Jump to content
Sign in to follow this  
Makaron

12C. Baltic Porter

Recommended Posts

12C. Baltic Porter

 

Aroma: Rich malty sweetness often containing caramel, toffee, nutty to deep toast, and/or licorice notes. Complex alcohol and ester profile of moderate strength, and reminiscent of plums, prunes, raisins, cherries or currants, occasionally with a vinous Port-like quality. Some darker malt character that is deep chocolate, coffee or molasses but never burnt. No hops. No sourness. Very smooth.

Appearance: Dark reddish copper to opaque dark brown (not black). Thick, persistent tan-colored head. Clear, although darker versions can be opaque.

 

Flavor: As with aroma, has a rich malty sweetness with a complex blend of deep malt, dried fruit esters, and alcohol. Has a prominent yet smooth schwarzbier-like roasted flavor that stops short of burnt. Mouth-filling and very smooth. Clean lager character; no diacetyl. Starts sweet but darker malt flavors quickly dominates and persists through finish. Just a touch dry with a hint of roast coffee or licorice in the finish. Malt can have a caramel, toffee, nutty, molasses and/or licorice complexity. Light hints of black currant and dark fruits. Medium-low to medium bitterness from malt and hops, just to provide balance. Hop flavor from slightly spicy hops (Lublin or Saaz types) ranges from none to medium-low.

 

Mouthfeel: Generally quite full-bodied and smooth, with a well-aged alcohol warmth (although the rarer lower gravity Carnegie-style versions will have a medium body and less warmth). Medium to medium-high carbonation, making it seem even more mouth-filling. Not heavy on the tongue due to carbonation level. Most versions are in the 7-8.5% ABV range.

 

Overall Impression: A Baltic Porter often has the malt flavors reminiscent of an English brown porter and the restrained roast of a schwarzbier, but with a higher OG and alcohol content than either. Very complex, with multi-layered flavors.

 

Comments: May also be described as an Imperial Porter, although heavily roasted or hopped versions should be entered as either Imperial Stouts (13F) or Specialty Beers (23).

 

History: Traditional beer from countries bordering the Baltic Sea. Derived from English porters but influenced by Russian Imperial Stouts.

 

Ingredients: Generally lager yeast (cold fermented if using ale yeast). Debittered chocolate or black malt. Munich or Vienna base malt. Continental hops. May contain crystal malts and/or adjuncts. Brown or amber malt common in historical recipes.

 

Vital Statistics:

OG: 1.060 ? 1.090

IBUs: 20 ? 40

FG: 1.016 ? 1.024

SRM: 17 ? 30

ABV: 5.5 ? 9.5%

 

Commercial Examples: Sinebrychoff Porter (Finland), Okocim Porter (Poland), Zywiec Porter (Poland), Baltika #6 Porter (Russia), Carnegie Stark Porter (Sweden), Aldaris Porteris (Latvia), Utenos Porter (Lithuania), Stepan Razin Porter (Russia), N?gne ? porter (Norway), Neuzeller Kloster-Bräu Neuzeller Porter (Germany),

 

 

12C. Baltic Porter

 

Aromat: Bogate aromaty słodowej słodkości, często z nutami karmelowymi, toffi, orzechowymi, głęboko tostowymi i/albo lukrecji. Profil estrowy i alkoholowy umiarkowany, oraz aromaty przypominające śliwki, suszone śliwki, rodzynki, wiśnie, porzeczki, okazjonalnie wina i porto. Troszke cech ciemnych słodów takich jak głęboko czekoladowy, kawowy albo melasy, ale nigdy spalenizny. Brak aromatów chmielowych, Brak kwaskowatości, Bardzo gładki.

 

Wygląd: Ciemno czerwono miedziany do nieprzejrzystego ciemno brązowego (nie czarnego) koloru. Lepkie, długo utrzymująca się piana koloru żółtobrązowego. Klarowne, aczkolwiek ciemniejsze wersje mogą być nieprzeźroczyste.

 

Smak: Tak jak w aromacie, posiada bogatą słodkość słodową wraz z złożoną mieszaniną smaków: głębokiego słodu, estrów suszonych owoców oraz alkoholu. Ma mocne, ale gładkie smaki palone jak w piwie schwarzbier, które zbliżają się do smaków spalenizny. Bardzo treściwe i bardzo gładkie. Czysty charakter lagerowy; brak diacetylu. Start jest słodki, ale smaki słodów ciemnych szybko dominują i utrzymują się do finiszu. Delikatnie wytrawny wraz z odrobiną palonej kawy i lukrecji na finiszu. Posmaki słodowe mogą być karmelowe, toffi, orzechowe, melasy i/albo lukrecji. Delikatne posmaki porzeczki i ciemnych owoców. Średnio niskia do średnia goryczka wynikająca z słodu i chmielu, na tyle mocna by tylko zapewić balans. Smaki chmielowe, które pochodzą od lekko przyprawowych odmian chmieu ( Lublin albo Saaz) jest w przedziale od brak do średnio niskich.

 

Tekstura: Generalnie pełna treściwość i gładkość, wraz z dobrze dojrzałym ciepłem alkoholowym (ale rzadkie, słabsze wersje Carnegie będą posiadały średnią treściwość i mniej rozgrzania).Średnie do średnio wysokie nagazowanie, co nadaje wrażenia jeszcze większej treściwości. Nie powinno być ciężkie na języku w wyniku nagazowania. Większość wersji w przedziale 7-8.5% ABV.

Ogólne wrażenia: Baltic Porter ma smaki i zapachy słodowe przypominające English brown portera i umiarkowany smak palony taki jak schwarzbier, ale wyższe OG i zawartość alkoholu, niż obydwa poprzednie. Bardzo złożone wraz z wielowarstwowym smakiem i zapachem.

 

Komentarz: Może również być określane jako Imperial Porter, ale zawierające mocne smaki palone albo mocno chmielone powinno być wystawione w kategoriach Imperial Stouts (13F) albo Specialty Beers (23).

Historia: Tradycyjnie pochodzące z krajów nabałtyckich. Wywodzi się z English porters, ale uległ wywowi Russian Imperial Stout.

 

Surowce: Generalnie drożdze dolnej fermentacji (fermentowane w niskich temperaturach jeśli użyte są drożdze górnej fermentacji). Słód czekoladowy albo czarny (barwiący) przetworzony tak by usunąć gorycz. Monachijski, albo wiedeński słód jako podstawa zasypu. Chmiele kontynentalne. Może zawierać słód crystal i/albo dodatki niesłodowane. Słód brown albo amber powszechnie używane były w historycznych recepturach.

 

Podstawowe informacje:

OG: 1.060 ? 1.090

IBUs: 20 ? 40

FG: 1.016 ? 1.024

SRM: 17 ? 30

ABV: 5.5 ? 9.5%

 

Komercyjne przykłady: Sinebrychoff Porter (Finland), Okocim Porter (Poland), Zywiec Porter (Poland), Baltika #6 Porter (Russia), Carnegie Stark Porter (Sweden), Aldaris Porteris (Latvia), Utenos Porter (Lithuania), Stepan Razin Porter (Russia), N?gne ? porter (Norway), Neuzeller Kloster-Bräu Neuzeller Porter (Germany), Southampton Imperial Baltic Porter

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomo33

Nogne o Porter, to robust porter, a nie baltic.

Nøgne Ø :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piłem całkiem niedawno Nogne o Porter i jak dla mnie to nie porywa, nie był słodki i wolę Polskie portery.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.