Jump to content
Sign in to follow this  
Faszysta Rasista Homofob

Kupażowanie piwa

Recommended Posts

Co sądzicie o mieszaniu różnych gatunków piw (w winiarstwie zwanym kupażowaniem)? Na forum praktycznie nie ma informacji na ten temat, a oglądałem niedawno na Discovery program Brew Masters, gdzie mieszali dwa rodzaje piwa, aby uzyskać piwo można powiedzieć "dwusmakowe". Ciekaw jestem czy ktoś próbował i jakie efekty?

Share this post


Link to post
Share on other sites

coś tam próbowałem robić, raz piwo wyjdzie za gorzkie, raz za mało chmielone (dość często mi sie zdarza, sypiąc na oko). Można też dodać jasne piwo do zbyt mocno zaprawionego ciemnymi słodami.

Tylko że w przypadku piwa jest o tyle mankament, ze zwykle czeka się na efekt końcowy - czyli po odpowiednim nagazowaniu i leżakowaniu w butelce i póxniej pojawia sie problem jak to zrobić, żeby pomieszać a nie stracić gazu. Czy podczas picia, czy kombinować z innymi pojemnikami ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

tylko co wtedy ci to da ? pzrecież możesz te składniki wrzucic do jednego gara. Wpływ zaciernia na słodowość korygować słodem.

Kupażowanie wg mnie sprawdza się w przypadku wad piwa w typie zbyt wodniste/za gorzkie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ma sens mieszanie piwa w kegach po cichej, ew między kegami po nagazowaniu. Ew dodatek miodu/syropu/brzeczki do gotowego piwa też można nazwać kupażowaniem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

tylko co wtedy ci to da ? pzrecież możesz te składniki wrzucic do jednego gara. Wpływ zaciernia na słodowość korygować słodem.

Kupażowanie wg mnie sprawdza się w przypadku wad piwa w typie zbyt wodniste/za gorzkie.

Na przykład to piwo powstało ze zmieszania imperial stout z piwem miodowym.

 

http://www.dogfish.com/brews-spirits/the-brews/occassional-rarities/bitches-brew.htm

 

DFH_miles_davis.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gdy pracowałem w BrewDog robiono tam takie piwo powstające z mieszanki 2 piw jedno z BrewDog a drugie z duńskiego Mikkelera . Piwa mieszano przed gazowaniem w tanku czyli tak jakby po cichej .Zacny trunek :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gdy pracowałem w BrewDog robiono tam takie piwo powstające z mieszanki 2 piw jedno z BrewDog a drugie z duńskiego Mikkelera . Piwa mieszano przed gazowaniem w tanku czyli tak jakby po cichej .Zacny trunek :)

Czy to znaczy, że w BrewDog piwa leżakują pod ciśnieniem atmosferycznym (bez gazu)?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Darko śmieję się, mam nadzieję że czegoś takiego nie robią w brew dogu. Zwykle w browarze podczas leżakowania piwa się gazuje, czyli by wypadało że mieszali je po obciągu z fermentora, w sumie logiczne, żeby piwo się w czasie leżakowania ułożyło.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To po co zawracasz gitarę ?! ;)

Można mieszać piwa po filtracji, nie będzie się musiało "układać".

Share this post


Link to post
Share on other sites

jak dla mnie to jest jedynie marketing, choć z drugiej strony fakt, że do piwa mam podejście bardzo użytkowe. Ale może istotnie korzystne byłoby takie eksperymentowanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy to znaczy, że w BrewDog piwa leżakują pod ciśnieniem atmosferycznym (bez gazu)?

 

 

 

Fermentacja burzliwa odbywa się przy otwartej rurce do robienie CIP , natomiast podczas cichej tank jest zamknięty .

Share this post


Link to post
Share on other sites

istnieje coś takiego jak kupażowanie piwa, choć nazwa raczej zarezerwowana jest dla wina. Wszystko kwestia ideologii - niektórzy twierdzą, że nie można słodzić kawy ... .

W kwestii wina to jest bardo rozbudowana ideologia, w piwie stosuje się mniej, ale też istnieje. Nawet mieszanie z winami się stosuje. Osobiście zgłębiałem temat w dziedzinie wina, miewam jednocześnie w baniakach wiele gatunków win (czasem o jakimś zapomnę, to mam i kilkuletnie) i jest to lepszy sposób na ratowanie trunku, niż chemia albo wylewanie - a do ratowania właśnie się to sprowadza. Kupażować można niemal na każdym etapie: od "przed fermentacją" do mieszania w kieliszku - kwestia gustu i pożądanego efektu.

W przypadku piw sprawa się komplikuje z dwóch powodów: po pierwsze ta ideologia nakłada się z drugą "czystość piwa" i trochę się wykluczają (jest to uzasadnione historycznie, kiedy to piwo traktowano za jedyny bezpieczny trunek wolny od chorób), a po drugie rzeczywiście w przypadku piwa mieszać się powinno tylko w jednym momencie (między fermentacją a refermentacją/dojrzewaniem), a to przedłuża czas sprawdzania smaku. Dlaczego tylko w tym momencie można mieszać? Bo wcześniej to nie jest kupażowanie, tylko mieszanie słodów - normalna procedura, a później nie da się wyciągnąć pełnego dojrzałego smaku (głównie problem z rozgazowaniem).

Sam często stosuję kupażowanie piwa - wynika to głównie u mnie z tego, że smak któregoś mi nie pasuje albo brakuje mi objętości do zapełnienia kega. Nie jestem ideologiem lecz praktykiem (mimo tego, że naukowiec ;) ) i wydaje mi się, że to właśnie z praktycznych powodów wynika potrzeba kupażowania, choć dorobiono mu ideologiczną etykietkę.

Edited by prodakt

Share this post


Link to post
Share on other sites

W Relakspolu za czasów Browaru Stary Kraków i potem uskuteczniano kupażowanie i efekty bywały zaskakujące. Głównie kupażowano ichniejszego lagera z ale/pale ale. Mieszano po fermentacji głównej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Relakspol", co za nazwa!! Kac i ból głowy od samego brzemienia ;)

ale piwa nie znałem, może bym się zdziwił?

 

,,, nie o tym wątek - kupa...żowa,,,nie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja ostatnio w ramach eksperymentu zmieszałem przed rozlewem dwa AIPA w kilku butelkach - jedno chmielone Citra, a drugie Cascade. Różnica jest, ale ledwo dostrzegalna. Jednak smak jakby bardziej urozmaicony.

Następny razem pomieszam coś zupełnie różnego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.