Jump to content
Sign in to follow this  
reizer

Pseudozacieranie

Recommended Posts

Witam! Od dłuższego czasu przygotowuję się na zrobienie pierwszej warki. Sprzęt i surowce skompletowane, czekam tylko aż temperatura trochę pójdzie w górę i zabieram się za pierwszego brew-kita (Irish Stout od Coopers'a). W międzyczasie gromadzę wiedzę na temat zacierania. Jako że posiadam w gospodarstwie sporo wszelakiego zboża zastanawiałem się czy może go nie zesłodować, ale jak przeczytałem relację z tego procesu na forum to mi się odechciało (przynajmniej na razie). I tutaj pytanie: czy próbował ktoś robić piwo na zwykłej śrucie zbożowej oraz na enzymach scukrzających? Zastanawiacie się pewnie po co kombinuję skoro w sklepach są gotowe słody, po prostu wszystko mam na miejscu (nawet chmiel) i nie chce mi się czekać aż paczka dojdzie, poza tym chciałbym nabrać odrobinę wprawy w zacieraniu. Mam jeszcze pytanie dotyczące drożdży: chciałbym wykorzystać te z brew-kita tylko nie wiem jak je podzielić czy saszetkę na pół i zrobić 2 startery(do brew-kita i do zacieranego) czy zbierać gęstwę po brew-kicie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chodzi mi raczej o 100% ziarna + enzymy, ale dzięki za link przyda się :).

Edited by reizer

Share this post


Link to post
Share on other sites

możesz robić pół na pół(słód i ziarno),możesz jak bnp http://www.browar.bi...ead.php?t=93347 z enzymami.

Pół na pół to właściwie nie trzeba enzymów dodawać, wystarczą te ze słodu. Wita robi się w podobnej proporcji. Smak "piwa" bez słodu na pewno będzie się znacznie róźnił, od normalnego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Można, tylko nie oczekuj jakichś cudownych wyników.

Jeśli dało by radę uzyskać dobre piwo z ziarna niesłodowanego, to browary by już tak robiły od dawna. W końcu słód jest droższy od jęczmienia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiedyś czytałem, jak jakiś gosciu chyba z KP wypowiedział się, że gdyby nie tradycja, to pewnie dziś piwo robilibyśmy właśnie z ziarna i enzymów. Pewnie kosztowałoby 50 groszy...

Share this post


Link to post
Share on other sites

W takim razie będę eksperymentował i oczywiście zdam relację na forum :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiedyś czytałem, jak jakiś gosciu chyba z KP wypowiedział się, że gdyby nie tradycja, to pewnie dziś piwo robilibyśmy właśnie z ziarna i enzymów. Pewnie kosztowałoby 50 groszy...

 

Tylko, że nie ma wszystkich sztucznych enzymów. No są, ale cholernie drogie, więc się nie opłaca, więc tak jakby nie było. Ze trzy lata temu na spotkaniach browarników mówili, że opracowali takie enzymy. Nikt jeszcze tego nie stosuje. Może jak stanieją to kiedys się doczekamy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

oczyszczanie enzymów jest drogie. Ale jakby zrobić np bakterie które by je wydzielały na zewnątrz i robić nimi fermentację w miazdze - kto wie ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tym tropem to można i z trocin alkohol uzyskać, tylko pytanie przy jakich nakładach pieniędzy i po co? :D

 

Słodowanie wcale nie jest takie trudne :) Wszystko zależy od tego jakim czasem Kolega dysponuje (na słód nie trzeba patrzeć się cały czas, ale systematycznie trzeba przewietrzyć podczas kiełkowania) i czy posiada suszarkę do żywności (lub każde inne urządzenie z nawiewem ciepłego powietrza do 50-60°C).

Edited by Swiaderny

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tym tropem to można i z trocin alkohol uzyskać (...)

Alkoholu uzyskanego z trocin to akurat na twoim miejscu bym nie pił. Chyba, że gustujesz w chodzeniu z białą laską ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie mówiłem o metanolu, który tradycyjną metodą jest pozyskiwany właśnie z drewna, ale o cięciu celulozy do przyjaźniejszych związków

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak masz enzymy i ochotę to spróbuj.

Możesz zrobić też stouta i porównać z tym z kita.

W sumie to ten styl się bardzo nadaje do takich eksperymentów. Powstał przecież z ograniczonego dostępu do słodów:)

Część ziarna w piekarniku wypieczesz by zrobić jęczmień palony. Było chyba o tym na forum.

 

Mam jeszcze pytanie dotyczące drożdży: chciałbym wykorzystać te z brew-kita tylko nie wiem jak je podzielić czy saszetkę na pół i zrobić 2 startery(do brew-kita i do zacieranego) czy zbierać gęstwę po brew-kicie?

 

Najprościej będzie użyć gęstwy po pierwszym piwie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie mówiłem o metanolu, który tradycyjną metodą jest pozyskiwany właśnie z drewna, ale o cięciu celulozy do przyjaźniejszych związków

 

Kwasem siarkowym rozbija się celulozę do cukrów prostych, neutralizuje wapnem, przez co strąca się gips i gotowe ;)

W teorii, bo w praktyce to chyba trzeba robić w wysokich temperaturach i pod ciśnieniem (żeby przekroczyć 100°C) :)

 

PS suszarka nie do 50-60°C tylko 40, bo powyżej zacznie się przerwa białkowa i zacieranie w ziarnie

Edited by mimazy

Share this post


Link to post
Share on other sites

PS suszarka nie do 50-60°C tylko 40, bo powyżej zacznie się przerwa białkowa i zacieranie w ziarnie

Racja! A jeszcze lepiej jak jest regulowana temperatura, bo można zacząć w niskiej, a dosuszać w wyższej (zależnie od słodu).

A co do enzymów to podejrzewam, że piwo wyjdzie bardzo wodniste

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak masz enzymy i ochotę to spróbuj.

Możesz zrobić też stouta i porównać z tym z kita.

W sumie to ten styl się bardzo nadaje do takich eksperymentów. Powstał przecież z ograniczonego dostępu do słodów:)

Część ziarna w piekarniku wypieczesz by zrobić jęczmień palony. Było chyba o tym na forum.

Hmm... Chyba tak właśnie zrobię

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.