Skocz do zawartości

Browar Arkowy


Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...

Jutro się przeciągnęło do tego łykendu.

118-porter bałtycki z wędzoną śliwką i miętą. 17l 22blg

119 doppelbock 17.8blg. 21,5l

120-miętowy schwartzbier 14blg. 20l.

I to by było na tyle.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dyć nie wyciepna pustych flaszek.

 

O to to!

Człowiek nie po to tyle lat zbierał butelki, żeby teraz jedną pochopną decyzją przeznaczyć cały dobytek na stłuczkę! :D

Ja nie warzyłem od listopada.. Najgorsze pół roku życia :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...
  • 1 miesiąc temu...

No i coś trzeba było zrobić z dundrem rumowym.

Poszedł zamiast wody do warki 161

Pale ale-5kg

Wędzony viking malt3 kg

Żytni karmelowy 1.5kg

Monachl 1.0kg

Pszeniczny karmelowy 1.0kg

Pszeniczny 1.0kg

Crystal 0.4kg

Zasyp porąbany ale miało być słodko i karmelowo?

Zacieranie

55°C słody wrzucone i podgrzewanie do 67°C

67°C-60'

76°C10 '

Wysładzanie wodą.

Warka 161 Little Isabella

20g Marynka-60min

20g Izabella-5 min

40g Izabella -0 min

9blg 20l BE 256

Warka 162 Dark Prince

30g- Książęcy-60min

30g Książęcy-5min

10g-Książęcy- 0min

15blg  19l BE256

Warka 163 Crocco Dundee

20g Marynka- 60min

30g Książęcy- 5min

22blg 19l S-05

 

Piwka już zabutelkowane.

Wszystkie pyszne, karmelowe, Crocco Dundee gęste, smak cukierków Werthers Original, słony karmel.

Warto eksperymentować?

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

164-167

Nic specjalnego i odkrywczego.

Zasyp 

Słody jęczmienne i troche pszenicznego

Chmiele usa i nz

Drożdże BE 256, US-05 i M44.

Wszystkie 12blg

67l na 4 warki.

Nie piszę co i jak bo takich przepisów są tysiące.

Będę pisał ciekawostki i dziwactwa.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Warka 169

Gotlandsdricke

Pół reklamówki gęsto upchanej świeżymi gałązkami jałowca poszło do gara i gotowało się ok 1,5h w 35l wody.

gałązki wyrzucone,wywar przefiltrowany przez gazę.

do 15l wywaru o temp 75st C wsypano 5kg ześrutowanego słodu wędzonego Weyerman.

Podgrzano do 68st.C ,okryto i zostawiono do rana.

Rano podgrzano do 78st C

Filtracja - na dnie ułożono grubą warstwę gałązek jałowca przeplataną baldachimami kwiatu Czarnego Bzu.

Przelano do filtracji .wysładzanie podgrzaną do 80stC resztą wywaru .

gotowanie-chmielenie 25g chmielu Izabella i kwiaty Czarnego Bzu ok 30 min.

Filtracja przez gazę i przez wężyk.

24l 13 blg.Po ostudzeniu do 25 st.C i napowietrzeniu wlano uwodnioną szczyptę drożdży piekarniczych.

Fermentacja 10 dni.

zeszło do 2blg.

zabutelkowano13 czerwca.

Pyszne piwko , coś jakby sahti.

Polecam

Dziś, po ponad pół roku od warzenia , smakuje nadal wyśmienicie.

Wygrzebałem wśród pustych butelek 2 pełne.

Czekam na wiosnę i powtórka będzie.

 

 

Edytowane przez crocco
Aktualizacja smaku
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.