Jump to content
przemski

schłodzenie na końcówce cichej

Recommended Posts

zimą w garażu mam około 10-12 stopni

z uwagi na fakt że jest to jedyne dobre miejsce na rozlew piwa chcę po burzliwej i cichej prowadzonej w około 18-20st przenieść fermentor na dokończenie cichej właśnie do garażu, na parę dni, max tydzień

 

pytanie czy to dobry pomysł bo oznacza schłodzenie - tak sobie kombinuję że pewnie dobrze wpłynie na klarowność piwa: w tej temperaturze więcej drożdzy pójdzie na dno, ale zastanawiam się czy nie spowoduje to, że w zielonym piwie drożdży będzie za mało na poprawne przeprowadzenie refermentacji i nagazowania

 

jednym słowem: co myślicie o takim schłodzeniu fermentora na koniec cichej?

 

przem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spokojnie u mnie w zimie ląduje w 2-4 °C a po rozlewie refermentuje normalnie. Cichą zawsze warto z zrobić w niskiej temp bo ładnie się piwo klaruje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak to lager, to nawet lepiej. Ja zostawiam przed rozlaniem na tydzień dwa, w temperaturze bliskiej 0 stopni. Górnemu też nie zaszkodzi, zawsze można przed rozlaniem dodać świeżej gęstwy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ups, zapomniałem dodać że chodzi mi o górniaki

lagery to wiadomo że niska temp, mi chodzi o to czy takie "przelagerowanie" nie zaszkodzi piwu górnej fermentacji

p.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ups, zapomniałem dodać że chodzi mi o górniaki

lagery to wiadomo że niska temp, mi chodzi o to czy takie "przelagerowanie" nie zaszkodzi piwu górnej fermentacji

p.

Nie zaszkodzi, ale zdarzyć się może że przy bardzo mocnych piwach drożdże już potem nie podejmą pracy przy refermentacji w butelkach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.