Jump to content
Sign in to follow this  
zbylon

Stary chmiel w szyszkach

Recommended Posts

Witam.

Po bardzo długiej, bo niemal rocznej przerwie (przeprowadzi i tym podobne sprawy nie sprzyjają piwowarstwu domowemu) postanowiłem znowu coś uwarzyć.

Słody zachowały się w dobrym stanie w piwnicy, jednak pozostała kwestia chmielu.

Posiadam kilka woreczków (dwa po 50g hermetycznie zapakowane) z Marynką i bodajże Challengerem. Przechowywałem je w lodówce przez ten cały czas, w około 3-5 stopniach Celsjusza.

W woreczkach, które były napoczęte zostało troszkę szyszek. Wydaje mi się, że zachowały swoje właściwości (zapach dość intensywny). Postanowiłem ich użyć do mojej sobotniej warki (no chyba, że usłyszę jakieś przekonujące argumenty, żeby tego nie robić).

Pytanie teraz czy może powinienem jakoś zwiększyć proporcje?? Szyszki mają prawie rok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam.

Po bardzo długiej, bo niemal rocznej przerwie (przeprowadzi i tym podobne sprawy nie sprzyjają piwowarstwu domowemu) postanowiłem znowu coś uwarzyć.

Słody zachowały się w dobrym stanie w piwnicy, jednak pozostała kwestia chmielu.

Posiadam kilka woreczków (dwa po 50g hermetycznie zapakowane) z Marynką i bodajże Challengerem. Przechowywałem je w lodówce przez ten cały czas, w około 3-5 stopniach Celsjusza.

W woreczkach, które były napoczęte zostało troszkę szyszek. Wydaje mi się, że zachowały swoje właściwości (zapach dość intensywny). Postanowiłem ich użyć do mojej sobotniej warki (no chyba, że usłyszę jakieś przekonujące argumenty, żeby tego nie robić).

Pytanie teraz czy może powinienem jakoś zwiększyć proporcje?? Szyszki mają prawie rok.

 

Spokojnie możesz użyć, dużych strat przy dobrym przechowywaniu nie bedzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki :)

Tak myślełem, ale chciałem się upewnić. A tak przy okazji jaki rodzaj piwa mi wyjdzie jeśli 100% zasypu (planuję 4-5kg dać, powinno wyjść jakieś 22-24 litry piwka 10Blg) to będzie słód Pilzneński no i po troszku z obu powyższych rodzajów szyszek do chmielenia ?? Drożdże górnej fermentacji. Mam zamiar zacierać "na lenia" w 67 stopniach.

Po prostu chcę zużyć surowce, które zalegają mi w piwnicy a dużego wyboru nie mam. Mam jeszcze trochę słodu Pale Ale, ale mieszanie go z Pilzneńskim chyba mija się z celem (a może nie?).

Kiedyś zresztą już podobne piwo robiłem na urodziny i było dobre, ale nie wiem jak je sklasyfikować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stary chmiel smierdzi brudnymi skarpetkami. Wiec jak nie wyczuwasz tych zapachow to spokojnie mozesz uzyc tego chmielu.

nie potwierdzam, mój stary chmiel pachnie znacznie przyjemniej niz moje stare skarpetki :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie potwierdzam, mój stary chmiel pachnie znacznie przyjemniej niz moje stare skarpetki :P

Jak chcesz mogę do kalibracji wysłać Ci moje skarpetki :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak chcesz mogę do kalibracji wysłać Ci moje skarpetki :smilies:

a chcesz moje? wymienimy się na PW? :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

0k, a co jeżeli chmiel zalatuje trochę skarpetą?? Nie nadaje się już do niczego i trzeba go wyrzucić??..

Share this post


Link to post
Share on other sites

0k, a co jeżeli chmiel zalatuje trochę skarpetą?? Nie nadaje się już do niczego i trzeba go wyrzucić??..

 

A chcesz mieć ten smród w piwie? Bo jak lubisz, to nie musisz wyrzucać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

0k, a co jeżeli chmiel zalatuje trochę skarpetą?? Nie nadaje się już do niczego i trzeba go wyrzucić??..

Zawsze możesz zrobić lambika :)

Właśnie skoro do lambika dają zwietrzałego, wyleżakowanego chmielu, a taki według szanownych kolegów pachnie starymi skarpetami, to próbował ktoś warzyć lambika na brudnych skarpetach ? :D oszczędność czasu na leżakowanie chmielu :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.