Jump to content
Sign in to follow this  
mcpol1

kwaśny posmak startera

Recommended Posts

Zrobiłem starter z 200gr ekstraktu jasnego suchego w 1,7 ltr wody plus drożdże suche w34/70. Dzisiaj zrobiłem kolejną warkę w temperaturze 12 °C zadałem starter i na koniec (jak już wlałem do fermentatora) przypadkiem posmakowałem go.

Moje pytanie: czy ktoś miał okazję próbować jaki w smaku jest taki starter??? Mój wydał się dość kwaśny. Nie zaobserwowałem jednak na powierzchni żadnych oznak infekcji. Starter miał 4 dni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A czy to był normalny starter czy napowietrzany całyczas? Bo te napowietrzane smakują paskudnie. Dlatego lepiej nie wlewać całości startera do brzeczki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to i ja się uspokoiłem. Zrobiłem starter z Białych Walonków, przed zadaniem robiłem test paszczą i był dość mocno kwaśny. Nie był niesmaczny, po prostu kwaśny. Zadałem go mimo kwaśności, bo nie miałem alternatywy, ale trochę się zaniepokoiłem po fakcie. Poszedł cały, bo ewidentnie w całości cieczy pływały drożdże, ale mam nadzieję, że mi nie uwali całej warki :).

 

EDIT:

A może to to :).

Edited by santa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.