Skocz do zawartości

Jak długo można przetrzymać starter?


mcpol1

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj około południa zarobiłem starter na w34/70 i brzeczce z suchego ekstraktu. wieczorem zaczął pracować dziś od rana już piękna pianka znaczy się że żyje. Moje pytanie: jak długo w tej postaci można przetrzymać starter?. Całość ok 1,5 L startowane w 20°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wstaw do lodówki jak najszybciej, puki są w dobrej kondycji. Nawet jak nie będziesz warzył jutro, to w lodówce mogą nawet miesiąc postać - tylko trzeba je będzie ponownie rozruszać w wyższej temperaturze. A, że są to "dolniaki" to i tak sobie powili będą dojadać cukier z pierwotnego startera.

Edytowane przez leszcz007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj wieczorem dałem do 15 stopni dzisiaj dam do 10 i jutro 100% od rana warze piwko. <Mam nadzieję że na tyle będą żywe żeby wystartować.Mogę dosypać jakby co jeszcze suchych. Trochę ich mam.

Problemem nie będzie ich żywotność, tylko to czy osiądą na dnie słoika, żeby nie trzeba wlewać całego startera.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.