Jump to content

Recommended Posts

Wiecie co, ja mysle ze nawet trole raz w roku przemawiaja ludzkim glosem. Ad rem, ja to zywie sie wylacznie komercha. Poczawszy od chleba, wody skonczywszy na szampanie w Sylwestra. Tylko powietrze ktorym oddycham jest niekomercyjne, a nawet zaryzykuje stwierdzenie, ze komunistyczne- bo po rowno i za darmo dla kazdego.

 

Wszystkim trollom oraz piwowarom domowym Wesolych i Spokojnych Swiat!!

A tu się z kolegą nie zgodzę, bo w Wiśle i innych wypoczynkowych KURORTACH pobiera się opłatę właśnie za czysty luft.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest franc

Widzę że na tym forum nie można mieć swojego zdania.

Bo za wyrażenie go usuwa się posty.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Widzę że na tym forum nie można mieć swojego zdania.

Bo za wyrażenie go usuwa się posty.

 

Postów nie usuwamy, chyba że łąmią prawo. A to też najczęściej po konsultacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chodzi o fakt połączenia przeze mnie nowego tematu o Herms Franca z tym już istniejącym na forum (http://www.piwo.org/...100#entry180099). Koledze umknęło i wyciągnął dość pochopne wnioski. Ok - koniec offtopicu, bo śmiecimy niesamowicie Artezanowi.

 

Wracając do tematu. Koledzy chyba uwarzyli małe co nieco do niedawno zakupionej beczki. Może wyjść ciekawe piwo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mimazy, piekny post, madre slowa. Ale co z tego- suma sumarum, karmisz trola. Podstawowy blad internetowy. Zaznaczam, ze brak odpowiedzi na trolwe posty-zaczepki, kazedmu przychodzi z ogromnym, wrecz , przeogromnym trudem. Nie jest to objaw ignorancji, lecz raczej mietrzostwa kungfu slownego :) Trole zywia sie postami. Na jeden Twoj, maja z 20 nowych. Ignorujac lub zmieniajac temat, bardziej go frustrujemy ;p

Edited by mirogster

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mimazy, piekny post, madre slowa. Ale co z tego- suma sumarum, karmisz trola. Podstawowy blad internetowy. Zaznaczam, ze brak odpowiedzi na trolwe posty-zaczepki, kazedmu przychodzi z ogromnym, wrecz , przeogromnym trudem. Nie jest to objaw ignorancji, lecz raczej mietrzostwa kungfu slownego :) Trole zywia sie postami. Na jeden Twoj, maja z 20 nowych. Ignorujac lub zmieniajac temat, bardziej go frustrujemy ;p

To między innymi miałem na myśli pisząc że nie chcę zaśmiecać wątku. Proponuję aby wydzielić całą dyskusję po wrześniu 2012 ;) w osobny wątek np "Czy browar rzemieślniczy to komercha"

Kolega franc wbrew pozorom nie jest zbuntowanym nastolatkiem tylko dorosłym człowiekiem, więc może w rozsądnej dyskusji umie przedstawić czy obronić swoje racje, zdefiniować pojęcia których używa. Nie jest moim celem frustrowanie nikogo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

25 stron dyskusji, a praktycznie niekt nie komentuje piw z Artezana :) Dzięki niezawodnej Strefie Piwa w Krakowie miałem okazję spróbować 3/4 piw wypuszczonych z browaru. Co Wy o nich sądzicie? Moje opinie są takie:

- Witbier - te, które piłem, były pyszne. Dziękuję za nie i proszę o jeszcze!

- Dubbel - wg. mnie porażka, najzwyczajniej w świecie słabe piwo, niczym nie zachwycające. No ale to tylko moje zdanie.

- IPA, którego niestety nie próbowałem.

- RIS, za którego na prawdę chciałbym uścisnąć rękę Chłopakom, bo nie dość, że spełniło się moje marzenie o polskim RISie, to jeszcze było to pyszne piwo :) Oby za rok pojawiło się znowu, oby dłużej wyleżakowane i szerzej dostępne!

- Oud Bruin sobie kiśnie w dębowej beczce, oby stanęło na wysokości zadania ;)

 

Jakbym miał przygotować listę życzeń na nadchodzący rok, to poprosiłbym jeżyka o:

- jasny, wędzony lager. Coś a'la Goller Rauch albo Mephisto.

- piwo żytnie / pszenno - żytnie

- dobry schwarzbier

- powtórkę RISa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miałem przyjemność pić wszystkie i mój prywatny ranking

 

1. IPA (nie dlatego, że większy ekstrakt - wyszła fajnie i tak jak to sobie wyobraziłem.)

2. Witbier (nie chcę Wita stawiać na drugim miejscu - to bardzo zacne piwo, tylko ja nie jestem najlepszym odbiorcą. Ex aequo z IPA )

3. RIS, jest super, ale ciekaw jestem dłuższego leżakowania.

4. Dubbel - tutaj niestety zgodzę się z Tomaszem - również mi nie podeszło. Może oczekiwałem czego innego?

 

Lista życzeń :)

 

Fajne sesyjne piwo coś na wzór klasyka http://www.wiki.piwo...ops_,_Carlberg. Może mocniej chmielona 70tka ?

Sęk w tym, że wieczoru ze znajomymi przy RISie i IPA się nie posiedzi bez konsekwencji na drugi dzień. Ja ma słabą dość głowę :)

 

Ale jak już jesteśmy przy cięższych piwach, to porter bałtycki, nasz piwowarski skarb, jest z kranu mało uchwytny. Fajnie wyszedł RIS, więc może warto drążyć temat ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

To i powiem o moich odczuciach. RIS i Witbier bardzo mi smakowały, choć ten drugi to nie mój styl. IPA mnie rozczarowała, Dubbla nie piłem. Najchętniej bym widział to do czego sam bym się przymierzył - może odejść troszkę od konwencji stoutowej w stronę porteru, popróbowałbym nowo pojawiających się chmieli (najchetniej w wydaniu single hop), jakieś smoked oraz sour beers. Bardzo podoba mi się pomysł @elroy'a, 70/- lub jakaś desitka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wg mnie poza dublem który był po prostu pierwszym piwem z browaru, wszystkie trzymają wysoki poziom - piszę głownie na podstawie recenzji ale i własnego odbioru. Widać non-konformistyczne podejscie, tzn. omijanie styli amerykańskich i swiętej trójcy jasne/marzen/weizen. No i fermentowanie na drożdżach z górnej pólki o ile się orientuję. Mimo że lubię inne style piwa to moim zdaniem Artezan ma świetny "pomysł na siebie".

Edited by yapko

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trudno mi pisać o konkretnych planach, bo często i nagle się zmieniają, w zależności od dostępności surowców czy naszych kaprysów, ale z tego co jest pewne:

 

- pilnie ćwiczymy dubbla, mamy nadzieję opanować technologię

- WIT jest w zawieszeniu do lata

- IPA już leżakuje, nowa wersja jest lżejsza, jaśniejsza i moim zdaniem dużo lepsza

- Dojrzewa Brown Porter, nieźle wyszedł

- RIS pewnie będzie powtórzony w najbliższym miesiącu, ale może zamiast niego będzie Quadrupel

- Niedługo będziemy warzyć lekkie APA

 

Za lagery na razie się nie bierzemy, głównie z powodu niewydajnego systemu chłodzenia. Ale nowy wymiennik już jest zamówiony, więc kto wie...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Obyście jeszcze bardziej w tą całą "komercję" poszli, może wtedy udałoby mi się w końcu choćby butelkę kupić. O ile piwa PINTY i AleBrowaru są do dostania, tak Artezana jeszcze nie udało mi się spotkać w okolicznych sklepach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Obyście jeszcze bardziej w tą całą "komercję" poszli, może wtedy udałoby mi się w końcu choćby butelkę kupić. O ile piwa PINTY i AleBrowaru są do dostania, tak Artezana jeszcze nie udało mi się spotkać w okolicznych sklepach.

http://www.browar.biz/forum/showpost.php?p=1089564&postcount=159

Share this post


Link to post
Share on other sites

Będzie lepiej, dokupiliśmy tanków, cały grudzień pracowaliśmy, żeby je wypełnić. Zamierzamy dokupić półautomatyczną maszynkę do butelkowania i piwa będą bardziej dostępne. Ale i tak raczej nie wyjdziemy poza sklepy specjalistyczne, produkujemy bardzo mało, to mały browarek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

anteks - owszem czasem się pojawia się i zaraz znika. W sumie z AleBrowarem było tak samo, dopiero gdzieś w trzecim kwartale tego roku zaczął się pojawiać w sklepach w większych ilościach (ostatnio chyba z tym nawet lepiej niż z PINTĄ, której ostatnich premier nie udało mi się dorwać).

 

coder - trzymam kciuki, czytałem o waszych piwach sporo dobrego i doczekać się nie mogę by w końcu skosztować!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tą powtórką RISa to mnie ucieszyliście. Tylko powtórzę to, co pisałem na Browarze: Więcej chmielu! Więcej goryczki! ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tylko powtórzę to, co pisałem na Browarze: Więcej chmielu! Więcej goryczki! ;)

 

Spokojnie chłopaki chyba wiedzą co i jak - sam jestem chmielofilem (hop-head), ale nie wyobrażam sobie mocno chmielonego wit'a :D niestety jeszcze nie miałem okazji pić IPA Artezanu - ciekawe jak tam z goryczką :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tylko powtórzę to, co pisałem na Browarze: Więcej chmielu! Więcej goryczki! ;)

 

Spokojnie chłopaki chyba wiedzą co i jak - sam jestem chmielofilem (hop-head), ale nie wyobrażam sobie mocno chmielonego wit'a :D niestety jeszcze nie miałem okazji pić IPA Artezanu - ciekawe jak tam z goryczką :)

 

Chodziło mi o więcej chmielu w RISie, co by miał "pazur" ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...