Jump to content

Keg - mufa czy nypel

Sojer
 Share

Recommended Posts

fantazyjne przebarwienia to jeszcze coś innego - za mocne dociskanie papieru i szlifowanie w jednym miejscu powoduje że blacha się przegrzewa, utlenia i powstają ładne przebarwienia - od żółtego przez czerwonofioletowy do czarnego.

Rude na kegu już mi się robiło po bytności u poprzedniego właściciela.

edit:

A gdyby ktoś reflektował na stary fitting, to chyba nie będzie mi potrzebny (chyba, że spróbuję znaleźć nowe przeznaczenie dla rurki z niego).

Edited by Tomek-Pasieka

Teoretycznie tak, ale taka tarcza która była użyta do szlifowania czarnej stali jest zanieczyszczona jej opiłkami. Które "wcierają" się w stal nierdzewną, a potem są źródłem i zalążkiem korozji.

Znaczy trzeba wykwasić ;)

nie prościej wydać 2,5 albo 8 zł na nową tarczę?

To był żart, ale serio nie wiedziałem o wżeraniu się opiłków stali rdzewnej w nierdzewną

Mam doświadczenie tylko z metalami kolorowymi

PS powtórzę pytanie- czy ktoś ma doświadczenie z lutowaniem nierdzewki/kwasówki srebrem??

Edited by mimazy

Ja przykręciłem i jest ok.na zewnątrz uszczelka miedzian. W ten sposób przerobiłem 3 kegi, otwór wykonany na "styk" rozwiertakiem nastawnym :) dodatkowo przeleciałm gwintownikiem, pomimo cienkiej blachy nypel się wkręcał :)

Wkurzyłem się. Chwyciłem kątówkę, zużyłem dwie tarcze, w sumie trzecia by nie zaszkodziła.

Jaką tarczą najlepiej oszlifować krawędzie??

To jakoś dużo. U mnie zeszło 4mm tarczy na wycięcie wieka. Typowa tarcza 1,5mm, tyle że do nierdzewki.

Edited by pablo

A bo ja pewnie ciąłem badziewną tarczą i za mocno cisnąłem :) Tak, za mocno cisnąłem, stąd takie zużycie. W środę jeszcze powiększę otwór, bo teraz jest lepszy dostęp.

Tak, jeśli kupiłeś chiński szajs to zużywa już jak włączysz szlifierkę, a co dopiero jak przyłożysz do kega. ;)

• 5 years later...
Dnia 16.01.2018 o 22:36, pm347 napisał:

Czy wiecie jak to Kettle Dimpling Tool Kit  się nazywa po polsku? I gdzie to można kupić w cenie do 15-20 zł, na warte więcej to to nie wygląda.Chcę wlutować mufę w blachę nierdzewną i widzę, że sporo ludzi na YT tego używa do wgniecenia blachy.

Może jakiś znajomy za 4-ro paczka zacnego domowego piwka by na tokarce wyrobił takie cudo? :)

Dnia 16.01.2018 o 22:36, pm347 napisał:

Czy wiecie jak to Kettle Dimpling Tool Kit  się nazywa po polsku? I gdzie to można kupić w cenie do 15-20 zł, na warte więcej to to nie wygląda.Chcę wlutować mufę w blachę nierdzewną i widzę, że sporo ludzi na YT tego używa do wgniecenia blachy.

Szukaj - Wycinak lub wykrojnik otworów. Ale za 20zł tego nie kupisz. Bez łożyska 70-100zł Zależne od rozmiaru. Łożyskowany to już ponad 100zł. Średnio do 3mm grubości zrobisz bez łożyska.

Na wycinak/wykrojnik otworów pojawia się w aledrogo to samo co na otwornica tyle, że cena nieco wyższa. Swoją drogą to urządzenie, o które pytałem to bardziej byłby wyginak, ale allegro  nie ma nic takiego. Myślałem nawet nad nasadką z klucza nasadowego i  jakimś łącznikiem żeliwnym z drugiej strony oraz śrubie, która by to ścisnęła w czasie gięcia, ale zgrać to pod 1 cal nie mając doświadczenia i narzędzi wydaje się mało realne.Tym bardziej, że jak pokazują filmy z YT po wygnieceniu blachy mufę trzeba wcisnąć przy pomocy tego samego mechanizmu (wcisk przez wkręcenie).

Pomyślałem więc o nyplu, uszczelce silikonowej i nakrętce kołnierzowej. Co o tym sądzicie?

Czy stosował ktoś z Was ten rodzaj otwornicy "Otwornica Bimetalowa Do Drewna Metalu" Wygląda to na plastik i nie wiem czy otwór będzie równy, ale cena jest jak na moją kieszeń.

Edited by pm347

Ja wycinałem otwory pod mufę taką właśnie otworncą bimetalową i było spoko ,w nierdzewce wierci się trudniej niż w stali czarnej ale jest to to ogarnięcia.

Małe obroty na wiertarce i troche oliwy do smarowania otwornicy i po kilku minutach masz wyciety otwór