Funi Posted February 23, 2012 Share Posted February 23, 2012 Witam kończę właśnie fermentacje burzliwą po 18 dniach w temp. 10C i zaraz będę przechodził do Lagerowania . Mam takie pytanie czy lagerowanie musi przebiegać po przelaniu w butelki czy najlepiej jak się go odstawi w fermentatorze w temp. 0C ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post wogosz Posted February 23, 2012 Popular Post Share Posted February 23, 2012 Takie pytanie możesz postawić gdyby wszyscy forumowicze byli obecni przy warzeniu tego piwa. Ponieważ nas tam nie było, musisz napisać co to za piwo, jakie drożdże, jaki ekstrakt itp. aby można było coś Tobie doradzić. Z temperatury wnioskuję, że jest to piwo dolnej fermentacji. Osiemnaście dni fermentacji to chyba trochę dużo, ale może ekstrakt wyjściowy był wysoki. Co do leżakowania (zachęcam do używania polskich wyrazów) to przy piwach dolnej fermentacji leżakowanie odbywa się jak napisałeś w temp. 0-1 st.C. Oczywiście piwo trzeba oddzielić od drożdży namnożonych podczas fermentacji, czyli inaczej mówiąc zdekantować do innego, sterylnego fermentora najlepiej pojemnością dostosowanego do objętości piwa, aby nad płynem pozostało jak najmniej powietrza. Klasycznie w dawnych browarach leżakowało się jeden tydzień na każdy stopień plato brzeczki wyjściwej, czyli zwykle ok. 3 miesiące. Teraz pewnie rzadko kto leżakuje tak długo, ja jednak jak tylko mam warunki staram się piwa dolnej fermentacji leżakować jak najdłużej. Smak się stabilizuje, pięknie się klarują - po prostu są lepsze niż te od razu rozlane w butelki. Niedogodność jest taka, że przy rozlewie w butelki dobrze jest dodać do piwa troszkę świeżych drożdży, bo tych pierwotnych zostaje tak mało, że dofermentowywanie trwa potem 3-4 tygodnie, czasem dłużej. Jak doda się świeżych, to po tygodniu od rozlewu piwo jest gotowe. lukikx, mrblaha, bielok and 7 others 10 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
real_romek Posted August 18, 2012 Share Posted August 18, 2012 Cześć wszystkim, Podłączę się pod temat: Czy może ktoś podać jakiś link do czegoś na temat lagerowania? Po co? Jak? Itd? Zrobiłem ostatnio pierwszego pilsa bohemskiego z zestawu HB i nie lagerowałem go w tak niskich temperaturach - cały czas 9 st C - 3 tyg burzliwa, 2 tygodnie cicha, na razie 5 tygodni w butelkach, cały czas w 9 st C. Co o tym sądzicie? Jakie są zalety lagerowania? Byłbym wdzięczny za jakąkolwiek pomoc Pozdrawiam! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Porter Posted August 18, 2012 Share Posted August 18, 2012 Drożdże szybciej opadają na dno, przez co piwo staje się bardziej krystaliczne. Drożdże śpią, więc nie zjadają ewentualnych cukrów - mniejsze, bądź zerowe ryzyko przegazowania piwa. Procesy utleniania zachodzą wolniej (ale tu niech się wypowiedzą specjaliści, sporo na forum takich). To tak w skrócie... Lagerowanie w niskich temperaturach = same zalety Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted August 18, 2012 Share Posted August 18, 2012 Cześć. Drożdże śpią, więc nie zjadają ewentualnych cukrów - mniejsze, bądź zerowe ryzyko przegazowania piwa. Możesz rozwinąć tą myśl? wg. mnie jeśli uśpisz drożdże przy lagerowaniu a nie dojedzą one cukrów w brzeczce, to możliwość przegazowania piwa w butelkach rośnie gdy ruszy refermentacja. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Porter Posted August 18, 2012 Share Posted August 18, 2012 Zazwyczaj refermentujemy w temperaturze pokojowej, trzymając świeżo rozlane piwo przez kilka dni. Potem do lagerowania. Bielok, wychodzę z założenia, że lagerowane piwo trafia z piwniczki prosto do kufla, skutkiem czego nie dajemy drożdżom szans na wznowienie czegokolwiek. Robimy im kuku... Mówię oczywiście o przypadku niedofermentowanych piw. Ale to tylko takie moje gdybanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted August 18, 2012 Share Posted August 18, 2012 Sory to ja nie w temacie, bylem przekonany że lagerowanie robi się przed rozlewem. Nieuk jestem otco ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Faszysta Rasista Homofob Posted August 18, 2012 Share Posted August 18, 2012 Ja robię przed rozlewem w szklanych balonach. Zresztą tu jest więcej opisane na ten temat: http://www.piwo.org/topic/3146-strategie-fermentacji-lagerow/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
real_romek Posted August 19, 2012 Share Posted August 19, 2012 Dzięki za pomoc, trzeba będzie chyba skorzystać z lodówki, bo chyba innego sposobu na taką niską, stabilną temperaturę nie ma... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted August 19, 2012 Share Posted August 19, 2012 (edited) Podczas lagerowania wytrącają się pewne frakcje białkowe dlatego lagerowanie przeprowadzamy przed rozlewem, żeby można zdekantować piwo znad tych osadów i zabutelkowac bez tego. Edited August 20, 2012 by olo333 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Faszysta Rasista Homofob Posted February 9, 2013 Share Posted February 9, 2013 (edited) W jakiej najniższej temperaturze realnie można przeprowadzać lagerowanie, żeby nie zamarzło przez noc? U mnie przy -1 nie zamarzło, ale dzisiaj już jest -3 i zastanawiam się, czy przenieść w cieplejsze miejsce. Edited February 9, 2013 by jake Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Z_bychu Posted February 9, 2013 Share Posted February 9, 2013 W garażu miałem -3 °C przez pewien okres i piwo mi nie zamarzło. W tamtym roku rozsadziło mi parę butelek, ale było chyba ok -10 °C . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbynekkk Posted February 9, 2013 Share Posted February 9, 2013 Przy minus trzech też nie zamarznie. Kiedyś z braku miejsca przytrzymałem w -8 stopniach, przez tydzień. Co dzień zaglądałem czy nie krystalizuje. Zdziwiłem się dopiero jak chciałem przestawić keg, piwo "ruszone" skrystalizowało w oczach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted February 9, 2013 Share Posted February 9, 2013 Przy minus trzech też nie zamarznie. Kiedyś z braku miejsca przytrzymałem w -8 stopniach, przez tydzień. Co dzień zaglądałem czy nie krystalizuje. Zdziwiłem się dopiero jak chciałem przestawić keg, piwo "ruszone" skrystalizowało w oczach. zjawisko przechłodzenia cieczy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
reizer Posted February 10, 2013 Share Posted February 10, 2013 Wszystkie dolniaki powinny być leżakowane? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted February 11, 2013 Share Posted February 11, 2013 Wszystkie dolniaki powinny być leżakowane? Wszystkie. Nawet te na California Lager. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted February 11, 2013 Share Posted February 11, 2013 Kellery nie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
reizer Posted February 11, 2013 Share Posted February 11, 2013 Dzięki, dobrze wiedzieć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gąska Posted February 13, 2013 Share Posted February 13, 2013 To ja może skorzystam z okazji i podepnę się pod temat. Robię "Pilsa" 13,5Blg (za dużo odparowało) na drożdżach w-34/70, to mój pierwszy dolniak. Zastanawiam się jak ustalić przebieg fermentacji. Teraz piwko stoi na burzliwej w temp. 10°C i nie wiem czy dobrze kombinuję żeby po ok. 14 dniach zlać je na cichą i znieść do piwnicy gdzie ostatnio temp. utrzymuje się na poziomie 5-7°C ?na kolejne 2 tygodnie?. Później z tego co zrozumiałem powinienem je przelać kolejny raz na lagerowanie w okolice 0°C, niestety nie mam takich możliwości. Doradźcie proszę czy przelewać je jeszcze raz czy zostawić już na cichej w piwnicy. Aha i jak później postępować przy butelkowaniu? Wystarczy że zassam trochę drożdży z dna czy powinienem użyć jakiejś świeżej gęstwy? Chciałbym żeby nagazowane było w miarę szybko tak po miesiącu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted February 13, 2013 Share Posted February 13, 2013 Na cichą przelej gdy przestanie spadać blg - mogą to być dwa tygodnie, a mogą to być i trzy - w tych temperaturach fermentacja czasami się dłuży. Gdybyś miał warunki do lagerowania (okolice 0°C) to mógłbyś od razu przenieść to piwo do takiego pomieszczenia po zakończonej burzliwej (z pominięciem cichej). Ale skoro nie masz takich warunków, to przenieś po burzliwej do najzimniejszego pomieszczenia jakim dysponujesz, np. do tej piwnicy, o której piszesz. Przed butelkowaniem najlepiej dodać trochę świeżych drożdży, np. 1-2 gram uwodnionych sushych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ijon Posted February 13, 2013 Share Posted February 13, 2013 Ja to w sumie wystawiam na zewnątrz jak nie ma dużego mrozu, a że w tym roku zima lekka to problemu nie ma wielkiego. Do tej pory nie zauważyłem niepokojących objawów. Wychodzi klaronwne - podczas rozlewu dodaje łyżeczkę gęstwy. GrzegorzG 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gąska Posted February 13, 2013 Share Posted February 13, 2013 (edited) Dzięki! Na cichej ile trzymać? 2 tyg. wystarczą? Niestety nie mam prywatnego terenu. Pod kamienice nie wystawię bo ktoś sobie weźmie jeszcze Off Top: Kurczę zacierałem na słodko (tak mi się przynajmniej wydaję), a FFT zeszło do 1,5-2,0Blg. Edited February 13, 2013 by Gąska Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted February 13, 2013 Share Posted February 13, 2013 Myślę, ze dwa to takie minimum. Ja staram się trzymać co najmniej trzy, czasami dłużej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gąska Posted February 13, 2013 Share Posted February 13, 2013 (edited) Ok to potrzymam 3 tygodnie i w butelki z łyżeczką gęstwy Dzięki Edited February 13, 2013 by Gąska Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Afghan Posted February 13, 2013 Share Posted February 13, 2013 To chyba zrobiłem błąd butelkując lagera bez dodatku drożdży na refermentację? Nagazuje się piwo, czy będę musiał otwierać butelki i dodawać drożdży? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.