Jump to content
pendzacy_jelen

Przelewanie na cichą

Recommended Posts

Moje pierwsze piwo powoli kończy się burzyć :)

I teraz mam dylemat jak to przelać na cichą, żeby nie zassać syfu bo niestety roztwór jest mętny i nie widać co się dzieje w środku. Fermentacja narazie trwała 5 dni i jest ok 3Blg plus jeszcze lekko gazuje.

Nastawiony Coopers Pilsner początkowe Blg 10

 

IMG_20120222_104044.jpg

Edited by elroy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok rozumiem że mam się nie przejmować zassaniem syfu będę do tego używał węża silikonowego. Oczywiście czekam aż fermentacja się skończy.

Czy to piwko nie wygląda cudnie ? :D Dzisiaj wziąłem łyczka z probówki i kurcze musze powiedzieć że już nie mogę się doczekać otwarcia pierwszej butelki :D :D :D

Edited by pendzacy_jelen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warto ten wężyk zakończyć zaślepioną rurką z otworem z boku. Tak dodałem, bo czasami są tacy co nie znają tego. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

No żeby nie zaciągało z dołu, tylko z boku :) Taki patent który skutecznie zmniejszy ilość zaciąganego osadu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do mycia soda kustyczna i samo zejdzie. A z wężykiem to nie chce mi się bawić. Końcówkę odleję do innego naczynia, jak się syf zassie to pójdzie w kanał.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do wężyka należy dołączyć kawałek plasticzanej rurki i elegancko zlewa się znad dna.

 

A do plasticzanej rurki dołączyć reduktor osadów (nie mylić z takim do kranika) i będzie jeszcze bardziej elegancko.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolego ta rurka z wyjsciem z boku to dobry pomysl. Sluchaj doswiadczonych. Mozna ja kupic w brico marche lub podobnych sklepach. Jak nie masz takowego obok to wez z 10 cm w miare grubego drutu. Z miedzi lubkwasowki wsadz do weza silikonowego na koncowka ktora bedziesz zasysal i wygnij w literke J. Tak by nie blokowac przeplywu ale tez tak zeby wlot do wezyka byl ze 3do 4 cm wyzej od dna naczynia i skierowany ku gorze

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak się zassie trochę syfu przy zlewaniu na cichą, to przecież nie ma dramatu - i tak się wyklaruje. Więcej uwagi przyda się przy butelkowaniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolego ta rurka z wyjsciem z boku to dobry pomysl. Sluchaj doswiadczonych. Mozna ja kupic w brico marche lub podobnych sklepach. Jak nie masz takowego obok to wez z 10 cm w miare grubego drutu. Z miedzi lubkwasowki wsadz do weza silikonowego na koncowka ktora bedziesz zasysal i wygnij w literke J. Tak by nie blokowac przeplywu ale tez tak zeby wlot do wezyka byl ze 3do 4 cm wyzej od dna naczynia i skierowany ku gorze

 

No właśnie nie bardzo wiem co macie na myśli, nie mam brico tu gdzie mieszkam, ale mam ciastoramy i inne liroje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam taką i nie używam. Mała średnica, mała dziurka, wolny przepływ. Wolę normalny wężyk o większej średnicy i trochę uwagi, żeby nie zaciągnąć mułu z dna. U mnie to działa wyśmienicie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też wyrzuciłem rurkę po pierwszym użyciu. Wstawiłem kawałek rurki z nierdzewki, ale tylko w celu usztywnienia i obciążenia. Można szybko dojść do wprawy bez dodatkowych akcesoriów ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja zakupiłem ten wężyk jak jeden piwowar mi go polecił,na początku trochę mi się nie chciało zassać, ale później już poszło sprawnie. Co do szklanej rurki - to jej nie polecam..Lepszy patent będzie jak zamiast tej szklanej przerobisz obudowę z długopisu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przyniosłem baniak z balkonu, piwo ma w tej chwili 2Blg. temperatura spadła do 9,5oC. Przelać to już na cichą ?

 

EDIT: Czy jak przeleję na cichą to też mam trzymać je w niskiej temperaturze ? Czy może być w pokojowej ?

Edited by pendzacy_jelen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na cichej trzymaj w niskiej temp. Tak mozesz jae przelac. Mozesz rowniez zostawic w tym co masz a przy zlewaniu do butelek ostroznie sciagnac znad osadu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki. Część z końcówki zabutelkowałem już. Zobaczę jak z nagazowaniem. Czy na cichej to mam też utrzymywać temperaturę w okolicach 13st.C czy może spaść niżej ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.