b.dawid 116 Posted February 14, 2012 Witam, "robię" sobie z brewkita Irish Stouta(Coopers) ale coś mi w kuchni za zimno bo brzeczka wskazuje jakieś 19 stopni, i po 3 dniach ledwo 1 - 2 blg spadło, czy macie może jakiś sprawdzony sposób na rozruszanie towarzystwa i podgrzania atmosfery ? Pierwsza piana widać była, ale tempo spadku cukru mnie przeraża... chyba że ja jakoś pomiar robię nie tak? Mam jedną menzurkę i dwa pływaki, dla pewności sprawdzam obydwoma, menzurkę napełniam do 2/3 i zanurzam pływak do końca i obserwuję na ile się wynurzy. Siakieś pomysły? Quote Share this post Link to post Share on other sites
jacer 300 1 Items Posted February 14, 2012 19 stopni C to nie jest za zimno. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wiktor 257 1 Items Posted February 14, 2012 jak tak będziesz sprawdzać to nie będziesz miał co do butelki wlać. Spróbuj owinąć kocem, a jak to będzie za mało to wkładaj pod koc butelki z gorącą wodą. Quote Share this post Link to post Share on other sites
b.dawid 116 Posted February 14, 2012 1 menzurka chyba nie pochłonie całej warki? zazwyczaj sprawdzam po 3-4 dniach tempo spadku, w zależności od tego pomiaru kolejny robię po 2 -3 dniach. z tymi butelkami to nie głupi pomysł! 19 stopni jak na te drożdże to chyba też nie najbardziej komfortowa temperatura? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gabe 20 Posted February 14, 2012 To bardzo dobra temperatura fermentacji dla górniaków, pod warunkiem, że nie pracują w stresujących warunkach (mało tlenu, duże stężenie ekstraktu i/lub alkoholu, mało drożdży). Tyle że w tej temperaturze nie pogania się natury, a zostawia jej całą robotę Po zadaniu drożdży i pierwszych oznakach fermentacji zostaw fermentujące piwo na tydzień i dopiero wtedy do niego zaglądaj. Quote Share this post Link to post Share on other sites
b.dawid 116 Posted February 14, 2012 To bardzo dobra temperatura fermentacji dla górniaków, pod warunkiem, że nie pracują w stresujących warunkach (mało tlenu, duże stężenie ekstraktu i/lub alkoholu, mało drożdży). Tyle że w tej temperaturze nie pogania się natury, a zostawia jej całą robotę Po zadaniu drożdży i pierwszych oznakach fermentacji zostaw fermentujące piwo na tydzień i dopiero wtedy do niego zaglądaj. Mam nadzieję że nie stworzyłem też zbyt luźnych warunków, tym razem nie doszczelaniłem fermentatora(przy pilsnerze tak zrobiłem) zamiast cukru użyłem mieszanki z HB, i nie montowałem rurki tylko zakryłem otwór w pokrywie sterylną gazą i szklanym spodkiem herbacianym. Różne opinie się czyta na forum i czasem człowiek głupieje(szczególnie początkujący) stąd moje wątpliwości. Mimo że niektórzy nie widzą sensu przy brewkicie, to mam zamiar odstawić później tę warkę na cichą przynajmniej kilka dni. Na cichej w balonie już daję korek i rurkę. Chętnie poczytam uwagi w tej kwestii Quote Share this post Link to post Share on other sites
andy 68 1 Items Posted February 14, 2012 19 to dobra temperatura. Jeżeli na brzeczce pojawiła się piana to zostaw to w spokoju na 7-10 dni. Pod koniec możesz ewentualnie podnieść temperaturę w celu dofermentowania resztek cukrów. Częste grzebanie zaglądanie i "sprawdzanie" często kończy się w porcelanowej otchłani. Quote Share this post Link to post Share on other sites
kosimazaki 22 Posted February 14, 2012 Ja bym nie podnosił temperatury. Taka huśtawka temperaturowa na pewno nie wyjdzie drożdżom na zdrowie. Pamiętałeś o porządnym napowietrzeniu brzeczki? Quote Share this post Link to post Share on other sites
b.dawid 116 Posted February 14, 2012 Ja bym nie podnosił temperatury. Taka huśtawka temperaturowa na pewno nie wyjdzie drożdżom na zdrowie. Pamiętałeś o porządnym napowietrzeniu brzeczki? Tak, po zadaniu drożdży dość energicznie dałem łopatką do wiwatu, nie mam dziurawej łopaty więc najpierw mieszam w jedną stronę a później ostre hamowanie w drugą stronę i tak kilka razy. Quote Share this post Link to post Share on other sites
misiuzeb 17 1 Items Posted February 14, 2012 Tak, po zadaniu drożdży dość energicznie dałem łopatką do wiwatu, nie mam dziurawej łopaty więc najpierw mieszam w jedną stronę a później ostre hamowanie w drugą stronę i tak kilka razy. No tak tylko lepiej by było jak byś napowietrzył przed dodaniem drożdży. Quote Share this post Link to post Share on other sites
olo333 160 1 Items Posted February 15, 2012 No tak tylko lepiej by było jak byś napowietrzył przed dodaniem drożdży. Dlaczego? Ja zawsze napowietrzam po zadaniu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
vip 0 1 Items Posted April 13, 2013 Cześć! Jestem właśnie w trakcie robienia 2 piwka z brewkita i mam mały problem. Piwo tak jak w temacie - Coopers Irish Stout, zamiast cukru dałem taki ekstrakt: http://allegro.pl/ekstrakt-slodowy-w-syropie-jasny-piwo-domowe-i3135865402.html Na początku było 10,5 Blg. Dzisiaj rano minął tydzień i po zmierzeniu wyszło mi 3 Blg. Niestety w poniedziałek muszę wyjechać i wracam dopiero w piątek. Myślicie, że jeżeli jutro rano zmierzę zawartość cukru i będzie dalej 3 Blg to mogę śmiało butelkować? Czy to za krótki okres żeby stwierdzić czy drożdże jeszcze pracują i bezpieczniej będzie poczekać do piątku? Quote Share this post Link to post Share on other sites
KosciaK 146 1 Items Posted April 13, 2013 Spokojnie możesz zostawić na dwutygodniowej fermentacji, nic się z piwem nie stanie a będziesz miał pewność, że wszystko dofermentuje. Quote Share this post Link to post Share on other sites
pepek84 65 1 Items Posted April 13, 2013 Potraktuj to jako fermentację cichą w jednym pojemniku. Ja bym też zostawił , jak kolega wyżej radzi. Quote Share this post Link to post Share on other sites
vip 0 1 Items Posted April 13, 2013 Okej dzięki, w takim razie zostawiam to w spokoju Quote Share this post Link to post Share on other sites
quhcik 25 Posted April 18, 2013 Witam. Wczoraj zlalem Irish Stouta po 9-ciu dniach fermentacji w temp 24 st. Przy zlewie do butelek pienilo sie jak cholera. Jeszcze nigdy, zadne mi sie tak nie pienilo. Ale po troche niespokojnej nocy (szczela nie szczela) spokoj, nic sie nie dzieje. quhcik Quote Share this post Link to post Share on other sites
Undeath 1196 1 Items Posted April 18, 2013 Witam. Wczoraj zlalem Irish Stouta po 9-ciu dniach fermentacji w temp 24 st. Przy zlewie do butelek pienilo sie jak cholera. Jeszcze nigdy, zadne mi sie tak nie pienilo. Ale po troche niespokojnej nocy (szczela nie szczela) spokoj, nic sie nie dzieje. quhcik Kolego quhcik nie musisz przed każdym postem się witać, a potem podpisywać forum to robi z automatu wiemy kto napisał Chyba że to twój styl rozpoznawalny w internecie. Trochę krótko 9 dni ale 24C to też górna granica, żadnych dziwnych posmaków nie masz? A pieni się zazwyczaj od styku młodego piwa z cukrem, wystarczy nalewać wolniej do butelek i by było wporządku Quote Share this post Link to post Share on other sites
quhcik 25 Posted April 21, 2013 Napisze tak. Mam ponad piecdziesiat lat, szkole skonczylem dosyc dawno temu. Komputer jest dla mnie urzadzeniem stosunkowo nowym. A kiedys w szkole uczono ze zaczynajac list nalezy sie przywitac a konczac podpisac (jak nie wierzycie to spytajcie rodzicow). Ale kto by za mlodymi i technika nadazyl. Sory ale polskich liter tez nie umiem zrobic. Dlatego moje teksty czasami byc moze trudno zrozumiec. A wracajac do ciemnego, wlewalem przez rurke z zaworem i naprawde lecialo bardzo wolno. Prosze o odrobine wyrozumialosc Quote Share this post Link to post Share on other sites
Slonx 32 1 Items Posted April 23, 2013 (edited) Panie quhcik, tutaj każdy jest wyrozumiały, więc proszę się nie obawiać. Mnie, chociaż młody jestem, również uczono w szkole, że rozpoczynając list trzeba się przywitać, a kończąc pożegnać, jednakże, forum i wpisy na nim trudno traktować jako list. Nie ma sensu utrudniać sobie życia Co do polskich znaków, to proponuję trzymając klawisz "alt" wcisnąć np. "a", a wtedy wyjdzie nam literka "ą". I tak powstają polskie znaki. Mam nadzieję, że pomogłem. Pozdrawiam Edited April 23, 2013 by Slonx Quote Share this post Link to post Share on other sites
roofman 4 Posted April 23, 2013 No tak tylko lepiej by było jak byś napowietrzył przed dodaniem drożdży. Dlaczego? Ja zawsze napowietrzam po zadaniu. Bo jest szkoła która zakłada, że drożdże się wtedy męczą i stresują - produkują na początku więcej estrów. Tutaj jest podobnie jak fermentowanie w otwartej kadzi. Ile w tym prawdy to nie mnie się wypowiadać... może ktoś jakieś badania przeprowadzał kiedy. Quote Share this post Link to post Share on other sites
a_r_e_k 0 Posted April 23, 2013 (edited) Co do polskich znaków, to proponuję trzymając klawisz "shift" wcisnąć np. "a", a wtedy wyjdzie nam literka "ą". I tak powstają polskie znaki. Nie żebym się czepiał, ale trzymając "shift" zrobisz dużą literę natmoiast z "alt" (prawym) będą polskie znaki... sorry za off Edited April 23, 2013 by a_r_e_k Quote Share this post Link to post Share on other sites
Marcin_P 5 Posted April 23, 2013 Panie quhcik, tutaj każdy jest wyrozumiały, więc proszę się nie obawiać. Mnie, chociaż młody jestem, również uczono w szkole, że rozpoczynając list trzeba się przywitać, a kończąc pożegnać, jednakże, forum i wpisy na nim trudno traktować jako list. Nie ma sensu utrudniać sobie życia Co do polskich znaków, to proponuję trzymając klawisz "shift" wcisnąć np. "a", a wtedy wyjdzie nam literka "ą". I tak powstają polskie znaki. Mam nadzieję, że pomogłem. Pozdrawiam Dżizas jak już chcesz kogoś uczyć to lepiej jak sam będziesz wiedział o czym mówisz! Polskie znaki robi się przy użyciu PRAWEGO klawisza ALT Shifty służą do wielkich liter!!! Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest tomato Posted April 23, 2013 Co do polskich znaków, to proponuję trzymając klawisz "shift" wcisnąć np. "a", a wtedy wyjdzie nam literka "ą". I tak powstają polskie znaki. Mam nadzieję, że pomogłem. Pozdrawiam Kurcze, u mnie nie działa ten shift... robią się duże litery. Za to prawy ALT śę sprawdza nieźle. Quote Share this post Link to post Share on other sites
roofman 4 Posted April 23, 2013 Ja myślę że jak będziemy już chmielić ten stout to trzymając wciśnięty ATL lub SHIFT wyjdzie to chmielenie lepsze i efektywniejsze... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Marcin_P 5 Posted April 23, 2013 przy użyciu prawego Alt-a wyjdzie Polski Stout Quote Share this post Link to post Share on other sites