Jump to content
Sign in to follow this  
gagarin

zimowa fermentacja

Recommended Posts

witam.. 5-6dni temu uwarzyłem pilsa.. i że w mieszkaniu mam troochę za ciepło na przeprowadzenie dolnej fermentacji to chyba przesadziłem w drugą stronę i wystawiłem fermentator na balkon.. w styropianowym pudle (ale chyba nie bardzo to zaizolowało).. dziś rozchylam wieko, żeby zobaczyć co się tam dzieje.. powierzchnia brzeczki lekko zmrożona, a fermentacja chyba nawet nie ruszyła.. co poradzice w takiej sytuacji? wstawić fermentator do mnieszkania czy poczekac az będzie cieplej? a może drożdże już padły w takim zimnie?

pozdrawiam..

Edited by elroy
Literówka w tytule.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kupić pakę styropianu, złożyć w skrzynkę, zamrozić cztery pety z wodą (najlepiej osiem, to będzie rotacja) i zbić temperaturę fermentacji o 10°C niżej niż temperatura pokojowa w kilka godzin :P

 

EDYCJA: Ech, sorry nie doczytałem o pace styropianowej, mój błąd

Edited by Gabe

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie sądzę, że w mieszkaniu masz taką temperaturę, żeby coś dobrego miało z tego wyjść. Ale ja na Twoim miejscu przeniósłbym to teraz do mieszkania i czekał na pierwsze oznaki fermentacji. Jeżeli drożdże podejmą pracę, wtedy z powrotem do pudła, a jak będzie za zimno to jakieś pety cieplą wodą, tak żeby było co najmniej 7 - 8°C.

Share this post


Link to post
Share on other sites

poki co zostawiłem fermentator na balkonie.. wrzuciłem 2 1,5l pety z wrzątkiem do pudła z 7godzin temu.. temperatura wewnątrz wzrosla do ok 15°C.. przed chwilą sprawdzałem i jest 10°C, więc może fermentacja w końcu ruszy przy takim systemie.. Gabe i olo333 dzieki za rady ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

poki co zostawiłem fermentator na balkonie.. wrzuciłem 2 1,5l pety z wrzątkiem do pudła z 7godzin temu.. temperatura wewnątrz wzrosla do ok 15°C.. przed chwilą sprawdzałem i jest 10°C, więc może fermentacja w końcu ruszy przy takim systemie.. Gabe i olo333 dzieki za rady ;)

Długo potrwa, zanim cała brzeczka w fermentatorze się ociepli w ten sposób. Dobrze jakbyś wniósł go do mieszkania przynajmniej na klika godzin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

kolejne 4dni mineły.. ogrzewałem fermentator petami, potem wstawiłem do mieszkania ale fermentacja nadal sie chyba nie rozpoczęła.. ani kawałka piany nie widać, blg nie maleje.. chociaz czuć charakterystyczny zapach gazu, który zawsze towarzyszył fermentacji (a może to nie zapach gazu).. poczekam jeszcze kilka dni i znowu sprawdze blg.. czy myslicie możem, że pójdzie na straty?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym pomyślał o świeżych drożdżach, a najlepiej końskiej dawce gęstwy. Dodał, poczekał w cieple aż ruszą i dopiero na balkon do styropianu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uważam, że powinno się warzyć takie piwa na jakie pozwalają warunki. Nie wyobrażam sobie siebie latającego co trochę do fermentora z termometrem, z goracym petem, z lodem w pecie itp. Toż to masakra jakaś.... Chyba , że ktos lubi... :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja uważam, że jeśli decydujesz się na piwowarstwo domowe to czasem trzeba pokombinować. Niestety dom to nie fabryka i rzadko ma się idealne temperatury do produkcji piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No ja tak fajnie nie mam. Zimą w piwnicy mam za ciepło więc fermentuję w skrzyni na balkonie, ale jak mróz jest zbyt duży to temp. spada za bardzo i trzeba podgrzać. Zimą temp w mieszkaniu mam względnie dobrą do ejli no ale.... nie samym ejlem człowiek żyje ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.