Jump to content

Recommended Posts

Pierwsza warka - wieczór 23 grudnia 2011. Wróciłem ze sklepu z podstawowym sprzętem i pierwszym brewkitem. Pakowanie prezentów może poczekać ;)

 

#1 Muntons Old English Bitter

 

Składniki:

 

- 2 puszki chmielonego ekstraktu Muntons Old English Bitter

- drożdże z zestawu

- 20 litrów wody źródlanej z biedronki

 

W efekcie otrzymałem 20 litrów o blg początkowym 10,5. Fermentacja burzliwa - 4 dni, fermentacja cicha - 4 dni, butelkowanie przy 4 blg (zabrakło cierpiwości ;)) z dodatkiem 4g sacharozy do butelek.

 

Piwo wyszło wspaniałe, wpadłem po uszy! Dwa tygodnie później wziąłem się za kolejną warkę.

 

#2 St. Peter's Ruby Red Ale

 

Składniki:

 

- 2 puszki chmielonego ekstraktu z browaru St. Peter's wyprodukowanego przez Muntonsa

- drożdże z zestawu

- saszetka ze sproszkowanym chmielem - taka namiastka chmielenia na zimno, bo za dużo to tego nie było ;)

- 20 litrów wody źródlanej z biedronki

 

20 litrów brzeczki o blg 10,5, które po 5 dniach fermentacji burzliwej i 5 dniach cichej zeszło do 3,5. Zabutelkowane z dodatkiem 4g sacharozy bezpośrednio do butelek. Wyszło tak :okey:

 

k6iFXl.jpg

 

Dalej było już z górki. Uznałem, że po wprawkach na brewkitach, pora wziąć się za zacieranie. Browar wzbogacił się o kilka niezbędnych sprzętów, w tym:

 

- gar zacierno-warzelny 40 litrów,

- termometr elektroniczny z Ikeii,

- filtrator z oplotu z Castoramy

 

27. stycznia - mój pierwszy raz... ze szczegółami opisany tutaj http://www.piwo.org/topic/6294-pierwsze-zacieranie-kilka-pytan-praktycznych/

 

#3 India Pale Ale

 

Przepis z homebrewing.pl

 

Składniki:

 

- Słód pilzneński 5kg

- Słód monachijski 0,20kg

- Słód karmelowy Carared 0,20kg

- Marynka 40g (60 minut)

- Lubelski 25g (20 minut)

- Lubelski 25g (10 minut)

- Drożdże US-05

 

Zacieranie:

 

- 65 stopni 40 minut

- 71 stopni 40 minut

 

Wysładzanie do 25 litrów. Po chmieleniu uzyskałem 20 litrów brzeczki 15,5 blg. Fermentacja burzliwa 7 dni, fermentacja cicha 7 dni i butelkowanie przy 3,5 blg. Nie mogę się doczekać degustacji :P:beer:

 

Ponieważ z dwóch pierwszych warek zostały już niedobitki, musiałem nadrobić straty - 10. lutego kolejna warka.

 

#4 Belgian Pale Ale

 

Przepis z homebrewing.pl

 

Składniki:

 

- Słód pilzneński 4kg

- Słód Abbey 0.3kg

- Słód karmelowy Carabelge 0.3kg

- Słód melanoidynowy 0.1kg

- Chmiel Saaz 30g (60 minut)

- Chmiel Saaz 20g (10 minut)

- Drożdże S-33

 

Zacieranie:

 

 

- 65 stopni 30 minut

- 71 stopni 30 minut

 

Wysładzanie do 25 litrów. Po chmieleniu uzyskałem 20 litrów brzeczki 13,5 blg. Fermentacja burzliwa - w toku.

 

Co dalej? Mam już kilka pomysłów :) W planach IRA na S-04 oraz atak klonów: Sierra Nevada Pale Ale i Zombie Dust browaru Three Floyds Brewing. Oj będzie się działo :smilies::beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Polecam zrobienie klona Sierra Nevada Pale Ale - mi wyszedł tak dobrze, że szybko wyszedł ;)

Jak by co przepis u mnie jest - warka # 13.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fajnie, dzięki za info. Niestety na razie mój domowy browar nie dorobił się jeszcze chłodnicy, więc wszystkie piwa chłodzą się w kąpieli wodnej. Brak możliwość w miarę szybkiego schłodzenia brzeczki mocno ogranicza mi w tej chwili warzenie stylów, w których dominuje chmielenie aromatyczne, czyli między innymi właśnie APA/AIPA. Chyba czas skonstruować jakąś chłodniczkę :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Brak możliwość w miarę szybkiego schłodzenia brzeczki mocno ogranicza mi w tej chwili warzenie stylów, w których dominuje chmielenie aromatyczne, czyli między innymi właśnie APA/AIPA.

Możesz dodać chmiel podczas chłodzenia. Aromat zostaje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Od jakiegoś czasu eksploruje ten temat dosyć intensywnie, oczywiście na razie czysto teoretycznie :) Sposobów jest wiele - od odpowiedniej modyfikacji czasów chmielenia, np tak, jak poniżej:

 

gFK0H.png

 

... po różnego rodzaju herbatki chmielowe, gotowanie części brzeczki przez krótki czas z dodatkiem chmielu aromatycznego i dolanie do schłodzonej brzeczki w fermentorze, chmielenie brzeczki przedniej, chmielenie w fermentorze podczas chłodzenia i w końcu chmielenie na zimno. Im więcej zagłębiam się w temat, tym bardziej przekonuję się do chłodnicy zanurzeniowej :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poszło szybciej niż myślałem :) Udało mi się znaleźć bardzo przyzwoitą chłodnicę zanurzeniową w dobrej cenie (95 złotych + koszty transportu). Chłodnica zrobiona jest ze stali nierdzewnej (średnica 8 mm). Z moich obliczeń wynika, że jej łączna długość wynosi ok 14 metrów, więc powinna zapewnić bardzo wydajne chłodzenie. Żeby nie śmiecić w tym wątku, założyłem temat w dziale sprzęt, w którym podaje namiary na sprzedawcę, który ma jeszcze kilka podobnych chłodnic na sprzedaż. Może komuś się ta informacja przyda: http://www.piwo.org/topic/6419-chlodnice-zanurzeniowe-do-kupienia/

 

NVld5l.jpg

 

Teraz pozostaje tylko zamówić surowce i uwarzyć jakieś aromatyczne piwo :beer::cool:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam identyczną chłodnicę i jestem z niej bardzo zadowolona, więc myślę, że i ty będziesz zadowolony z efektów jej pracy :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #4 (BPA) właśnie poszła do butelek. IPA powoli dojrzewa, ale już smakuje o tak :okey: Jutro dojdą składniki na IRA więc kolejne zacieranie prawdopodobnie już w najbliższy weekend. Będzie okazja do przetestowania chłodnicy.

 

A na razie mój domowy browar napotkał pierwszy poważny problem. Zaczyna mi brakować butelek! :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

A na razie mój domowy browar napotkał pierwszy poważny problem. Zaczyna mi brakować butelek! :P

 

Oj tak... to bywa dość irytujacy problem, zwłaszcza jak oddasz kilka piwek na degustację, a przed warzeniem zorientujesz się, że brakuje Ci butelek :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

#5 Irish Red Ale

 

Przepis z piwodziej.pl

 

Składniki:

 

- Château Pale Ale 4kg

- Château Cara Blond® 0,25kg

- Château Cara Ruby® 0,4kg

- Château Aroma 0,25kg

- Target 10g (60 min)

- Fuggles 10g (15 min)

- Cascade 20g (3 min)

 

Drożdże Safale S-04

 

Zacieranie:

 

- start 53 stopnie i podjazd do 70 w ok 15 min

- zjazd na lenia od 70 do 66 - 2 godziny pod kocem

- mashout 78 stopni przed wysładzaniem

 

Chłodnica spisała się znakomicie, w ok 20 minut schłodziłem brzeczkę do 23 stopni.

 

Przy okazji zrobiłem mały eksperyment. Odcedziłem resztkę brzeczki od chmielin po dekantacji do fermentora - ok 0.5 litra - i wlałem do litrowej butelki. Zobaczymy, czy brzeczka się zepsuje, czy jednak sfermentuje spontanicznie. Przyjmuję zakłady ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

IRA zabutelkowane. Składniki na Zombie Dust i Sierra Nevada Pale Ale już są! Teraz trzeba znaleźć trochę wolnego czasu i brać się za warzenie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wysładzanie do 25 litrów. Po chmieleniu uzyskałem 20 litrów brzeczki 13,5 blg.

A już myślałem ze tylko mi się takie straty pojawiają :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Takie" straty są zupełnie normalne :) Pamiętaj, że na brakujące 5 litrów składa się nie tylko odparowana woda, ale także zmniejszenie objętości brzeczki podczas chłodzenia i woda uwięziona w chmielu.

 

Co ciekawe, wbrew obiegowej opinii (i np. ustawieniom domyślnym programu beersmith) straty nie są liniowo zależne od objętości brzeczki. Lepiej liczyć straty w "litrach na godzinę" niż w "% objętości na godzinę". Warto o tym pamiętać :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja generalnie jeszcze się uczę zacierania, i myślałem że to jakiś mój błąd. Teraz po konsultacji wiem ze zamiast 3 litrów trzeba wysłodzić tak z 5 więcej ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

#6 AIPA - luźna interpretacja piwa Zombie Dust z browaru Three Floyds Brewing

 

Warka: 23 litry

 

Składniki:

 

- Château Pale Ale 4,8kg

- Château monachijski 0,4kg

- Château Cara Blond® 0,25kg

- Château Crystal 0,25kg

- Château melanoidynowy 0,25kg

 

- Citra 20g (chmielenie brzeczki przedniej)

 

- Citra 30g (15 min)

- Citra 30g (10 min)

- Citra 20g (5min)

- Citra 20g (1min)

 

- Citra 80g - chmielenie na zimno

 

Drożdże US-05

 

Zacieranie:

-na lenia od 69 do 66 - 2 godziny pod kocem

- mashout - miał być, ale zapomniałem :P

 

Jestem baaardzo ciekawy jak wyjdzie to piwo. Mam spore oczekiwania i mam nadzieję, że się nie zawiodę :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i przekonałem się na własnej skórze, jak ważnym w procesie zacierania i wysładzania etapem jest podgrzanie brzeczki przed wysładzaniem. Z planowanych 14.5 blg osiągnąłem tylko 12 blg. Ale nie ma tego złego - zamiast AIPA będzie mocno chmielone APA ;)

 

Muszę przyznać, że aromat chmielu Citra powala na kolana. W zapachu młodej brzeczki wyraźnie czuć świeże owoce ananasa i mango. Zapowiada się ciekawy, orzeźwiający, lekki pale ale :)

Edited by kosimazaki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie degustuję pierwszą butelkę warki #6 Zombie Dust - piwo jest bardzo młode, minęło zaledwie 5 dni od zabutelkowania, ale nie mogłem się oprzeć i musiałem spróbować. To zdecydowanie moja najlepsza warka. Niesamowity, słodko-owocowy zapach - ananas + mango. W smaku dużo cytrusowych nut (Citra!) i przyjemna goryczka, która po pewnym czasie przechodzi miłą słodowość. Piwo jest lekkie (ok. 5.5%) i bardzo orzeźwiające. Jest dobrze :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

#7 AIPA - ostatni dzwonek vel 4 chmiele

 

Kiedy nadejdzie fala upałów sezon dla mnie niestety się kończy (okna w kuchni na południe). Na szczęście zapowiadają kilka dni słabej pogody - w sam raz na uwarzenie piwa z "resztek" - ostatni dzwonek! :D

 

Warka: 22 litry blg początkowe ok 14.

 

Składniki:

 

- Château Pale Ale 5,2kg

- Château monachijski 0,6kg

- Château Crystal 0,25kg

 

- Citra 15g (chmielenie brzeczki przedniej)

 

- Magnum 20g (60 min)

- Pearle 15g (30 min)

- Cascade 20g (10min)

- Cascade 15g (5min)

- Cascade 15g (0min)

 

Drożdże US-05

 

Zacieranie:

-na lenia od 69 do 66 - 2 godziny pod kocem

- mashout - 76

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.