Skocz do zawartości

Piwa dolnej fermentacji w okresie letnim


kamil1_o

Rekomendowane odpowiedzi

Witam;

czy można robić piwka dolnej fermentacji wiosną/latem/ gdy na dworze jest już ciepło i czy ma to sens?

Planuję wnet zakupić worek słodu i nie wiem czy będę mógł warzyć.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli masz warunki na fermentację w temperaturze odpowiedniej dla dolniaków... to owszem,

ale to połowa sukcesu.

Piwko musi troszkę poleżeć, a tu wypadało by też utrzymać niską temperaturę.... lodówka i odpowiedni sterownik rozwiązuje sprawę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do fermentacji mam lodówkę, nawet teraz fermentuje w niej piwko bo jest w niej cieplej niż na zewnątrz.

Czy temperatura w granicy 10-15stopni nadawała by się jeszcze do leżakowania lagerów, czy lepiej jakieś Ale robić?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.