Jump to content
Sign in to follow this  
zbynekkk

Szczepienie nowej warki fermentującą brzeczką z poprzedniej warki

Recommended Posts

Czy ktoś już tak próbował. W winiarstwie to normalna praktyka. Piwa będą tego samego stylu. Mam jutro czas, ale nie mam gęstwy, fermentacja na burzliwej skończy się za tydzień, dwa. Nie chce marnować dzionka, stąd ten pomysł. Co o tym myślicie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli fermentacja jest tak burzliwa, że występuje jeszcze piana, to możesz ją śmiało zebrać i nią zaszczepić kolejną warkę. Jeśli piana opadła, to proponuję przelać piwo na cichą, zebrać gęstwę i odpowiednią ilość dodać do świeżej brzeczki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pils na burzliwej od tygodnia w 10 stopniach, piana prawie pod dekiel, ale to drożdże dolnej fermentacji, boję się że ich większość siedzi spokojnie na dnie fermentatora.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jezus nie ma tu nic do rzeczy, a ja proszę o burzę mózgów. A nie takie tam. Twierdzisz że tak nie jest, to napisz jak według Ciebie jest.

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://pl.wikipedia....rmentacja_dolna

Wielu czyta. Pojawia się tylko pytanie z górnej czy z dolnej częsci brzeczki zbierać gęstwę drożdży górnej fermentacji ;)

Wracając do głównego wątku, jeżeli jesteś pewny że brzeczka fermentująca jest zdrowa to czemu nie spróbować. Gorzej jak jest zainfekowana.

Edited by guma77

Share this post


Link to post
Share on other sites

jest wiele drożdży górnej fermentacji które opadają 5 razy szybciej od lagerowych i piana jest raczej symboliczna.

bardziej przyjąłbym ,że dolna jest na dole (zimna piwnica),górna na górze(gdzie cieplej),a nie jakieś dyrdymały o tym gdzie drożdże fermentują,bo zapewne fermentują w całej objętości brzeczki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wszystkie moje warki wypiłem i odpukać, nie złapałem jeszcze kwasa. Więc zaryzykuje. O skłamałem, jedna razem z balonem poszła na podłogę. Od tamtego czasu nie używam szklanych naczyń do fermentacji piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja się trochę obawiam czy w takiej fermentującej brzeczce nie będzie za mało drożdży żeby wystarczyło na pełnowymiarową warkę...

No, ale i tak nie mamy jak tego sprawdzić, więc jak nie spróbujesz to nie będziesz wiedział. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

Ja tak szczepiłem warkę ale nie pamiętam szczegółów. Myślę że dwa litry + dobre napowietrzanie zda egzamin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pomyślmy:

brzeczkę zaszczepiamy pewną ilością drożdzy, a potem drożdże robią 4-6 podziałów, więc powinno być w warce ich ok. 5 razy więcej niż przy zaszczepieniu, o ile nic w międzyczasie nie opadło na dno.

 

Więc 20L brzeczkę powinieneś zaszczepić ok. 20/5 = 4 litrami fermentującego piwa.

Więc pewnie i 2 litry też dadzą radę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

jest wiele drożdży górnej fermentacji które opadają 5 razy szybciej od lagerowych i piana jest raczej symboliczna.

bardziej przyjąłbym ,że dolna jest na dole (zimna piwnica),górna na górze(gdzie cieplej),a nie jakieś dyrdymały o tym gdzie drożdże fermentują,bo zapewne fermentują w całej objętości brzeczki.

Cyba że ktoś fermentuje dolną na zimnym strychu, a górną w gorącej piwnicy :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :)

 

Więc 20L brzeczkę powinieneś zaszczepić ok. 20/5 = 4 litrami fermentującego piwa.

Więc pewnie i 2 litry też dadzą radę.

 

O Coder jak zwykle konkretnie i na temat , a nie tak jak ja strzela no oślep.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.