pendzacy_jelen 0 Posted February 22, 2012 (edited) Moje pierwsze piwo powoli kończy się burzyć I teraz mam dylemat jak to przelać na cichą, żeby nie zassać syfu bo niestety roztwór jest mętny i nie widać co się dzieje w środku. Fermentacja narazie trwała 5 dni i jest ok 3Blg plus jeszcze lekko gazuje. Nastawiony Coopers Pilsner początkowe Blg 10 Edited February 22, 2012 by elroy Quote Share this post Link to post Share on other sites
dziedzicpruski 320 Posted February 22, 2012 na cichej ci te wszystkie syfy opadną,do tego służy,ale zostaw to jeszcze na 3 dni w spokoju,niech sobie dofermentuje. Quote Share this post Link to post Share on other sites
pendzacy_jelen 0 Posted February 22, 2012 (edited) Ok rozumiem że mam się nie przejmować zassaniem syfu będę do tego używał węża silikonowego. Oczywiście czekam aż fermentacja się skończy. Czy to piwko nie wygląda cudnie ? Dzisiaj wziąłem łyczka z probówki i kurcze musze powiedzieć że już nie mogę się doczekać otwarcia pierwszej butelki :D Edited February 22, 2012 by pendzacy_jelen Quote Share this post Link to post Share on other sites
zbynekkk 12 Posted February 22, 2012 Warto ten wężyk zakończyć zaślepioną rurką z otworem z boku. Tak dodałem, bo czasami są tacy co nie znają tego. Quote Share this post Link to post Share on other sites
pendzacy_jelen 0 Posted February 22, 2012 A cóż to za patent ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
elroy 728 1 Items Posted February 22, 2012 No żeby nie zaciągało z dołu, tylko z boku Taki patent który skutecznie zmniejszy ilość zaciąganego osadu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
jacer 300 1 Items Posted February 22, 2012 Współczuje mycia. Do wężyka należy dołączyć kawałek plasticzanej rurki i elegancko zlewa się znad dna. Quote Share this post Link to post Share on other sites
pendzacy_jelen 0 Posted February 22, 2012 Do mycia soda kustyczna i samo zejdzie. A z wężykiem to nie chce mi się bawić. Końcówkę odleję do innego naczynia, jak się syf zassie to pójdzie w kanał. Quote Share this post Link to post Share on other sites
jacer 300 1 Items Posted February 22, 2012 Więc jeżeli wiesz jak zlewać to po co się pytasz? Quote Share this post Link to post Share on other sites
pendzacy_jelen 0 Posted February 22, 2012 Kto pyta nie błądzi, może zrobiłbym jakiś straszny uczynek, w końcu to moje pierwsze piwo, a to jest piaskownica Quote Share this post Link to post Share on other sites
Scovron 3 Posted February 22, 2012 Do wężyka należy dołączyć kawałek plasticzanej rurki i elegancko zlewa się znad dna. A do plasticzanej rurki dołączyć reduktor osadów (nie mylić z takim do kranika) i będzie jeszcze bardziej elegancko. Quote Share this post Link to post Share on other sites
mcpol1 22 1 Items Posted February 24, 2012 Kolego ta rurka z wyjsciem z boku to dobry pomysl. Sluchaj doswiadczonych. Mozna ja kupic w brico marche lub podobnych sklepach. Jak nie masz takowego obok to wez z 10 cm w miare grubego drutu. Z miedzi lubkwasowki wsadz do weza silikonowego na koncowka ktora bedziesz zasysal i wygnij w literke J. Tak by nie blokowac przeplywu ale tez tak zeby wlot do wezyka byl ze 3do 4 cm wyzej od dna naczynia i skierowany ku gorze Quote Share this post Link to post Share on other sites
bimbelt 101 Posted February 24, 2012 Jak się zassie trochę syfu przy zlewaniu na cichą, to przecież nie ma dramatu - i tak się wyklaruje. Więcej uwagi przyda się przy butelkowaniu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
pendzacy_jelen 0 Posted February 24, 2012 Kolego ta rurka z wyjsciem z boku to dobry pomysl. Sluchaj doswiadczonych. Mozna ja kupic w brico marche lub podobnych sklepach. Jak nie masz takowego obok to wez z 10 cm w miare grubego drutu. Z miedzi lubkwasowki wsadz do weza silikonowego na koncowka ktora bedziesz zasysal i wygnij w literke J. Tak by nie blokowac przeplywu ale tez tak zeby wlot do wezyka byl ze 3do 4 cm wyzej od dna naczynia i skierowany ku gorze No właśnie nie bardzo wiem co macie na myśli, nie mam brico tu gdzie mieszkam, ale mam ciastoramy i inne liroje. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Swiaderny 77 1 Items Posted February 24, 2012 Chyba o takie coś chodzi (szklana rurka) Quote Share this post Link to post Share on other sites
bimbelt 101 Posted February 24, 2012 Mam taką i nie używam. Mała średnica, mała dziurka, wolny przepływ. Wolę normalny wężyk o większej średnicy i trochę uwagi, żeby nie zaciągnąć mułu z dna. U mnie to działa wyśmienicie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
andy 68 1 Items Posted February 24, 2012 Ja też nie kombinuję z jakimiś bajerami. Zwykły wężyk w zupełności mi wystarcza. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Swiaderny 77 1 Items Posted February 24, 2012 Też wyrzuciłem rurkę po pierwszym użyciu. Wstawiłem kawałek rurki z nierdzewki, ale tylko w celu usztywnienia i obciążenia. Można szybko dojść do wprawy bez dodatkowych akcesoriów Quote Share this post Link to post Share on other sites
Lusterko87 73 1 Items Posted February 25, 2012 Ja zakupiłem ten wężyk jak jeden piwowar mi go polecił,na początku trochę mi się nie chciało zassać, ale później już poszło sprawnie. Co do szklanej rurki - to jej nie polecam..Lepszy patent będzie jak zamiast tej szklanej przerobisz obudowę z długopisu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
pendzacy_jelen 0 Posted February 26, 2012 (edited) Przyniosłem baniak z balkonu, piwo ma w tej chwili 2Blg. temperatura spadła do 9,5oC. Przelać to już na cichą ? EDIT: Czy jak przeleję na cichą to też mam trzymać je w niskiej temperaturze ? Czy może być w pokojowej ? Edited February 26, 2012 by pendzacy_jelen Quote Share this post Link to post Share on other sites
mcpol1 22 1 Items Posted February 26, 2012 Na cichej trzymaj w niskiej temp. Tak mozesz jae przelac. Mozesz rowniez zostawic w tym co masz a przy zlewaniu do butelek ostroznie sciagnac znad osadu Quote Share this post Link to post Share on other sites
pendzacy_jelen 0 Posted February 26, 2012 Dzięki. Część z końcówki zabutelkowałem już. Zobaczę jak z nagazowaniem. Czy na cichej to mam też utrzymywać temperaturę w okolicach 13st.C czy może spaść niżej ? Quote Share this post Link to post Share on other sites