Jump to content
Sign in to follow this  
Afghan

Zadanie drożdży po kilku godzinach

Recommended Posts

Witam. Mam pewien problem. W kranie mam dość ciepłą wodę i chłodzenie brzeczki staje mi ok. 25oC, a chciałbym zadawać drożdże w trochę niższej temperaturze. Chłodzę też brzeczkę w czasie fermentacji w styropianowej skrzynce i tam utrzymuję coś ok. 19oC. Czy mógłbym na przykład taką schłodzoną brzeczkę do 25oC włożyć na noc do skrzynki styropianowej, schłodzić ją w skrzynce jeszcze trochę i dopiero po kilku godzinach, a najlepiej by pasowało po 24 godzinach, zadać drożdże? Czy będzie to zbędne ryzyko?

Edited by Afghan

Share this post


Link to post
Share on other sites

ryzyko jest zawsze, kiedyś czekałem na schłodzenie ponad 12h i nic sie nie stało. jakie drozdże?

Share this post


Link to post
Share on other sites

ryzyko jest zawsze, kiedyś czekałem na schłodzenie ponad 12h i nic sie nie stało. jakie drozdże?

Chodzi ogólnie, ale póki co to używam tylko suchych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

a nie możesz wystawić na zewnątrz,albo dolać ze 2 litry prawie zamrożonej mineralnej ?

Na zewnątrz mogę wystawić, ale tkj. pisałem piszę ogólnie. Teraz jest zimno, ale myślę też o tym jak już będzie trochę cieplej. Tym bardziej, że balkon mam od południa i słońce od rana do prawie późnego popołudnia tam świeci. Ale z tą zamrożoną wodą to mogło by być dobre.

Share this post


Link to post
Share on other sites

no w lecie to długo bedziesz czekał na schłodzenie ;), już lepiej zostawić w napełnionej zimna woda wannie (zmrożone pet-y też sie przydadzą)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja nie raz schładzam do 30°C zostawiam na noc w chłodnym i rano zadaję w 15°C, do tej pory nic się nie przydarzyło.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.