Gelhrid 0 Posted February 17, 2012 Witam Jestem początkujący a właściwie pierwsza warka nadal przede mną. Powoli zbieram fundusze aby od razu zacząć od zacierania i tu rodzi się pytanie czy nada się garnek którego zdjęcia znajdują się poniżej. Jest to garnek znaleziony w piwnicy, dziadek trzyma w nim jakieś bulwy roślin, które zapewne na wiosnę zasadzi. Piszę o tym ponieważ chodzi mi o sterylność etc. Garnek zdaje się ma 40l czyli byłby bardzo dobry, nie ma pokrywy jednak nie wydaje mi się to takie ważne. Oczywiście przed użyciem umyję go bardzo dokładnie parę razy Drugim problemem są butelki. Żeby zaoszczędzić zacząłem gromadzić butelki po wypitym piwie ze sklepu. Jednak nie myślałem o ich myciu i teraz w niektórych pojawiła się puchata pleśń na dnie i teraz chciałbym spytać czy je wywalić czy wystarczy umyć porządnie i wszystko będzie ok. Osobiście bym wywalił jednak wole zapytać;] Bardzo byłoby fajnie jeżeli garnek będzie się nadawał bo to by znaczyło, że mam już pieniądze na całą resztę i mógłbym już zamawiać i sprzęt jak i surowce;d;d Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gabe 20 Posted February 17, 2012 Co do garnka się nie wypowiem, ale nie wygląda za wesoło. Butelki umyjesz bez problemu - kupując za kilka złotych bezzapachowy wybielacz na bazie chloru w najbliższym supermarkecie i zalewając na jakąś dobę wszystkie butelki jego roztworem wodnym. Będą jak nówki Quote Share this post Link to post Share on other sites
czilajn 0 Posted February 17, 2012 (edited) Emaliowany w strasznym stanie... Raczej do niczego się nie nada. A co do butelek było dużo tematów poruszających Twój problem. Ostatnio choćby tu: http://www.piwo.org/topic/6389-kwas-solny-radykalne-mycie-maksymalnie-unych-butelek Edited February 17, 2012 by czilajn Quote Share this post Link to post Share on other sites
Afghan 27 1 Items Posted February 17, 2012 Garnek wygląda marnie. Co do butelek to zrobiłem tak jak ty i zbierałem butelki po piwie. Przepłukałem butelki wodą z płynem do mycia naczyń, do każdej butelki zaglądałem i która była bardziej brudna to czyściłem szczotką. Później wszystkie przelałem pirosiarczynem i tyle. Żadnych butelek za infekowanych nie míałem, no ale butelkowałem dopíero dwie warki. :-) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gelhrid 0 Posted February 17, 2012 wię pewnie jak uzbieram kupię ten garnek: http://stank.abc24.pl/default.asp?kat=11740&pro=244226 Quote Share this post Link to post Share on other sites
leech 99 1 Items Posted February 17, 2012 (edited) Podobny: http://allegro.pl/do...2124951420.html i nówka: http://allegro.pl/garnek-emaliowany-40-l-swieta-wielkanoc-agd-i2121911911.html Edited February 17, 2012 by leech Quote Share this post Link to post Share on other sites
Afghan 27 1 Items Posted February 17, 2012 Zerknij też może na rynku. Ja na rynku kupiłem 40-litrowy za 105 zł Quote Share this post Link to post Share on other sites
Swiaderny 77 1 Items Posted February 17, 2012 Cześć! Albo weź w dzierżawę na jedną warkę od przyjaznego piwowara z okolicy Wszystko na raz zakupić to spory wydatek a tak zakupy się rozłożą odrobinę w czasie Wypełnij profil Quote Share this post Link to post Share on other sites
olo333 160 1 Items Posted February 17, 2012 Szczerze mówiąc, jak nie cieknie, to pewnie bym go użył Ale to na pewno tymczasowe rozwiązanie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Swiaderny 77 1 Items Posted February 17, 2012 Szczerze mówiąc, jak nie cieknie, to pewnie bym go użył Ale to na pewno tymczasowe rozwiązanie. Ja chyba też Tylko dobrze odkamienić i będzie dobre piwo Quote Share this post Link to post Share on other sites
olo333 160 1 Items Posted February 17, 2012 Ogniska korozji przed gotowaniem usunąłbym w sposób mechaniczny, a chłodzenie w fermentatorze Quote Share this post Link to post Share on other sites
Z_bychu 6 Posted February 18, 2012 Gar dobrze umyj. I na razie warz - do puki nie masz co innego. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Lukaszpe 0 Posted February 18, 2012 Tutaj są w miarę tanie garki http://www.sklep.eskot.pl/Garnki-emaliowane/cid,786523,sideskot,583a6e8ee3915270430a65a45f5b3348,index.html, ja tam kupiłem mój 30-litrowy, jednak po kilku warkach stwierdzam, że mogłem większy kupić Aha i firma jest w Krakowie więc może mógłbyś osobiście odebrać, żeby nie płacić za przesyłkę. Quote Share this post Link to post Share on other sites
pako1 3 Posted February 18, 2012 Na Twoim miejscu na razie nie kupowałbym nowego garnka. Porządnie wymyj ten co masz i zaczynaj warzenie Piwo i tak będzie fermentować w czystym fermentorze. Po kilkunastu warkach i tak stwierdzisz, że ten jest za mały i kupisz 50 albo i większy. Quote Share this post Link to post Share on other sites
mimazy 102 Posted February 18, 2012 (edited) Garnek gorzej wygląda z zewnątrz (co nie ma żadnego znaczenia), niż wewnątrz. Niedobrze że odpryski wewnątrz zachodzą rdzawo- znaczy że są do żywego metalu a nie tylko do ciemnej emalii podkładowej. Porządnie wymyj, najlepiej wykwaszając (ocet, roztwór kwasku cytrynowego) usuniesz kamień kotłowy, zobacz czy wżery są głębokie (czy nie ma dziur) Dobrze by było zaizolować, wątpię byś miał dostęp do czystej cyny do bielenia kotłów spożywczych (99,8% ewentualnie 95%) nie znam innych środków które tu mogły by trwale służyć (jest silikon cleanroom zwany też spożywczym) doraźnym prostym środkiem może być wielokrotne zamalowanie odprysków propolisem (alkoholowy roztwór kitu pszczelego), podczas gotowania będzie bardzo miękki, ale o ile nie zedrzesz go łyżką to film ochronny powinien działać Butelki rzecz jasna potraktuj kretem do rur, żrący preparat na bazie wodorotlenku sodu Edited February 18, 2012 by mimazy Quote Share this post Link to post Share on other sites
smaug 3 1 Items Posted February 18, 2012 Mimazy, czy możesz coś więcej napisać o użyciu cyny? Mam gar z odpryskiem i cynę cz. d.a., czy da się to jakoś rozsądnie wykorzystać do usunięcia/unieszkodliwienia odprysku? Quote Share this post Link to post Share on other sites
mimazy 102 Posted February 19, 2012 Nie rozumiem co to jest cyna cz. d.a. Generalnie musi to być cyna bezołowiowa, najlepiej 99,8% albo http://www.cynel.com.pl/index.php/pl/produkty/spoiwa-bezolowiowe od biedy 95% ołowiowe stosowane do naczyń (kufle cynowe) w końcu gdy nie bielimy całej powierzchni tylko odpryski to powierzchnia styku nie będzie wielka. A dalej to normalne postępowanie jak przy lutowaniu- dokładne oczyszczenie metalu: mechaniczne, odtłuszczenie, wytrawienie, potem topnik (lutwasser czyli chlorek cynku) nałożenie cyny i grzanie mocną lutownicą. Nie mam pojęcia jak cyna będzie zwilżała emalię(czy będzie przywierać), więc musi to być jak najbardziej punktowo na metal Quote Share this post Link to post Share on other sites
zbynekkk 12 Posted February 19, 2012 Nie rozumiem co to jest cyna cz. d.a. ... Czysta do analiz. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Z_bychu 6 Posted February 19, 2012 Mimazy, czy możesz coś więcej napisać o użyciu cyny? Mam gar z odpryskiem i cynę cz. d.a., czy da się to jakoś rozsądnie wykorzystać do usunięcia/unieszkodliwienia odprysku? Weź kamień szlifierski, osełka do ostrzenia noży wyczyść do zdrowego. Posmaruj chlorkiem cynku. Na grot lutownicy (tylko nie transformatorowa - jest za słaba tylko kolbowa tak powyżej 200 W) nabierz cyny i przyłóż do miejsca dziury odprysku. Przytrzymaj aż cyna się rozleje i po krzyku. Potem tylko wymyj. Quote Share this post Link to post Share on other sites
mimazy 102 Posted February 19, 2012 Weź kamień szlifierski, osełka do ostrzenia noży wyczyść do zdrowego. Szkoda niszczyć emalię, osobiście zalecałbym większą delikatność Lepiej wytrawić kwasem Quote Share this post Link to post Share on other sites
Z_bychu 6 Posted February 19, 2012 (edited) Szkoda niszczyć emalię, osobiście zalecałbym większą delikatność Lepiej wytrawić kwasem Jak nie będzie dobrze wyczyszczone to nie będzie dobrze zalutowane - tylko polepione. Musi być wpierw wyczyszczone do zdrowego. Kiedyś dawniej lutowałem takie gary (czasy PRL-u) i dalej się w nich warzyło. No może nie takie duże. ps. Kwas rdzy nie wyczyści. Edited February 19, 2012 by Z_bychu Quote Share this post Link to post Share on other sites
mimazy 102 Posted February 19, 2012 (edited) Kwas rdzy nie wyczyści. Wobec tak śmiałej i nowatorskiej teorii zostaję bezbronny... Zawsze czyścił jak do tej pory http://www.poszukiwa...zja/korozja.htm Stosuje się kąpiele odrdzewiające zawierające kwasy nieorganiczne i organiczne, takie jak: siarkowy, solny oraz ortofosforowy, który jest najczęściej stosowanym środkiem do usuwania rdzy, kwas szczawiowy, cytrynowy, winowy. Używa się także innych związków jak: kwaśny węglan sodu, kwaśny węglan amonu oraz chlorek amonu. Oczywiście jeśli brud, zwłaszcza tłusty uniemożliwi penetrację kwasu to rzecz jasna niedoczyszczone żelazo nie zostanie pobielone i pokrycie będzie słabe i nieszczelne Stąd dobrze trawienie poprzedzić myciem wodotlenkiem i odtłuszczenie. Jeśli ktoś woli prostrzą metodę to rzecz jasna Z_bycha metoda jest jak najbardziej dobra. Można tak, można inaczej jak z maścią na szczury Edited February 19, 2012 by mimazy Quote Share this post Link to post Share on other sites
Z_bychu 6 Posted February 19, 2012 Ale cały czas tu mówimy o chlorku cynku. Pisząc "kwas" moja wina miałem na myśli właśnie chlorek cynku. Nie było mowy o innym związku. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Z_bychu 6 Posted February 19, 2012 Ale z tego też co czytam to chyba nie lutowałeś nigdy takich dziur i odprysków. Spróbuj to zobaczysz o czym piszę. Quote Share this post Link to post Share on other sites
mimazy 102 Posted February 19, 2012 (edited) Ale cały czas tu mówimy o chlorku cynku. Pisząc "kwas" moja wina miałem na myśli właśnie chlorek cynku. Nie było mowy o innym związku. Chlorek cynku jest solą a nie kwasem, ale jeśli wyraziłem się nieprecyzyjnie to przepraszam. Było dla mnie oczywiste że jeśli mówię kwas w kontekście wytrawiania rdzy, to mam na myśli kwas, a nie lutówkę PS bieliłem sporo, naprawiałem bielenia, dużo lutowałem srebrem ale faktem jest że nigdy nie były to gary emaliowane Edited February 19, 2012 by mimazy Quote Share this post Link to post Share on other sites