Jump to content
Sign in to follow this  
Kubi

Witam i mam pytanie?

Recommended Posts

Witam ,jestem pierwszy raz na forum.Znalazłam je przez przypadek szukając odpowiedzi na pytanie co to jest ekstrakt,pozorny i rzeczywisty. Jeśli ktoś mógłby mi to wyjaśnić w prosty sposób to była bym ogromnie wdzięczna.

Przepraszam jesli to nie miejsce na to pytanie ale bardzo mi zalezy.

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

Najprościej? Ekstrakt pozorny to jest to co mierzysz areometrem po fermentacji. Czyli ilość pozostałego ekstraktu zafałszowana (zaniżona) przez to że w roztworze znajduje się etanol mający mniejszą gęstość niż woda. Ekstrakt rzeczywisty to jak nazwa wskazuje, prawdziwa ilość ekstraktu pozostała w piwie po fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

dodać trzeba że ekstrakt to zawartość cukrów w brzeczce mierzona w stopniach Ballinga w przybliżeniu odpowiadającym procentowej zawartości cukrów w roztworze

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.