Wiktor Posted February 13, 2012 Share Posted February 13, 2012 bo Ci się zacznie rude robić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Swiaderny Posted February 13, 2012 Share Posted February 13, 2012 bo Ci się zacznie rude robić. A to stąd te 'fantazyjne' przebarwienia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted February 13, 2012 Share Posted February 13, 2012 fantazyjne przebarwienia to jeszcze coś innego - za mocne dociskanie papieru i szlifowanie w jednym miejscu powoduje że blacha się przegrzewa, utlenia i powstają ładne przebarwienia - od żółtego przez czerwonofioletowy do czarnego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sojer Posted February 13, 2012 Author Share Posted February 13, 2012 (edited) Rude na kegu już mi się robiło po bytności u poprzedniego właściciela. edit: A gdyby ktoś reflektował na stary fitting, to chyba nie będzie mi potrzebny (chyba, że spróbuję znaleźć nowe przeznaczenie dla rurki z niego). Edited February 13, 2012 by Tomek-Pasieka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted February 13, 2012 Share Posted February 13, 2012 Tomek z rurki robi się mieszadło Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mimazy Posted February 13, 2012 Share Posted February 13, 2012 ale szlifierka służy do zbierania a nie odkładania rudego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbynekkk Posted February 13, 2012 Share Posted February 13, 2012 Teoretycznie tak, ale taka tarcza która była użyta do szlifowania czarnej stali jest zanieczyszczona jej opiłkami. Które "wcierają" się w stal nierdzewną, a potem są źródłem i zalążkiem korozji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mimazy Posted February 13, 2012 Share Posted February 13, 2012 Teoretycznie tak, ale taka tarcza która była użyta do szlifowania czarnej stali jest zanieczyszczona jej opiłkami. Które "wcierają" się w stal nierdzewną, a potem są źródłem i zalążkiem korozji. Znaczy trzeba wykwasić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted February 13, 2012 Share Posted February 13, 2012 Znaczy trzeba wykwasić nie prościej wydać 2,5 albo 8 zł na nową tarczę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mimazy Posted February 13, 2012 Share Posted February 13, 2012 (edited) nie prościej wydać 2,5 albo 8 zł na nową tarczę? To był żart, ale serio nie wiedziałem o wżeraniu się opiłków stali rdzewnej w nierdzewną Mam doświadczenie tylko z metalami kolorowymi PS powtórzę pytanie- czy ktoś ma doświadczenie z lutowaniem nierdzewki/kwasówki srebrem?? Edited February 13, 2012 by mimazy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbynekkk Posted February 13, 2012 Share Posted February 13, 2012 Ja nie mam, ale takie luty zdają egzamin tylko w przypadku gdzie mamy do czynienia z pachwiną, lub dużą powierzchnią. Tu mamy do czynienia z bardzo małymi powierzchniami styku, lut będzie za słaby mechanicznie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gigo Posted February 13, 2012 Share Posted February 13, 2012 tu jest taki temat jak lutowanie stali nierdzewnej http://translate.goo...s-steel-155782/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bimbol2 Posted February 13, 2012 Share Posted February 13, 2012 Ja przykręciłem i jest ok.na zewnątrz uszczelka miedzian. W ten sposób przerobiłem 3 kegi, otwór wykonany na "styk" rozwiertakiem nastawnym dodatkowo przeleciałm gwintownikiem, pomimo cienkiej blachy nypel się wkręcał Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablo Posted February 13, 2012 Share Posted February 13, 2012 (edited) Wkurzyłem się. Chwyciłem kątówkę, zużyłem dwie tarcze, w sumie trzecia by nie zaszkodziła.Jaką tarczą najlepiej oszlifować krawędzie?? To jakoś dużo. U mnie zeszło 4mm tarczy na wycięcie wieka. Typowa tarcza 1,5mm, tyle że do nierdzewki. Edited February 13, 2012 by pablo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sojer Posted February 13, 2012 Author Share Posted February 13, 2012 A bo ja pewnie ciąłem badziewną tarczą i za mocno cisnąłem Tak, za mocno cisnąłem, stąd takie zużycie. W środę jeszcze powiększę otwór, bo teraz jest lepszy dostęp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
josefik Posted February 13, 2012 Share Posted February 13, 2012 A bo ja pewnie ciąłem badziewną tarczą i za mocno cisnąłem Tak, za mocno cisnąłem, stąd takie zużycie. W środę jeszcze powiększę otwór, bo teraz jest lepszy dostęp. Tak, jeśli kupiłeś chiński szajs to zużywa już jak włączysz szlifierkę, a co dopiero jak przyłożysz do kega. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sojer Posted February 13, 2012 Author Share Posted February 13, 2012 Józku, polski, w sklepie GS. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pm347 Posted January 16, 2018 Share Posted January 16, 2018 Czy wiecie jak to Kettle Dimpling Tool Kit się nazywa po polsku? I gdzie to można kupić w cenie do 15-20 zł, na warte więcej to to nie wygląda.Chcę wlutować mufę w blachę nierdzewną i widzę, że sporo ludzi na YT tego używa do wgniecenia blachy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cidrax Posted January 18, 2018 Share Posted January 18, 2018 Dnia 16.01.2018 o 22:36, pm347 napisał: Czy wiecie jak to Kettle Dimpling Tool Kit się nazywa po polsku? I gdzie to można kupić w cenie do 15-20 zł, na warte więcej to to nie wygląda.Chcę wlutować mufę w blachę nierdzewną i widzę, że sporo ludzi na YT tego używa do wgniecenia blachy. Może jakiś znajomy za 4-ro paczka zacnego domowego piwka by na tokarce wyrobił takie cudo? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vettis Posted January 18, 2018 Share Posted January 18, 2018 Dnia 16.01.2018 o 22:36, pm347 napisał: Czy wiecie jak to Kettle Dimpling Tool Kit się nazywa po polsku? I gdzie to można kupić w cenie do 15-20 zł, na warte więcej to to nie wygląda.Chcę wlutować mufę w blachę nierdzewną i widzę, że sporo ludzi na YT tego używa do wgniecenia blachy. Szukaj - Wycinak lub wykrojnik otworów. Ale za 20zł tego nie kupisz. Bez łożyska 70-100zł Zależne od rozmiaru. Łożyskowany to już ponad 100zł. Średnio do 3mm grubości zrobisz bez łożyska. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pm347 Posted January 19, 2018 Share Posted January 19, 2018 (edited) Na wycinak/wykrojnik otworów pojawia się w aledrogo to samo co na otwornica tyle, że cena nieco wyższa. Swoją drogą to urządzenie, o które pytałem to bardziej byłby wyginak, ale allegro nie ma nic takiego. Myślałem nawet nad nasadką z klucza nasadowego i jakimś łącznikiem żeliwnym z drugiej strony oraz śrubie, która by to ścisnęła w czasie gięcia, ale zgrać to pod 1 cal nie mając doświadczenia i narzędzi wydaje się mało realne.Tym bardziej, że jak pokazują filmy z YT po wygnieceniu blachy mufę trzeba wcisnąć przy pomocy tego samego mechanizmu (wcisk przez wkręcenie). Pomyślałem więc o nyplu, uszczelce silikonowej i nakrętce kołnierzowej. Co o tym sądzicie? Czy stosował ktoś z Was ten rodzaj otwornicy "Otwornica Bimetalowa Do Drewna Metalu" Wygląda to na plastik i nie wiem czy otwór będzie równy, ale cena jest jak na moją kieszeń. Edited January 19, 2018 by pm347 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gigo Posted January 19, 2018 Share Posted January 19, 2018 Ja wycinałem otwory pod mufę taką właśnie otworncą bimetalową i było spoko ,w nierdzewce wierci się trudniej niż w stali czarnej ale jest to to ogarnięcia. Małe obroty na wiertarce i troche oliwy do smarowania otwornicy i po kilku minutach masz wyciety otwór Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts