Jump to content

Recommended Posts

#1 Grodziskie

Skład: wg zestawu z CP:

  • Słód pszeniczny 1,30 kg
  • Słód wędzony 0,70 kg
  • Słód pilzneński 0,50 kg
  • Chmiel Lubelski, granulat, 50 g

Zacieranie - temperatury wg przepisu josefika:

37°C - 30'

52°C - 30'

65°C - 15'

72°C - 30'

78°C

 

Warzenie

chmiel lubelski 35g 45',

15g 15'

mech irlandzki 50g 15'

 

Fermentacja

Drożdże Safbrew S-33

 

Wyszło 19l przy 8°BLG.

Czekam na zamówioną grzałkę nurkową, bo podgrzewanie na samej płycie to mocna próba cierpliwości.

 

Rozlewanie

Butelki naszykowane, ale chyba nic z tego nie będzie. Dziwnie smakuje, dziwnie pachnie...

Edited by plaster
Link to post
Share on other sites
  • 2 months later...

Grodziskie oficjalnie poszło w kanał. Kwas, smród i miesiąc czekania na "a może się przegryzie".

 

#2 Belgijskie Specialty Ale II (zestaw surowców z browar.biz)

 

Skład:

  • Słód pilzneński 5,0 kg
  • Słód pszeniczny 0,7 kg
  • Słód karmelowy jasny Steinbach 0,3 kg
  • Kolendra 10 g
  • Curaçao 10 g
  • Cukier kandyzowany 0,5 kg
  • Chmiel Marynka, granulat, 30 g
  • Chmiel Lubelski, granulat, 15 g

Zacieranie

63°C - 40'

72°C - 20'

 

Warzenie

chmiel marynka 30g 45'

chmiel lubelski 15g 10'

cukier kandyz 500g 10'

kolendra 10g 10'

curaçao 10 g 10'

 

Fermentacja

Drożdże Safbrew S-33

 

19l przy 18°BLG. Kandyz mocno podbił zawartość cukru, po wysładzaniu było 15°BLG, a po dodaniu kandyzu trzeba było jeszcze dolać 2l wody żeby zejść do osiemnastki.

Edited by plaster
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.