożdży do górniaków - będę improwizował :) Mam jeszcze na składzie drożdże Brewferm Lager, ale nie mam warunków w tej chwili na lagera. Mógłbym się zamienić, o czym zresztą pisałem w innym poście.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Obydwa. Anteks gdybyś mógł rozwinąć temat to byłbym wdzięczny. Czy połowa saszetki starczy mi, aby ruszyły dwie fermentacje ??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Obydwa. Anteks gdybyś mógł rozwinąć temat to byłbym wdzięczny. Czy połowa saszetki starczy mi, aby ruszyły dwie fermentacje ??

http://www.wiki.piwo.org/Foreign_Extra_Stout_%28Stout_Opalenicki_II%29,_Andrzej_Smyk_%28anteks%29

Była połowa saszetki z 2008r, piwo 15blg. odlej z dzisiejszej warki trochę brzeczki i zaszczep drożdżami na jutrzejszą warkę

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli tak:

1. Dzielę paczuszkę na dwie.

2. Dodaje pierwszą część do piwa po uwodnieniu.

3. Do drugiej części wlewam trochę brzeczki i zostawiam na półce.

4. Jutro dodaję cukier, czekam aż "urośnie" i wlewam do brzeczki.

 

Czegoś nie pomyliłem ??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Strasznie kombinujesz :) Z drugą połówką zrób to samo co z pierwszą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jeszcze lepiej jak drugą połowę zaczniesz namnażać w brzeczce z pierwszego warzenia - w jakimś słoiku np. :) Przez 24h przy lekkim mieszaniu co jakiś czas drożdże będą miały bardzo dobre warunki do startu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja na mieszadle nastawiam zazwyczaj (3 razy namnażałem dopiero :lol: ) 0,8-1,2 litra i do tego 1/3 paczuszki, bo taki mam dzbanek szklany (1,5l)

 

Zależy jakie masz naczynie pod ręką

Share this post


Link to post
Share on other sites

Okej dzięki wszystkim. Fermentacja już ruszyła. Zobaczymy jak będzie jutro rano :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.