Jump to content
zbylon

Słodownia Malteurop - dawny Baltic Malt

Recommended Posts

Właśnie dostałem informację, że za jakiś miesiąc dostępny będzie na stałe w tej słodowni słód pszeniczny.

Jeśli będzie takiej jakości jak pilzneński, to palce lizać :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziwną mają swoją stronę. Szukam asortymentu i znaleźć go nie mogę.

Pamięta ktoś jakie mieli ostatnio ceny i minimalne zamówienia?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cena słodu pilzneńskiego to 2,8zł/kg. Kupowałem już worki 20-30kg.

Dostępny jest jeszcze słód karmelowy.

Jakość tego słodu jest znakomita. Przypuszczam, że może to potwierdzić paru użytkowników tego forum.

Z tego co pamiętam to przy większych ilościach możliwe upusty.

Jak tylko będę wiedział cos więcej o słodzie pszenicznym to dam znać.

 

Jutro będę warzył piwo wyłącznie na słodzie z Malteurop. Nie wiem jeszcze tylko czy dodam karmelowego czy zasypię 100% pilzneńskiego.

Dotychczas wychodziły mi świetne piwa na tych słodach.

Może jakieś sugestie ?? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

4kg slodu jasnego 200g karmelowego Zacieranie na wytrawnie. Tak ok 66-67* przez 60 minut. Chmiele polskie jak Marynka na goryczke i Lubelski na aromat w miare duzo. Piwo powinno byc raczej gorzkie i srednio mocno aromatyzowane lubelskim. Fermentacja neutrtalnymi drozdzami takimi jak US05, Notty itp. Nagazowanie tak z 100-120g cukru na 20L

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie dostałem informację, że za jakiś miesiąc dostępny będzie na stałe w tej słodowni słód pszeniczny.

Jeśli będzie takiej jakości jak pilzneński, to palce lizać :)

Świetne wieści zbylon! :) Nie mogę się doczekać! Jak przyjdzie wiosna biorę w ciemno wór :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Byłem dzisiaj na zakupach ale nie w Gdańsku tylko w Godziszewie (15km obok Tczewa).Pilzneński po 2,80zł a karmelowy jasny po 3,00zł. Ilości dowolne. Przedstawiciel Malteurop prowadzi sprzedaż "detaliczną". Dowiedziałem się , że pszeniczny będzie za 2 tyg. Będą też produkować pilzneński wędzony. Jeżeli są chętni służę kontaktem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gdzie to jest w tym Godziszewie? to jakiś sklep ? duzo maja na miejscu jeśli to sklep?

ul.Młyńska 4 (dawny młyn), konfekcjonują słód w worki po 50kg dlatego można na miejscu kupić dowolną ilość

Share this post


Link to post
Share on other sites

bardzo fajna cena, szkoda, że tak daleko mam. Po (mam nadzieję chwilowym) wyschnięciu źródełka w Strzegomiu cierpię na niedosyt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale 50kg. na raz - super. Szkoda że nie bliżej i nie narzekajcie, bo drogo nie jest.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po (mam nadzieję chwilowym) wyschnięciu źródełka w Strzegomiu

 

Co się stało ze źródełkiem??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prowadzą sprzedaż wysyłkową ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co się stało ze źródełkiem??

nie znam szczegółów, ale na chwilę obecną nie produkują pilzneńskiego. W rozmowie kobieta nie była w stanie (nie chciała/nie mogła) powiedzieć kiedy produkcja znów wystartuje.

Co do ceny tego słodu, to przebitka w stosunku do ceny ze sklepów jest 100 %

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest możliwość wysyłki słodów. Pytałem w zeszłym tygodniu. Bardzo fajni ludzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
nie znam szczegółów, ale na chwilę obecną nie produkują pilzneńskiego. W rozmowie kobieta nie była w stanie (nie chciała/nie mogła) powiedzieć kiedy produkcja znów wystartuje. Co do ceny tego słodu, to przebitka w stosunku do ceny ze sklepów jest 100 %
W rozmowie z tą Panią zapytałem o pszeniczny, skoro nie będą robić pilzeńskiego to co? Stwierdziła że robią jakieś próby z pszenicą właśnie. Myślę że strategia koncernu idzie w stronę specjalizacji mniejszych słodowni na niszowe słody, a większych na bazowe. Rynek słodów zaczyna dostrzegać zapotrzebowanie na mniej popularne acz potrzebne słody dla mniejszych specjalistycznych browarów. Jeśli dobrze myślę, to oby tak dalej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jejski ty jak z nimi rozmawiales to ci powiedzieli ze nie beda robic pilznenskiego? a inne np. monachijski, wiedenski, carapils czy tylko pszenice. Jak macie jakies naiary na nich jakis telefon lub @ to podajce.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.