zbylon 2 Posted February 22, 2012 Witam. Po bardzo długiej, bo niemal rocznej przerwie (przeprowadzi i tym podobne sprawy nie sprzyjają piwowarstwu domowemu) postanowiłem znowu coś uwarzyć. Słody zachowały się w dobrym stanie w piwnicy, jednak pozostała kwestia chmielu. Posiadam kilka woreczków (dwa po 50g hermetycznie zapakowane) z Marynką i bodajże Challengerem. Przechowywałem je w lodówce przez ten cały czas, w około 3-5 stopniach Celsjusza. W woreczkach, które były napoczęte zostało troszkę szyszek. Wydaje mi się, że zachowały swoje właściwości (zapach dość intensywny). Postanowiłem ich użyć do mojej sobotniej warki (no chyba, że usłyszę jakieś przekonujące argumenty, żeby tego nie robić). Pytanie teraz czy może powinienem jakoś zwiększyć proporcje?? Szyszki mają prawie rok. Quote Share this post Link to post Share on other sites
josefik 269 1 Items Posted February 22, 2012 Witam. Po bardzo długiej, bo niemal rocznej przerwie (przeprowadzi i tym podobne sprawy nie sprzyjają piwowarstwu domowemu) postanowiłem znowu coś uwarzyć. Słody zachowały się w dobrym stanie w piwnicy, jednak pozostała kwestia chmielu. Posiadam kilka woreczków (dwa po 50g hermetycznie zapakowane) z Marynką i bodajże Challengerem. Przechowywałem je w lodówce przez ten cały czas, w około 3-5 stopniach Celsjusza. W woreczkach, które były napoczęte zostało troszkę szyszek. Wydaje mi się, że zachowały swoje właściwości (zapach dość intensywny). Postanowiłem ich użyć do mojej sobotniej warki (no chyba, że usłyszę jakieś przekonujące argumenty, żeby tego nie robić). Pytanie teraz czy może powinienem jakoś zwiększyć proporcje?? Szyszki mają prawie rok. Spokojnie możesz użyć, dużych strat przy dobrym przechowywaniu nie bedzie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
zbylon 2 Posted February 22, 2012 Dzięki Tak myślełem, ale chciałem się upewnić. A tak przy okazji jaki rodzaj piwa mi wyjdzie jeśli 100% zasypu (planuję 4-5kg dać, powinno wyjść jakieś 22-24 litry piwka 10Blg) to będzie słód Pilzneński no i po troszku z obu powyższych rodzajów szyszek do chmielenia ?? Drożdże górnej fermentacji. Mam zamiar zacierać "na lenia" w 67 stopniach. Po prostu chcę zużyć surowce, które zalegają mi w piwnicy a dużego wyboru nie mam. Mam jeszcze trochę słodu Pale Ale, ale mieszanie go z Pilzneńskim chyba mija się z celem (a może nie?). Kiedyś zresztą już podobne piwo robiłem na urodziny i było dobre, ale nie wiem jak je sklasyfikować. Quote Share this post Link to post Share on other sites
andy 68 1 Items Posted February 22, 2012 Moim zdaniem CDP Quote Share this post Link to post Share on other sites
zbylon 2 Posted February 22, 2012 Co to CDP ?? Quote Share this post Link to post Share on other sites
andy 68 1 Items Posted February 22, 2012 Co to CDP ?? Całkiem Dobre Piwo Nie koniecznie w stylu ale pewnie całkiem dobre Quote Share this post Link to post Share on other sites
Makaron 262 1 Items Posted February 22, 2012 Stary chmiel smierdzi brudnymi skarpetkami. Wiec jak nie wyczuwasz tych zapachow to spokojnie mozesz uzyc tego chmielu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
amap 135 1 Items Posted February 22, 2012 a gdybyś trzymał w gorszych warunkach to nie wyrzucaj - witka zrobisz Quote Share this post Link to post Share on other sites
amap 135 1 Items Posted February 22, 2012 Stary chmiel smierdzi brudnymi skarpetkami. Wiec jak nie wyczuwasz tych zapachow to spokojnie mozesz uzyc tego chmielu. nie potwierdzam, mój stary chmiel pachnie znacznie przyjemniej niz moje stare skarpetki Quote Share this post Link to post Share on other sites
josefik 269 1 Items Posted February 22, 2012 nie potwierdzam, mój stary chmiel pachnie znacznie przyjemniej niz moje stare skarpetki Jak chcesz mogę do kalibracji wysłać Ci moje skarpetki Quote Share this post Link to post Share on other sites
amap 135 1 Items Posted February 22, 2012 Jak chcesz mogę do kalibracji wysłać Ci moje skarpetki a chcesz moje? wymienimy się na PW? Quote Share this post Link to post Share on other sites
zbylon 2 Posted February 22, 2012 Hehe Nie no mój chmiel ładnie pachnie Quote Share this post Link to post Share on other sites
korek 9 Posted March 4, 2012 0k, a co jeżeli chmiel zalatuje trochę skarpetą?? Nie nadaje się już do niczego i trzeba go wyrzucić??.. Quote Share this post Link to post Share on other sites
zgoda 412 1 Items Posted March 4, 2012 0k, a co jeżeli chmiel zalatuje trochę skarpetą?? Nie nadaje się już do niczego i trzeba go wyrzucić??.. A chcesz mieć ten smród w piwie? Bo jak lubisz, to nie musisz wyrzucać. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Rafek00 13 1 Items Posted March 4, 2012 0k, a co jeżeli chmiel zalatuje trochę skarpetą?? Nie nadaje się już do niczego i trzeba go wyrzucić??.. Zawsze możesz zrobić lambika Właśnie skoro do lambika dają zwietrzałego, wyleżakowanego chmielu, a taki według szanownych kolegów pachnie starymi skarpetami, to próbował ktoś warzyć lambika na brudnych skarpetach ? oszczędność czasu na leżakowanie chmielu Quote Share this post Link to post Share on other sites