Jump to content

Recommended Posts

jak nie restauracja to brewpub - tak jak mówi Jacer*

 

 

*Jacer to jeden z tych mądrych głów których szukasz.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Zadzwoń do nich, napisz (do Palatum). Co do wniosku skontaktuj się z radcą, kancelarią adwokacką. Myślę, że przeceniasz możliwości pomocy na forum, chyba, że to tylko pytanie mimo chodem, a swoje robisz. Sposób istnieje, ale stawiam dolary przeciw orzechom, że na forum niestety może być ciężko o konkrety. Swoją drogą taki Burmistrz jakoś się rozlicza z decyzji, czy może bez powodu Ci zawetować każdą inicjatywę? Jeżeli to drugie, to Pan Burmistrz może Ci od tak pokazać kto tu rządzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz wybadać grunt, wypytać w gminie i złożyć wniosek o zmianę mpzp. Trochę to trwa, nie ma gwarancji, że uchwalą zmianę, ale może się udać. Jeśli odmówili Ci browaru, to browaru z 2 kranami i 2 stolikami pewnie też odmówią, bo Cię znają :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja mam inne pytanie jak przekonać urząd miejski (Burmistrza) że mini browar to usługa a nie produkcja. W planach zagospodarowania przestrzennego teren jest jako zabudowa mieszkaniowa ( jednorodzinna) lub usługowa i w dniu dzisiejszym dostałem odmowę.

 

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka

 

Sam jestem ciekaw jak można browar przedefiniować na usługę. A już gdy odpada browaro-restuaracja to w szczególności.

 

Jeśli ma to być browar rzemieślniczy, to najlepiej jak dana gmina nie ma jeszcze uchwalonego PZP. Może tak było z Palatum.

 

Jeśli nie stać Cię na prawnika to musisz sam przekopać się przez mnóstwo aktów prawnych czy nie ma jakiejś furtki. Komercyjnych browarów domowych nie ma u nas za wiele, stąd i doświadczonych w bojach nie ma za wielu. Rada Dudexa jest sensowna, ale muszą za nią być radni, by w długiej perspektywie mogła się zmienić decyzja. Jedyne co mi przychodzi do głowy czy w przepisach są odstępstwa od PZP i ich warunki. Musisz pogrzebać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie prawnika tylko dobrego projektanta od budownictwa. Ważne jest każde słowo we wniosku.

Dopóki to będzie usługa, to może sobie wynając kogokolwiek :) Moja rada - iść, wysondować czy w ogóle jest taka możliwość. Jeśli jest to wystąpić o zmianę. Inaczej, moim zdaniem, nie da się tego zrobić.

Może tak być, że urzędnik odrzucił nie informując od odstępstwach, nie wiem jaka tam jest praktyka. Mpzp dla danego obszaru, karty terenu to nie jest jakaś wielka księga. Czytaj, kombinuj, idź do urzędu, rozmawiaj.

Nie stawiasz przecież jakiegoś kolosa. Może się uda coś ugrać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z doświadczenia wiem, że najlepiej projektanta, który działa na danym terenie i zna lokalne widzimisie w urzędach.

 

Prawnik nie ma zielonego pojęcia o budownictwie.

Edited by jacer

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chodzi o to że budynek już stoi. Zmiana PZP nie ma sensu bo to może potrwać parę lat a tyle nie mam zamiaru czekać. Mam wrażenie że urząd nawet dokładnie nie czytał wniosku (tylko z zasady go odrzucił ). Tłumaczyli że np. Produkcji krzeseł bym mógł otworzyć ale browar to zanieczyszczenia itp. A w załączniku dodałem dziennik ustaw ze do 40000 ton jest nieszkodliwe. Jedno zaprzecza drugiemu .

 

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chodzi o to że budynek już stoi. Zmiana PZP nie ma sensu bo to może potrwać parę lat a tyle nie mam zamiaru czekać. Mam wrażenie że urząd nawet dokładnie nie czytał wniosku (tylko z zasady go odrzucił ). Tłumaczyli że np. Produkcji krzeseł bym mógł otworzyć ale browar to zanieczyszczenia itp. A w załączniku dodałem dziennik ustaw ze do 40000 ton jest nieszkodliwe. Jedno zaprzecza drugiemu .

 

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka

 

Złóż wniosek o zmianę warunków użytkowania do miesiąca czasu czekania na decyzję. Jeżeli dobrze zargumentujesz, że browar nie jest uciążliwą produkcją to powinni zaakceptować to. Dany organ dopuszcza odstępstwa od MPZP jeżeli jest to zasadne. Niestety stan wiedzy urzędników na ten temat często jest słaby i trzeba uderzać od razu do Burmistrza przedstawiając mu całą sprawę, albo kierownika danego działu. Odezwij się też do Łukasza Kojro: https://www.facebook.com/lukasz.kojro?fref=tsTo bardzo miły człowiek na pewno z chęcią Ci doradzi jak to zrobił z swoim browarem Platanum. 

Edited by Undeath

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wal do Burmistrza ale nie z pustymi rękami. Zanieś mu kilka piw dobrej domowej roboty i chłop (jeśli to chłop) załapie bakcyla i poprze tą słuszną inicjatywę. Ponadto, to prestiż dla każdego miasta, że ma swoje regionalne piwo!

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Dokładnie. Tu jest Polska i dzięki dziesięcioleciom komuny jest szansa cos wskorac tradycyjnymi metodami

Sorki za off-top, ale pierdziliesz

czy Ty aby wiesz co i jak było za komuny, bo chyba żyłeś w innej komunie ;) ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

No to jak chcesz robić piwo i konkurować cena z popularnymi markami to sobie juz teraz odpuśc. Nie tędy droga.

Sory że z tak starej daty dodałem punkt, ale dopiero teraz to przeczytałem. Ale pomimo tego że post z 2012 roku uważam że nic się nie zmieniło.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A że pisze prawdę przytoczę parę faktów. We wrześniu opływamy Mazury i 1-szego konia z rzędem w którym porcie (knajpie) napijesz się piwa lokalnego ja znam 2-e W sklepie na Guziance i w  Czarnym Łabędziu. Dwa dni temu wrociłem z Międzyzdrojów a tam uwierzcie nigdzie nie ma knajpy gdzie bu można napić się kraftowego piwa. Inna sytuacja jest w rejonie naszej ulubionej Rzeczki (dolnośląskie) w większości knajp napijesz się DOBREGO PIWA.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gdyby ktoś dysponował powierzchnią pod adaptację na mały browar rzemieślniczy (powyżej 60 m kw.), a nie wiedział co i jak. Służę gotowcem. http://e-prezes.livejournal.com/1727.html. Cena za sprzęt oraz know-how i szkolenie na sprzęcie w rozsądnych cenach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gdyby ktoś dysponował powierzchnią pod adaptację na mały browar rzemieślniczy (powyżej 60 m kw.), a nie wiedział co i jak. Służę gotowcem. http://e-prezes.livejournal.com/1727.html. Cena za sprzęt oraz know-how i szkolenie na sprzęcie w rozsądnych cenach.

Not found.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak napisał QQRQ

"Wal do Burmistrza ale nie z pustymi rękami. Zanieś mu kilka piw dobrej domowej roboty i chłop (jeśli to chłop) załapie bakcyla i poprze tą słuszną inicjatywę. Ponadto, to prestiż dla każdego miasta, że ma swoje regionalne piwo!"

 

Poszedłem z Arsenalem 4 butelek w plecaku. Burmistrz tak czy tak powiedział że przepisy itd. nic nie da się zrobić. :( po miesiącu tel. Proszę przyjechać po pozytywnie rozpatrzona decyzje. Hehehe QQRQ masz u mnie piwko.

 

To ponownie pytanie do jakiego urzędu teraz najlepiej uderzyć?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chciałbym się dowiedzieć czy mieliście problem z sanepidem w kwestii rozpoczęcia rozlewu piwa do butelek np. wymagane badania przechowalnicze w celu ustalenia daty minimalnej trwałości?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...