Jump to content
Sign in to follow this  
Hubertus

Dodawanie zaprawy cytrynowej do piwa.

Recommended Posts

Witam.

Jestem właśnie na etapie zacierania piwa? napoju? :/ , które mam nadzieję, że choć trochę będzie przypominać Bazant Radlera. Zasyp składa się z 1 kg słodu pszenicznego i 1,5 kg pilzneńskiego, zacieranie tak jak w wyszperanym przepisie Anteksa na Grodziskie: 35' w 65 st. i 30' w 75 st. Celuję w 8 Blg.

Niestety kompletnie nie wiem, jak uzyskać cytrynowy zapach i smak. Czy mogę dodać np. zaprawy cytrynowej Citromle do zielonego piwa w momencie butelkowania, czy dodać cytryny w czasie fermentacji, a jak tak, to cichej czy burzliwej. Proszę pomóżcie :)

pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

można też postępować jak przy witbirze, otarta skórka na ostatnie kilka minut warzenia

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.