plaster 1 1 Items Posted February 24, 2012 (edited) #1 Grodziskie Skład: wg zestawu z CP: Słód pszeniczny 1,30 kg Słód wędzony 0,70 kg Słód pilzneński 0,50 kg Chmiel Lubelski, granulat, 50 g Zacieranie - temperatury wg przepisu josefika: 37°C - 30' 52°C - 30' 65°C - 15' 72°C - 30' 78°C Warzenie chmiel lubelski 35g 45', 15g 15' mech irlandzki 50g 15' Fermentacja Drożdże Safbrew S-33 Wyszło 19l przy 8°BLG. Czekam na zamówioną grzałkę nurkową, bo podgrzewanie na samej płycie to mocna próba cierpliwości. Rozlewanie Butelki naszykowane, ale chyba nic z tego nie będzie. Dziwnie smakuje, dziwnie pachnie... Edited March 9, 2012 by plaster Quote Share this post Link to post Share on other sites
plaster 1 1 Items Posted May 1, 2012 (edited) Grodziskie oficjalnie poszło w kanał. Kwas, smród i miesiąc czekania na "a może się przegryzie". #2 Belgijskie Specialty Ale II (zestaw surowców z browar.biz) Skład: Słód pilzneński 5,0 kg Słód pszeniczny 0,7 kg Słód karmelowy jasny Steinbach 0,3 kg Kolendra 10 g Curaçao 10 g Cukier kandyzowany 0,5 kg Chmiel Marynka, granulat, 30 g Chmiel Lubelski, granulat, 15 g Zacieranie 63°C - 40' 72°C - 20' Warzenie chmiel marynka 30g 45' chmiel lubelski 15g 10' cukier kandyz 500g 10' kolendra 10g 10' curaçao 10 g 10' Fermentacja Drożdże Safbrew S-33 19l przy 18°BLG. Kandyz mocno podbił zawartość cukru, po wysładzaniu było 15°BLG, a po dodaniu kandyzu trzeba było jeszcze dolać 2l wody żeby zejść do osiemnastki. Edited May 1, 2012 by plaster Quote Share this post Link to post Share on other sites