Jump to content
zbylon

Słodownia Malteurop - dawny Baltic Malt

Recommended Posts

Trochę pisze, żeby pochwalić słodownię, a trochę siebie więc tego ;)

Obsługa rewelacyjna. Pierwszy worek z niewiadomych względów pojechał do Rybnika zamiast do mnie. Może pomyłka w adresie, może coś. Jak tylko zgłosiłem, że nie dostałem słodu, to worek był u mnie w ciagu 18 godzin. Słody pakowane w dwa podwójne worki "jutowo"-plastikowe, jeden zważony z kilogramowym zapasem, drugi idealnie. Przy przesypywaniu do wiader nie zauwazyłem w zasadzie żadnych zanieczyszczeń. W trakcie warzenia również.

Ostatni pszeniczniak 50/50 słody plzneński i pszeniczny z Malteurop dały mi kosmiczną wydajnośc 88,7%.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przerobiłem chyba już około 14-15 worków słodu z ME. Początkowo korzystałem z Pilsa którego zamieniłem na Lagera (wolę jaśniejszą barwę a wydaje mi się że jest trochę fajniejszy w smaku do bardzo jasnych piw). Ale fajnie spisuje się w angielskich piwach gdzie słodowość musi być wyraźna i barwa może być trochę ciemniejsza. Pszeniczny - nie sprawiał mi problemów w obróbce, piw pszenicznych wiele nie warzę ale te co mam już za sobą miały fajny smak i aromat od słodu. Aktualnie domówiłem worek wiedeńskiego - ostatnio mi podpasował i mam zamiar używać go jako „wsparcie” słodowości w piwach. 

 

Co do zawartości worków - czasem zdarzy się jakiś sznurek albo kawałek jakiegoś drewna, ale nie na tyle często by się gniewać na ME :) Nigdy nie trafiłem na kiełkujące ziarno.

 

Mam ostatnio trochę problem z klarownością brzeczki podczas gotowania. Przełom jest tak drobny że właściwie cała brzeczka stanowi jeden wielki - drobny przełom, mech irlandzki niekoniecznie chce pomóc w tej sprawie. Finałowo piwa wychodzą klarowne, chociaż miałem kilka sytuacji gdzie bez żelatyny nie dało rady. 

 

Wydajność nigdy nie zawiodła, czasem są wachania między partiami ale nie wydaje mi się by były szczególnie istotne. 0,5-1°Blg to różnica która może równie dobrze wynikać z niedoskonałości mojego procesu.

Generalnie jestem zadowolony i będę używać dalej :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tata mojej dziewczyny uprawia jeczmien browarny ktory tam sprzedaje, sam jeszcze nie testowalem, worek 25kg narazie to za duzo, ale moze by ktos chcial odsprzedac z 5g6kg na probe?

Wysłane z mojego SGP621 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej, planuje zakup słodu i zastanawiam się nad wyborem Pils vs Pale, który waszym zdaniem nada się bardziej, i czy nie ma obawy o dms przy gotowaniu krócej niż 90minut w przypadku pilsa?

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 godzin temu, sasuke5055 napisał:

Hej, planuje zakup słodu i zastanawiam się nad wyborem Pils vs Pale, który waszym zdaniem nada się bardziej, i czy nie ma obawy o dms przy gotowaniu krócej niż 90minut w przypadku pilsa?

 

Zalezy co chcesz warzyc, ale jak chcesz cos bardziej uniwersalnego to wez Pilsa. Slody sa obecnie tak dobrej jakosci ze nie masz sie czego szczegolnie obawiac.

Share this post


Link to post
Share on other sites

bardzo fajna jakość do warzenia BIAB :) z oceny mojego browarku domowego super jakość a cena mega przyjazna :) 50 kg do podziału z kolegami zakupione :) wkrótce czas na kolejne zakupy :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po przerobieniu prawie 3 workow (2 pa, teraz pils) obserwacje nastepujace: PA wszystko ok. Bez uwag, wydajnosc w normie, ziarna w miare równej wielkości. Pilznenski nie do konca ok, bez bialkowej 15-20 minut piwo bedzie mętnie (tak, zakwaszam wowod, co jest lekką upierdliwością. Do tego odnosze wrażenie, że wielkość ziaren jest dość rozna, sporo krotkich i mniejszych, przez co przy próbie uratowania jak największej ilości łuski wzglednie duzo ziaren wypada w calosci, z PA tego problemu nie było, może kwestia partii czy coś. Zdecydowanie jak bede kupowal to PA.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zamówiłem pils napewno na plus realizacja. Zamówione w niedziele we wtorek mam już kuriera. Weekend mam zamiar warzyć Zobaczymy  jaki będzie rezultat 

Share this post


Link to post
Share on other sites
38 minut temu, sasuke5055 napisał:

Pilznenski nie do konca ok, bez bialkowej 15-20 minut piwo bedzie mętnie

U mnie to nie występuje, przerwy białkowej nie robię a piwa są klarowne. Wydajność też jest w porządku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja mam jakiegos pecha do przesyłek z Malteurop. Raz słód zaginal i dopiero przyszedł do mnie po 2 tygodniach, a teraz czekałem ponad tydzien, bo tez jakies dziwne rzeczy sie zadziały. Nie mniej, słód bez zanieczyszczen, kiełków itp. Wiec pewnie, jak zwykle, bardzo dobry,

Share this post


Link to post
Share on other sites
46 minut temu, Kaniutek napisał:

A ja mam jakiegos pecha do przesyłek z Malteurop. Raz słód zaginal i dopiero przyszedł do mnie po 2 tygodniach, a teraz czekałem ponad tydzien, bo tez jakies dziwne rzeczy sie zadziały. Nie mniej, słód bez zanieczyszczen, kiełków itp. Wiec pewnie, jak zwykle, bardzo dobry,

 

Bardzo nam przykro - niestety czasem targi, chorba a ludzi za mało :(

Proszę napisać mi zawsze PW - jakby coś się działo nie tak.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, sasuke5055 napisał:

Po przerobieniu prawie 3 workow (2 pa, teraz pils) obserwacje nastepujace: PA wszystko ok. Bez uwag, wydajnosc w normie, ziarna w miare równej wielkości. Pilznenski nie do konca ok, bez bialkowej 15-20 minut piwo bedzie mętnie (tak, zakwaszam wowod, co jest lekką upierdliwością. Do tego odnosze wrażenie, że wielkość ziaren jest dość rozna, sporo krotkich i mniejszych, przez co przy próbie uratowania jak największej ilości łuski wzglednie duzo ziaren wypada w calosci, z PA tego problemu nie było, może kwestia partii czy coś. Zdecydowanie jak bede kupowal to PA.

 

Proszę mi napisać jaka była data na worku Pilsnera - mamy próbki każdej partii - sprawdzimy u nas w labie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, Lawnowerman napisał:

Bardzo nam przykro - niestety czasem targi, chorba a ludzi za mało :(

Proszę napisać mi zawsze PW - jakby coś się działo nie tak.

Ja nie mam pretensji. :) Wiem, ze problemy się zdarzają, często niezależnie od nas. Moja praca zawodowa pełna była różnych problemów logistycznych wiec potrafie je zrozumieć. Słód dotarł, przesypałem go w pojemniki do przechowywania wiec mam pogląd na to, jak wygląda. Wszystko z nim w porzadku. Warzył bedę dopiero za kilka dni, ale jestem pewien, ze jak zwykle jest bardzo dobrej jakości.

Edited by Kaniutek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

A ma ktoś może bazę tych słodów do Brewtargeta? Chętnie bym zaimportował zamiast wklepywać mimo, że kilka pozycji zaledwie ale nie wszystkie charakterystyki znalazłem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 2.02.2020 o 15:27, Pawello12 napisał:

Co się stało ze słodem pale ale? Nie widzę go na stronie sklepu. Czy będzie jeszcze dostępny? 

Kolego właśnie dziś zauważyłem że już jest dostępny słód pale ale 😊


 

Share this post


Link to post
Share on other sites

W słody podstawowe zaopatruję się w tej słodowni od kilku lat i zawsze wszystko bez zastrzeżeń.

Wiedeńskiego używałem w mniejszych ilościach zakupionego w innych sklepach, teraz zamówiłem po worku Wiedeńskiego i Monachijskiego na próbę.

Jeszcze kilka ciemnych piwek planuję więc się zobaczy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A można prosić o wklejenie w ten wątek specyfikacji słodów? Wprowadził bym sobie chętnie wszystkie do brewtargeta narazie mam tylko 2 które kupiłem dokumenty znalazłem w tym wątku ale już sędziwe.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, WojtekGaaD napisał:

A można prosić o wklejenie w ten wątek specyfikacji słodów? Wprowadził bym sobie chętnie wszystkie do brewtargeta narazie mam tylko 2 które kupiłem dokumenty znalazłem w tym wątku ale już sędziwe.

Napisz na PW co potrzebujesz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wie ktoś czy zamówienia z Malteurop są realizowane? Na stronie sklepu ani na FB nie ma żadnej informacji.

Edited by cen16

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...