Jump to content
Sign in to follow this  
Makaron

16B. Belgian Pale Ale

Recommended Posts

16B. Belgian Pale Ale

 

Aroma: Prominent aroma of malt with moderate fruity character and low hop aroma. Toasty, biscuity malt aroma. May have an orange- or pear-like fruitiness though not as fruity/citrusy as many other Belgian ales. Distinctive floral or spicy, low to moderate strength hop character optionally blended with background level peppery, spicy phenols. No diacetyl.

 

Appearance: Amber to copper in color. Clarity is very good. Creamy, rocky, white head often fades more quickly than other Belgian beers.

Flavor: Fruity and lightly to moderately spicy with a soft, smooth malt and relatively light hop character and low to very low phenols. May have an orange- or pear-like fruitiness, though not as fruity/citrusy as many other Belgian ales. Has an initial soft, malty sweetness with a toasty, biscuity, nutty malt flavor. The hop flavor is low to none. The hop bitterness is medium to low, and is optionally complemented by low amounts of peppery phenols. There is a moderately dry to moderately sweet finish, with hops becoming more pronounced in those with a drier finish.

 

Mouthfeel: Medium to medium-light body. Alcohol level is restrained, and any warming character should be low if present. No hot alcohol or solventy character. Medium carbonation.

Overall Impression: A fruity, moderately malty, somewhat spicy, easy-drinking, copper-colored ale.

Comments: Most commonly found in the Flemish provinces of Antwerp and Brabant. Considered ?everyday? beers (Category I). Compared to their higher alcohol Category S cousins, they are Belgian ?session beers? for ease of drinking. Nothing should be too pronounced or dominant; balance is the key.

 

History: Produced by breweries with roots as far back as the mid-1700s, the most well-known examples were perfected after the Second World War with some influence from Britain, including hops and yeast strains.

 

Ingredients: Pilsner or pale ale malt contributes the bulk of the grist with (cara) Vienna and Munich malts adding color, body and complexity. Sugar is not commonly used as high gravity is not desired. Noble hops, Styrian Goldings, East Kent Goldings or Fuggles are commonly used. Yeasts prone to moderate production of phenols are often used but fermentation temperatures should be kept moderate to limit this character.

 

Vital Statistics:

OG: 1.048 ? 1.054

IBUs: 20 ? 30

FG: 1.010 ? 1.014

SRM: 8 ? 14

ABV: 4.8 ? 5.5%

 

Commercial Examples: De Koninck, Speciale Palm, Dobble Palm, Russian River Perdition, Ginder Ale, Op-Ale, St. Pieters Zinnebir, Brewer?s Art House Pale Ale, Avery Karma, Eisenbahn Pale Ale, Ommegang Rare Vos (unusual in its 6.5% ABV strength)

 

 

16B. Belgian Pale Ale

 

Aromat: Wyraźny aromat słodowy wraz z umiarkowanymi cechami owocowymi i lekkim aromatem chmielowym. Tostowo, ciasteczkowy aromat. Może zawierać pomarańczowo, gruszkową owocowość, ale nie aż tak intensywny owocowo/cytrusowy jak inne Belgian Ales. Znaczny aromat kwiatowy albo przyprawowy, niska do umiarkowana moc cech chmielowych, opcjonalnie zmieszane z drugoplanowymi nutami pieprzowymi, przyprawowymi fenolami. Brak diacetylu.

Wygląd: Burszynowy do miedziany kolor. Bardzo dobra klarowność. Kremowa, wysoka, biała piana , która opada szybciej niż w innych piwach belgijskich.

 

Smak: Owocowe i lekko do umiarkowanie przyprawowy wraz z słabym, gładkim słodowym i lekkim chmielowym charakterem. Niskie do bardzo niskie fenole. Może zawierać pomarańczowe albo gruszkowe posmaki ,ale nie aż tak owocowe/cytrusowe jak w innych Belgian ale. Posiada początkowy delikatną słodkość słodową wraz ze smakami słodowymi takimi jak tostowe, ciasteczkowe, orzechowe. Smak chmielowy od lekki do brak. Goryczka chmielowa jest średnia do niska i opcjonalnie dopełniona jest przez niski poziom pieprzowych fenoli. Zawiera umiarkowanie wytrawny do umiarkowanie słodki finisz, wraz ze smakami chmielowymi bardziej uwydatnionymi w tych wersjach z bardziej wytrawnym finiszem.

 

Tekstura: Średnia do średnio lekka treściwość. Umiarkowany poziom alkoholu i jakiekolwiek ciepło z niego wynikające, jeśli występuje powinno być lekkie. Brak gorących smaków alkoholu albo rozpuszczalnikowego posmaku alkoholu. Średnie nagazowanie.

 

Ogólne wrażenia: Owocowe, umiarkowanie słodowe, troszkę przyprawowe, łatwe do picia, miedzianego koloru ale.

 

Komentarz: Najczęściej spotykane w flamandzkich prowincjach Antwerpii i Brabancji Flamandzkiej. Jest to piwo codzienne (Category I). Porównując z mocniejszymi alkoholowo kuzynami Category S, są to belgijskie piwa sesyjne, lekkie do picia. Nic nie powinno być zbyt uwydatnione albo dominujące; kluczem jest balans.

Historia: Produkowane przez browary, których korzenie sięgają połowy XVII wieku, większość dobrze znanych przykładów tego stylu były dopracowane po II wojnie światowej ,z wpływem brytyjskim, w szczególności wpływem chmieli i drożdży.

 

Surowce: Słód pilzeński i pale ale jest podstawą zasypu słodowego, wraz z (cara) wiedeńskim i monachijskim słodem dla nadania koloru, treściwości i złożoności. Cukier przeważnie nie jest używany gdyż wysoka gęstość początkowa nie jest mile widziana. Szlachetne odmiany chmieli Styrian Goldings, East Kent Goldings albo Fuggles są powszechnie używane. Drożdże skłonne do produkcji umiarkwanej ilości fenoli są często używane ,ale temperatura fermentacji powinna być utrzymana na umiarkowanym poziomie by ograniczyć ten charakter.

 

Podstawowe informacje:

OG: 1.048 ? 1.054

IBUs: 20 ? 30

FG: 1.010 ? 1.014

SRM: 8 ? 14

ABV: 4.8 ? 5.5%

 

Komercyjne przykłdy: De Koninck, Speciale Palm, Dobble Palm, Russian River Perdition, Ginder Ale, Op-Ale, St. Pieters Zinnebir, Brewer?s Art House Pale Ale, Avery Karma, Eisenbahn Pale Ale, Ommegang Rare Vos (unusual in its 6.5% ABV strength)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.