Skocz do zawartości

Zadanie drożdży po kilku godzinach


Afghan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam pewien problem. W kranie mam dość ciepłą wodę i chłodzenie brzeczki staje mi ok. 25oC, a chciałbym zadawać drożdże w trochę niższej temperaturze. Chłodzę też brzeczkę w czasie fermentacji w styropianowej skrzynce i tam utrzymuję coś ok. 19oC. Czy mógłbym na przykład taką schłodzoną brzeczkę do 25oC włożyć na noc do skrzynki styropianowej, schłodzić ją w skrzynce jeszcze trochę i dopiero po kilku godzinach, a najlepiej by pasowało po 24 godzinach, zadać drożdże? Czy będzie to zbędne ryzyko?

Edytowane przez Afghan
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a nie możesz wystawić na zewnątrz,albo dolać ze 2 litry prawie zamrożonej mineralnej ?

Na zewnątrz mogę wystawić, ale tkj. pisałem piszę ogólnie. Teraz jest zimno, ale myślę też o tym jak już będzie trochę cieplej. Tym bardziej, że balkon mam od południa i słońce od rana do prawie późnego popołudnia tam świeci. Ale z tą zamrożoną wodą to mogło by być dobre.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.