Jump to content
czarli

koszty produkcji piwa w minibrowarze rzemieślniczym

Recommended Posts

Temat jest bardzo złożony. Podstawowe pytanie, to co rozumiesz pod pojęciem "minibrowar". Poza tym jest wiele założeń, które trzeba poczynić dotyczących sposobu kalkulacji kosztu. Jest kilka ciekawych tematów na tym i na zaprzyjaźnionym forum (browar.biz) - poszukaj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pytanie faktycznie trudne, bo nawet jeśli weźmiemy ceny surowców to problem polega na tym jakie piwo.

 

Będę wiedział za kilka dni, ale wszystko zależy od wielu czynników. Od cen zakupu surowców, kosztów własnych, czy stosuje się składniki niesłodowe i enzymy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie zapominaj, że płacenie akcyzy od wybitej brzeczki nie do końca jest zgodne z przepisami.

 

No właśnie, to ciekawy temat. Ja nie znalazłem aktów prawnych dotyczących takiego sposobu rozliczenia i nie słyszałem o browarze tak rozliczanym (być może jest), ale wg. dostawcy sprzętu skład jest bardziej opłacalny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

skład zawsze będzie bardziej opłacalny bo nie płacisz za zaniki i płacisz akcyzę w momencie jak piwo opuszcza skład. (poprawcie mnie jeśli się mylę w tej drugiej części)

 

przedpłata ma wady: płacisz akcyzę za zanik, musisz ją zapłacić na początku miesiąca i zawsze jest to parę tysi zamrożone, ale za to dużo łatwiej się rozlicza no i nie trzeba mieć składu podatkowego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

skład zawsze będzie bardziej opłacalny bo nie płacisz za zaniki i płacisz akcyzę w momencie jak piwo opuszcza skład. (poprawcie mnie jeśli się mylę w tej drugiej części) ...

 

Tak, w momencie wyprowadzania ze składu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tylko zdaje się, że trzeba prowadzić jakąś buchalterię tego składu?

 

no ba! :D

 

prowadzić książkę przychodów i rozchodów i wypełniać co miesiąc druczki.

 

wszystko nie wykracza poza arytmetykę znaną z PIT i CITów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ile piwa (alkoholu) można legalnie sobie wyprodukować? Czy to prawda, że liczy się to na gospodarstwo domowe a nie na głowę?

Share this post


Link to post
Share on other sites

To wątek o piwowarstwie rzemieślniczym (komercyjnym), a Ty zapewne masz na myśli domowe. Na potrzeby własne nie ma limitów. Możesz warzyć ile wypijesz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba nie masz racji, ale jeśli to ja się mylę, to w takim razie mogę sobie legalnie uwarzyć 1000l piwa aby sprawdzić jakie poniosę koszty (oczywiście czysto teoretycznie bo nie wyobrażam sobie sprawdzania kosztów produkcji w ten sposób).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba nie masz racji, ale jeśli to ja się mylę, to w takim razie mogę sobie legalnie uwarzyć 1000l piwa aby sprawdzić jakie poniosę koszty (oczywiście czysto teoretycznie bo nie wyobrażam sobie sprawdzania kosztów produkcji w ten sposób).

 

Jest dokładnie tak jak napisałem. Ok - nie schodźmy z tematu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba nie masz racji, ale jeśli to ja się mylę, to w takim razie mogę sobie legalnie uwarzyć 1000l piwa aby sprawdzić jakie poniosę koszty (oczywiście czysto teoretycznie bo nie wyobrażam sobie sprawdzania kosztów produkcji w ten sposób).

Chyba mylisz pojęcia kolego

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba nie masz racji, ale jeśli to ja się mylę, to w takim razie mogę sobie legalnie uwarzyć 1000l piwa aby sprawdzić jakie poniosę koszty (oczywiście czysto teoretycznie bo nie wyobrażam sobie sprawdzania kosztów produkcji w ten sposób).

Możesz uwarzyć i 100000l piwa domowego legalnie. Sprzedać nie możesz. A co za tym idzie nie dowiesz się jaki jest koszt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dz.U. 2009 Nr 3 poz. 11

USTAWA

z dnia 6 grudnia 2008 r.

o podatku akcyzowym1)

Art. 47.

1. Produkcja wyrobów akcyzowych określonych w załączniku nr 2 do ustawy oraz

wyrobów akcyzowych innych niż określone w załączniku nr 2 do ustawy, objętych

stawką akcyzy inną niż stawka zerowa, może odbywać się wyłącznie w

składzie podatkowym, z wyłączeniem produkcji:

...

3) piwa, wina i napojów fermentowanych, wytwarzanych domowym sposobem

przez osoby fizyczne na własny użytek i nieprzeznaczonych do sprzedaży;

 

Nie ma limitów ilościowych, ale do obliczania kosztów wyprodukowania piwa, nie musisz robić go 1000l wystarczy 10% i przeliczyć.

Do tego dla browaru rzemieślniczego dojdzie akcyza 7,79zł za każdy stopień plato /hl, minus zwolnienie z podatku 30zł/hl, przy produkcji do 20000 hl rocznie. Dodatkowe koszty to energia i woda, której najwięcej pójdzie nie na piwo, tylko mycie. Dojdzie jeszcze amortyzacja środków trwałych i koszt lokalu (najem lub zwrot kosztów budowy). Jeszcze koszty związane z rozpoczęciem działalności gospodarczej i uruchomienia browaru.

To prawdopodobnie nie wszystko, koledzy, którzy przez to przeszli pewnie jeszcze by coś dorzucili.

Share this post


Link to post
Share on other sites

koszt amortyzacji sprzętu ma duże znaczenie w cenie piwa. jeden zakłada zwrot po 2 latach, inny po 10. wg moich obliczeń jest to koszt 1-1,5 zł przy niezbyt krótkiej amortyzacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...