Jump to content
Krzys

temperatura dla pilsenera w butelkach

Recommended Posts

Witam. Od kilku dni w piwnicy bulgocze pilsener coopersa (temperatura w pomieszczeniu 10-12 stopni). Chciałbym się dowiedzieć czy po przelaniu do butelek piwko powinno jakiś czas "pogrzać się" w temperaturze pokojowej, czy od razu do piwnicy? I jeszcze jedno głupie pytanie: czy można przelewać piwo do zielonych butelek? W dawnych czasach zrezygnowano z rozlewania pospolitych sklepowych piw w zielone butelki z powodu krótszej trwałości. Jak to się ma do piwa domowego?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Można kilka dni w pokoju a później do zimnego. Do zielonych się rozlewa, warto trzymać w ciemnym pomieszczeniu, chyba że chcesz uzyskac zapach lekkiego skunksa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Można kilka dni w pokoju a później do zimnego. Do zielonych się rozlewa, warto trzymać w ciemnym pomieszczeniu, chyba że chcesz uzyskac zapach lekkiego skunksa.

Jacer nie kłam, przecież ty zielone wyrzucasz :D

Edited by josefik

Share this post


Link to post
Share on other sites

A Heniek. Lech Premium, Calsberg stojący na półkach sklepowych?

Prawda, jest na półkach trochę zielonych, ale pamiętam jak dziś, czasy kiedy trzeba było robić słodkie oczy do ekspedientki, żeby sprzedając nam browarki, omijała te zielone.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Puki trzymasz piwo w ciemnym pomieszczeniu kolor butelki nie ma znaczenia. Ja używam nawet flaszek z przezroczystego szkła, tylko cały czas stoją w ciemnicy. Sprawa rozbija się o to, że związki pochodzące z chmielu pod wpływem światła słonecznego przekształcają się w inne, "śmierdzące skunksem" związki. Nie ma światła = nie ma problemu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A takie piwo jak "Zlatý Bažant" w jakich butelkach jest. co? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Puki trzymasz piwo w ciemnym pomieszczeniu kolor butelki nie ma znaczenia. Ja używam nawet flaszek z przezroczystego szkła, tylko cały czas stoją w ciemnicy. Sprawa rozbija się o to, że związki pochodzące z chmielu pod wpływem światła słonecznego przekształcają się w inne, "śmierdzące skunksem" związki. Nie ma światła = nie ma problemu.

Są tacy co im skunks nie przeszkadza

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale te piwa są tylko w zielonych i uchodzą za "najlepsze"

To może nie ma w nich chmielu? :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bishops finger jest nawet w przezroczystej butelce. Ale ma tyle karmelu że skunks nie ma opcji się pojawić :P

 

większość "normalnych" piwoszy traktuje skunksa jako zapach chmielu - przynajmniej takie odnoszę wrażenie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

większość "normalnych" piwoszy traktuje skunksa jako zapach chmielu - przynajmniej takie odnoszę wrażenie.

 

Zgadzam się z Wiktorem. Wiele browarów celowo używa zielonych butelek, aby pojawił się lekki "skuns" w piwie (jego ilość można chyba regulować za pomocą ilości chmielu ze zizomeryzowanymi alfa-kwasami). Teraz już pewnie 99 spijaczy piwa jest pewna, że ten zapaszek po otwarciu butelki to nic innego jak aromat chmielu - to chyba taki tani sposób na oszczędność chmielu w browarze. Ja też nie mam nic przeciwko delikatnemu skunksowi, ale jak jest obok aromatu chmielu, a nie zamiast.

Co do pytania Krzysa o temp. refermentacji lagera. Nie zgadzam się z odpowiedzią Jacera, że można do ciepłego pokoju. Fermentacja odbywała się się poprawnych temp. 10-12 st. to i refermentacja powinna być w tych samych. Jeżeli udało nam się uchronić piwo przed powstaniem estrów prowadząc fermentację główną w niskich temp. to dłaczego mamy ten efekt popsuć przy refermentacji podnosząc temp. do 20 lub powyżej stopni? Te drożdże są stworzone do temperatur 8-14 st. i w takich powinny pracować jeżeli nie chcemy popsuć profilu smakowego piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja swoje dwa pierwsze lagery po rozlewie trzymałem dwa dni w 18st, następnie 2 tygodnie w 10-12st, a teraz sobie lagerują w okolicach zera.......zobaczymy co z tego wyjdzie :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.