Skocz do zawartości

Ile wody zużywacie ?


zbylon

Rekomendowane odpowiedzi

Jako, że w innym wątku ktoś miał problem, że mało piwa mu wyszło, zastanawiam się jak to jest z tą wodą. Ja na przykład zawsze zużywam równo 27 litrów wody. Mam gar 29l. Przeważnie wychodzi mi z tego 21-22 litry piwa. Jak to jest u Was ?? Mam na myśli przebieg całego procesu zacierania metodą infuzyjną.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To zależy od warunków warzelni, od ilości i rodzaju słodu. Weź pod uwagę, że różna może być intensywność odparowania, różna chłonność młóta.

 

U mnie to jest 31l wody przy zasypie 4-4.5kg na 21.5l w wiadrze.

Edytowane przez zgoda
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to ja tym razem zużyłem też ponad 30 litrów, bo wydawało mi się, że coś mało piwa będzie. Kurde wyszła mi brzeczka 25L 12Blg :) Z 4.5kg słodów to chyba niezła wydajność ??

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Około 30 litrów na 20-23 litry brzeczki nie pszenicznego. Ok 14 litrów do zacierania, ok. 12 do wysładzania i ok 3,5 litra na podbicie. Ile podbicie ma to dokładnie nie wiem. Zależy od receptury i ilości wody która pozostanie w młócie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.