Skocz do zawartości

Browar Arkowy


Rekomendowane odpowiedzi

Imbirek zabutelkowany

APA zabutelkowany-goryczka jak pieron-prawie Imperium Pinty

 

Dzisiejsze warzenie.

 

Pilzneński 5kg

 

66st-30min

72st-40min

 

Warka 49-Malina

 

wysładzanie-23l-13blg

 

Marynka 40g-60min

Lubelski-40g-10min

 

dodano 2l soku malinowego z Lidla + 2l wody przegotowanej

20l-12blg

Się chłodzi

Planowane drożdże s-04

 

Warka 50 Malinka

 

wysładzanie-20l-6blg

Po zagotowaniu dodano 3l soku malinowego z Lidla

 

20g Marynki -60min

40g Lubelskiego 10 min

Po chmieleniu dolano 3l przegotowanej wody.

zostało 20l-6blg

Na zimno 20g lubelskiego

drożdże 14g po puszkach Coopersa.

Edytowane przez crocco
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Malinka zeszła do 1.5blg i do butelek

Malina zeszła do 2.5blg i jeszcze poczeka.

Czarna seria trwa.Warka 46 pójdzie na bimber.Smak niby dobry ale jak otwarłem wieko pojawił się piękny biały kożuch.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Malina do butelek.

Warka 51 +Bitter po moimu.

Pilzneński-2k

Monachijski-1,5kg

Jęczmień palony-100g

caraaroma-300g

 

65st-30min

70st 30min

do 78-wysładzanie

Wyszło 23l 9blg

 

fuggles-60min

lubelski-10min

 

20l-11.5blg

drożdże safale S-04.

Jakieś ciemne to wyszło.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Malinka zeszła do 1.5blg i do butelek

Malina zeszła do 2.5blg i jeszcze poczeka.

Czarna seria trwa.Warka 46 pójdzie na bimber.Smak niby dobry ale jak otwarłem wieko pojawił się piękny biały kożuch.

 

Może to przez fermentator? Jeżeli ten sam we wszystkich popsutych warkach to musiałbyś go zalać kretem na noc i jak posiada kranik to dobrze go wyszorować... ale komu ja to mówię ;) Ja tak zrobiłem gdy mój dunkelweizen złapał coś i skwaśniał jak cholera, nie powtórzyło się to już.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Fermentatory były różne więc chyba nie tylko drożdże ale i moja nieuwaga się przyczyniły.

Daję ojcu i cuda z kwasów robi.Wychodzi ok 1l 45-50 vol za 10l piwa..Trochę drogo ale lepsze to jak kanał.Amatorów mam w robocie.Następna degustacja pod koniec sierpnia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bitter poszedł na cichą-smak super,kolor bursztynowy.

Warka 52-Milk Stout lll

 

Słód jasny pilzneński 4.0kg

Słód karmelowy Caraaroma 0.30kg

Słód czekoladowy 0.40kg

 

65st-50min

72st-30min

Próba negatywna-dodanie słodów ciemnych

78st-wysładzanie

 

23l-10blg

 

Chmiel aromatycznyLubelski 40gr-15min min

Laktoza 0.5kg -15min

Wyszło 20l 12.5 blg

 

Drożdże piwowarskie Saflale S-04

 

Przy okazji Imbirek wyszedł dobry ale przegazowany,Malina super ,Malinka trochę wodnista ale pijalna.

Wędzik ll lekko słodki z dobrze wędzoną nuta w tle.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Bitter poszedł do butelek.

Milk Stout(52) poszedł do butelek (olałem cichą)

Zrobiłem cydra jabłkowego(53) z soku z Lidla z Antonówki.Zwał się będzie Antoś!-drożdże zostały mi jakieś po puszce .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

warka 54

Lipcowy

 

Pilzneński-2kg

Monachijski 2kg

Wędzony Weyerman 1kg

Karmelowy Abbey 0,20kg

Karmelowy Litovel 0,25kg

 

65-67-50min

72-30 min

 

20g goryczkowy Marynka-gog-60min

20g aromatyczny Lubelski-10min

Drożdże Mauriebrew 514

To są plany, na razie się zaciera.

Wyszło 23l 13.5blg.

Edytowane przez crocco
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Lipcowy Rauch Ale-(nr 54).Genialne.Do wielokrotnego warzenia.

Wczoraj pogięło mnie i...

Warka 55 IPA

 

Pilzneński-5kg

Monachijski-0,20kg

carared jasny karmelowy-0,20kg

 

65st-40min

72st-40min

78 wysładzanie

 

40g-Marynka-60min

25g Lubelski-20min

25g Lubelski-10min

 

19.5l-15,5blg

drożdże US 06

 

 

Warka 56

Extra Fest Strong Bitter

 

pale ale-7.kg

Cara hell-0,9kg

Abbey Malt-0.8kg

 

55st-15min

67st-2h

73st-10min

78 wysładzanie

 

20,5l -19blg

 

30g-Target-60min

15g Challenger-30min

15g Fuggles-15min

 

18l-22blg

Drożdże -Mauriebrew 514

 

 

Warka 57

Resztki po 56

Chmielenie

25g Marynka-45min

30g Lubelski-15min

 

13l -14blg

 

drożdże -Muntons Premium Gold

Jak zacząłem o 16 .00 skończyłem o 1.30. gary jutro myję.Idę spać

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 58-Pszeniczka Ciemna

 

Pszeniczny jasny-2kg

Pilzneński-2kg

Karmelowy ciemny0,3kg

44st-15mn pszenica

65st-40min-po dodaniu pilzneńskiego i karmelu

72st-? ok 20-40min.gość zakłócił mi czas.

78-wysładzanie.

 

25g-Marynka-60min

 

Wyszło 19l 10blg.Kiepsko jakoś

drożdże Mauriebrew weiss.

 

 

Warka 59-cos jakby mocne Ale

Pilzneński-3kg

Pale Ale-3kg

Karmel ciemny-o45kg

 

65st-50min

72st-40min

78st-wysładzanie.

Marynka30g-60min

Lubelski 30g-20min

Lubelski20g-10min

 

drożdże Mauriebrew 514

24l-19blg

 

Warka 60-Babskie- Aronia Ale

Pilzneński-2kg

Pale Ale-1kg

Karmelowy ciemny-0,2kg

 

65st-40min

72st-30min

78st-wysładzanie

 

25g Marynka-60min

20g Lubelski-10min

0,3lsok Aronia

 

Drożdze Mauriebrew 514

21l -10blg

Edytowane przez crocco
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 61-z dnia 13.09 2012.

 

Pilzneński 9kg

Pale Ale-1,3kg

Caraaroma-0,5kg

 

60min-65st

30min-72st

78st-wysładzanie-filtracja przez gałązki jałowca

 

52l brzeczki w 3 porcjach

 

1-gotowane 30min z 20dkg owoców jałowca

wyszło 17blg-21l-drożdże piekarnicze

 

2-do 20l brzeczki dodano godzinę gotowane 30dkg owoców jałowca-

wyszło 13,8blg-20,5l-drożdże piekarnicze

 

3-30 min gotowanie 15dkg owoców jałowca + 10min fuggles+10g Lubczyka z Prymatu.

wyszło8,8blg-11l

Drożdże Mutons Premium

Edytowane przez crocco
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 61/1 i 61?2 idą na bimber.

Po burzliwej było ok a wczoraj był kwas.Szkoda,sahti nie będzie.

Lubczyk za to wyszedł.

Edytowane przez crocco
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 62

Pilzneński-2kg

Manachijski-2kg

Caraaroma-0.2kg

Melanoidowy-0.3kg

Pale ale--1.5kg

 

61-63st- 35min(niesprawny termometr z Ikei się okazało)

72st-40min (Ikeę wywaliłem tu jest pomiar właściwy)

78st -wysładzanie.

 

 

Warka 62/1

19.5l-10blg

25gr Marynka-60min

31dkg owoce jałowca 60min

wyszło 14l-13,6blg

drożdże Nottingham Donstar

 

warka 62/2

15l-16.1blg

20gr Marynka-60min

20gr Cascade-10min

drożdże S-23

wyszło15l-17.4blg (dolano 3lwody)

 

 

Warka 63

 

Pilzneński-3kg

Pale Ale 3.5kg

Monachijski-2kg

Melanoidowy-0.7kg

Caraaroma-0.2kg

Karmelowy ciemny -1.0kg

 

65st-50min

72st-45min

78 wysładzanie

 

warka63/1

 

28l-14blg

chmielenie

60min Hellentrau Tradition-60gr

wyszło 16.5l-15.4blg

drożdże Mutons Premium

 

 

warka63/2

jw.+20gr przyprawa do piernika

wyszło 7l-16.5blg

drożdże-Mutons Premium

 

warka 63/3

26l-13.1blg

chmielenie

25gr-Marynka-60min

25gr-Lubelski-10 min

drożdże-T-58

wyszło 22.5l-16blg

Edytowane przez crocco
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka 64

Pilzneński-7kg

carared-2kg

monachijski-1kg

cara-crystal-0,5kg

caramunich-0,5kg

 

 

5st-10min

65st 30min

72 st-40min

78-filtracja

 

64/1

 

Marynka-35g-75min

lubelski-20g-45min

lubelski-20g-15min

wyszło 15l-18blg.Dolałem 5l wody -20l i 15blg

drożdże T-58

 

64/2marynka-25g-60min

cascade-30g-10min

 

wyszło 21l-15blg

 

drożdże s-23

 

64/3

 

marynka20g-60min

lubelski 20g 20min

1kg cukier trzcinowy ,300ml syrop orzech laskowy z Lidla

Wyszło 17l-13,6blg

drożdże mutons

 

Warka 65

 

5kg wędzony weyermana(zakupiony w sklepie w Mikołowie z nalepką Piwodziej)-w smaku ani zapachu nie było wędzoności-nie wiem co to jest.

4kg monachijski

3kg pilzneński

0,5kg cara-crystal

0,5 kg caramunich

 

65st-40min

72st-50min

78st-filtracja

 

65/1

 

hell.taurus-15g-60min

styrian golding-30g-15min

wyszło 20,5l-21blg

drożdże s-33

 

65/2

 

marynka 20g-60min

perle 30g-10min

wyszło16,5l-12,5blg

drożdże T-58

 

Dość na dzisiaj,jutro sprzątanie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 66

Zasyp

 

pszeniczny jasny-3,5kg

pszeniczny ciemny-2,5kg

pilzneński-4kg

abbey-0,7kg

carabelge-1,1kg

 

pszeniczne-45st-20min

+reszta 65st-30min

72st-40min

78 filtracja

 

chmielenie

 

warka 66/1

 

hel. taurus-15g-60min

hel.hersbrucker-30g-15min

 

drożdże s-23

wyszło 20l-19blg

 

warka 66/2

 

marynka 20g-60min

cascade-30g-10min

 

drożdże brewfarm blanche

wyszło 20l-16blg

 

warka 66/3

 

hel.taurus-35g-60min

cascade-30g-10min

glukoza 0,5kg-5min

drożdze-s-33

 

wyszło 14l 12blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 64/2 i 64/3 poszły do butelek.

 

Warka 67 Niby Saison

 

Zasyp

 

7,5 kg-pilzneński

2kg wiedeński

2 kg pszeniczny

0,5 carared

0,3 kg carabelge

0,2 kg zakwaszający

0,06 carafaI

 

53st-30min

64st-40min

72 st-20min

78 wysładzanie

 

Warka 67/1

30g Marynka-65min

20g Lubelski-20min

10g Lubelski-5min

dodatkowo

10g curacao-9min

10g curacao 2 min

250g glukozy-5 min

 

drożdże 3522 Ardennes

wyszło 20l-16blg

 

Warka 67/2

 

30g Marynka-60min

20g Cascade-20min

10g Cascade-5min

 

dodatkowo

15g kolendra-10min

10g curacao -5 min

 

drożdże Mutons

wyszło 20l-17blg

 

Warka 67/3

Marynka-30g-60min

Lubelski 30g-10min 1l sok malinowy Paola-5 min

250g-glukoza 5min

 

drożdże S-33

 

Wyszło 20,5l-12blg

Edytowane przez crocco
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

warka 68

 

zasyp

11kg-pilzneński

2kg- monachijski I

 

65st-40min

72st-30min

78st-filtracja.

 

warka 68/1

marynka 40g-60min

mięta suszona 60g-5min

 

drożdże S-23

wyszło 20l-12blg

 

warka 68/2

hell. taurus 30g-60min

hell.hersbrucker 30g-10min

drożdze S23

wyszło 22l-11blg

 

warka 68/3

 

marynka40g-70min

cascade 30g-10min

drożdże S23

wyszło 16l -12,6blg

 

warka68/4

 

Marynka 40g-60min

wilamette 30g-10min

mięta suszona 10g-3min

drożdze S 33

wyszło 21l-10blg

 

Chyba wystarczy na ten rok,chociaż słody na Urbocka są ześrutowane.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 69-Urbock

 

Pilzneński-3kg

Monachijski-3kg

Wędzony-6kg

Carared-0,7kg

 

zasyp-45st

podgrzewanie do 53

53st-15min

63st-25min

72st-15min

78-filtracja

 

Warka 69/1

chmielenie

Hell. trad-32g-75min

Willamette-40g-15min

 

drożdże S-34/70

Wyszło 20l-16blg

 

Warka 69/2

 

chmielenie

Marynka-30g-60min

Willamette-30g-10min

 

drożdże Mutons

wyszło 16l -13,2blg

 

Warka 69/3(kobity się dopominały więc...)

Marynka 30g

sok malinowy z Kauflandu-3l

2g barwnik czerwony spożywczy

 

drożdże mutons

wyszło 20l-13blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Warka 69/2 i 69/3 poszły do butelek

 

Warka 70 z dnia13 02 2013

 

Dark Belgian Strong Ale

 

Pilzneński-12kg

Monachijski-2,4kg

pszeniczny-0,6kg

Abbey-0,6kg

Specjal IB-0,4kg

 

63st-40min

72st-20min

78-filtracja

 

70/1

 

35g Brewers Gold-70min

150g cukier kandyzowany ciemny-10min

5g mech irlandzki

drożdże -3522 Ardennes

wyszło 17l-16blg

 

70/2

 

35g-continental-60min

150g cukier kandyzowany ciemny-10min

5g mech irlandzki-10min

drożdże 3522Ardennes

wyszło16l-15blg

 

70/3

 

40g Marynka-70min

40g Cascade-10min

drożdże 3522 Ardennes

 

Warka 71 z dnia 13luty 2013

 

Weizenbock

 

Pszeniczny jasny-6kg

Pilzneński-3kg

Monachijski-2,6kg

Carawheat-0,8kg

Caraaroma-0,4kg

 

 

Pszeniczne-20minw 45st wsypaneo resztę 64st-45min

72st-35min

76st filtracja

 

71/1

20g Lubelski-80min

10g Marynka-5min

wyszło 24l-13blg(Taki se Weizenboczuś)

drożdże Brewfarm Blanche

 

71/2

20g Citra-60min

25g Citra-10min

drożdże 3333German Wheat

wyszło 21l-21,4blg (taki Hardy Pszecap)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.