Jump to content
Usiu

AIPA z Centrum Piwowarstwa

Recommended Posts

Mam szybkie pytanko, kupiłem ten zestaw http://www.browar.bi...ale_aipa_17_blg

 

W składzie są 3 chmiele:

Chmiel Zeus, granulat 25 g

Chmiel Citra, granulat 50 g

Chmiel Centennial, granulat 50 g

 

W instrukcji mam napisane, że najpierw daję Zeus, potem 20g Amarillo (choć takiego nie mam :D) i na koniec znowu Amarillo. Centennial na cichą.

 

Rozumiem, że w tym wypadku Amarillo jest zastąpione przez Citra, czy to są podobne chmiele?

Edited by Acid

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym dał Citrę na cichą, bo tak lubię.

Ja bym zrobił tak:

25g Zues 60 min

25g Centennial 30 min

25g Citra 5 min

25g Centennial 0 min

25g Citra na cichą

 

Sprawdź jakie masz AA% na tych chmielach i ewentualne przesuń tą dawkę na 30 min trochę tak, żeby dostać odpowiednie IBU.

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zeus 14,5%

Citra 12,2%

Centennial 9,6%

 

 

 

A pisałeś co CP?

Nie, dopiero teraz podczas zacierania zacząłem czytać instrukcję i się zorientowałem, że w niej jest to Amarillo ;)

Edited by Acid

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym dał Citrę na cichą, bo tak lubię.

Ja bym zrobił tak:

25g Zues 60 min

25g Centennial 30 min

25g Citra 5 min

25g Centennial 0 min

25g Citra na cichą

 

Sprawdź jakie masz AA% na tych chmielach i ewentualne przesuń tą dawkę na 30 min trochę tak, żeby dostać odpowiednie IBU.

Posłuchaj cooby_brew, masz szczęście, że w zestawie na AIPA jest citra.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Acid, jak mozesz to uzyj tylko 0,25-0,5 kg karamelowego. 1 kg to troche za duzo, to jest bardziej słodkie Red Ale niz IPA. I ten wiedeński tez nie potrzebny. 5,75 kg Pils + 0,25 kg Caramel jest w sam raz.

Albo jeszcze lepiej: 5,5 pils + 0,25 CaraPils + 0,25 Caramel.

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Scooby, jeśli kolega Acid kupił zestaw, znaczy, że na razie nie poszaleje ze zmianą receptury. Wygląda na to, że OP ma za sobą jedną warkę. Uważam, że niech się uczy na tym zestawie co ma i przynajmniej na razie niech nie kombinuje ze składem. To przyjdzie z czasem.

 

Acid: rób tak jak w instrukcji a co do chmielenia to dostałeś bardzo dobrą poradę. Powodzenia!

Share this post


Link to post
Share on other sites

No tak jak Jajcki pisze, innych słodów nie posiadam (oprócz tych które mam do Pale Ale też z CP ;)). W przyszłości na bank będę warzył jeszcze AIPA bo to moje ulubione piwo w tym momencie. Na pewno zastosuję się do tych zasypów i je wypróbuje. Co do chmielenia to właśnie będę kończył, zaraz wrzucam Citrę na 5' przed końcem ;)

 

Dzięki za porady. :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Acid: późne warzenie ;) Masz zamiar chłodzić i zadawać drożdże jeszcze zaraz czy zostawiasz do chłodzenia i drożdże na jutro?

 

ps. Jajcki to tylko niektóre koleżanki na mnie mówią ;)

Edited by Jacki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hah, sorry jakoś mi się to "j" dodało :smilies:

 

Niestety drożdże zadam jutro, posiadam rurkę miedzianą, ale jeszcze chłodnicy z niej nie skleciłem ;) dlatego gar wystawiłem za okno, jednak przed snem wstawię go do mieszkania, boje się, że po przebudzeniu miałbym jeden wielki piwny lód :roll:

Edited by Acid

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, przypilnuj tylko, żeby temp brzeczki nie była poniżej powiedzmy 17°C. Warto też drożdże uwodnić - przegotowaną wodę schładzasz do jakiś 30°C - 25°C (w ilości 1/5 szklanki) i na powierzchni rozsypujesz drożdże. Po mniej więcej godzinie będziesz miał krem, wlewasz do napowietrzonej brzeczki i już za chwili (kilka tygodni - uwzględniając staż - za kilkanaście dni) masz piwo jakiego nie piłeś.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No nic, praktyka ponoć czyni mistrza :)

 

Swoją drogą, brzeczka schłodziła mi się w mieszkaniu do 27°C (a myślałem, że do 20°C tak jak temperatura w całym mieszkaniu), w takiej temperaturze zadałem drożdże - powinny chyba ładnie wystartować :roll:, a żeby zmniejszyć temperaturę wsadziłem fermentator w karton (jeszcze bez styropianu) i wrzuciłem 6szt. 1,5l zamrożonych PETów. Jak myślicie w jakim czasie temperatura powinna zejść do 19-20°C?

Edited by Acid

Share this post


Link to post
Share on other sites

Scooby, jeśli kolega Acid kupił zestaw, znaczy, że na razie nie poszaleje ze zmianą receptury. Wygląda na to, że OP ma za sobą jedną warkę. Uważam, że niech się uczy na tym zestawie co ma i przynajmniej na razie niech nie kombinuje ze składem. To przyjdzie z czasem.

 

Acid: rób tak jak w instrukcji a co do chmielenia to dostałeś bardzo dobrą poradę. Powodzenia!

Masz rację Jacki. Ale dobrze żeby Acid wiedział że warzy India Red a nie IPA.

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Masz rację Jacki. Ale dobrze żeby Acid wiedział że warzy India Red a nie IPA.

 

No i ja Ci rację też muszę przyznać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.