Skocz do zawartości

Browar Artezan


Rekomendowane odpowiedzi

PS. Czy moglibyscie dac fote palnika (tego od paelli) :) ?

PPS. Czy przewidujecie wejsciowki na warzenie, nie mowie tu o tlumie, ale np. o 1-2 os. :) ?

 

Foto palnika chyba jest na facebooku

Jakieś praktyki dla piwowarów domowych chyba zorganizujemy, pewnie w ramach PSPD, ale jeszcze za wcześnie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie było żadnych niespodzianek - od początku założyliśmy, że wszystko będzie się sypać, i nie zawiedliśmy się.

 

Najbardziej bolesne elementy to śrutownik, co śrutuje albo na mąkę, albo przepuszcza całe ziarna, palnik który podgrzewa o 1°C na 2-3 minuty, filtrator z którego kapie kropelka na minutę i chłodnica, której kończy się pojemność cieplna po schłodzeniu 100 l brzeczki.

 

W sumie łatwiej wymienić elementy które działają bez zarzutu: pompy, mieszadło, whirlpool, chłodzenie fermentora.

 

Ale nie jest źle, da się zrobić piwo bez żadnych kompromisów dla technologii, tyle, że trzeba się urobić po łokcie.

 

Pierwsza warka trwała od 7 do 22, głównie ze względu na długą filtrację, druga od 9 do 20.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.