Skocz do zawartości

schłodzenie na końcówce cichej


przemski

Rekomendowane odpowiedzi

zimą w garażu mam około 10-12 stopni

z uwagi na fakt że jest to jedyne dobre miejsce na rozlew piwa chcę po burzliwej i cichej prowadzonej w około 18-20st przenieść fermentor na dokończenie cichej właśnie do garażu, na parę dni, max tydzień

 

pytanie czy to dobry pomysł bo oznacza schłodzenie - tak sobie kombinuję że pewnie dobrze wpłynie na klarowność piwa: w tej temperaturze więcej drożdzy pójdzie na dno, ale zastanawiam się czy nie spowoduje to, że w zielonym piwie drożdży będzie za mało na poprawne przeprowadzenie refermentacji i nagazowania

 

jednym słowem: co myślicie o takim schłodzeniu fermentora na koniec cichej?

 

przem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ups, zapomniałem dodać że chodzi mi o górniaki

lagery to wiadomo że niska temp, mi chodzi o to czy takie "przelagerowanie" nie zaszkodzi piwu górnej fermentacji

p.

Nie zaszkodzi, ale zdarzyć się może że przy bardzo mocnych piwach drożdże już potem nie podejmą pracy przy refermentacji w butelkach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.