Jump to content
Sign in to follow this  
delirium.tremens

Witam

Recommended Posts

Dzisiaj otwieram pierwszą warkę (robiłem od razu z zacieraniem), więc życzcie mi sukcesu.

Witam nowego piwowara. Pochwal się co uwarzyłeś :) I napisz coś więcej o sobie, skąd jesteś itp. Gratuluję też podejścia do tematu od razu od właściwej strony ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pijemy PALE ALE z zestawu Browamatora. Piwo wyszło wyśmienite, ale niestety już połowa drugiej skrzynki idzie. Kumple nie wierzą, że to piwo zrobione w domu. Do północy pójdzie 40 butelek i znów będę musiał coś uwarzyć. Wychodzi po 13 butelek na głowę, a ja cały czas nie czuję, że tyle wypiłem. Po Żywcu czy Lechu jaż dawno bym leżał. Zobaczymy jak będzie the day after.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rano nie było kaca, uwierzycie? Po 13 piwach zwykle rano słyszę tupot białych mew, a tu nic. To znaczy chciało się pić, ale głowa nie bolała.

Kumple też są zdziwieni i zamówili sobie kolejną porcję piwka. Co polecacie na kolejny raz, żeby miało procenty i szybko w miarę się zrobiło, więc chyba też górnej fermentacji? Myślałem o pszenicznym, ale nie każdy lubi, mnie też muli jak wypiję z pięc Ciechanów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak zależy ci tylko na tym by kopało i było na szybko to kup tak: 5-8 kg cukru w Biedronce, Drożdże Turbo (w sumie dowolne) do tego przyda się naczynie (np. kolba czy szybkowar), chłodnica i trochę wężyków (silikonowych). W ciągu niecałego tygodnia możesz mieć domowy napój który dużo lepiej cię sponiewiera niż domowy browarek, a kac będzie jeszcze mniejszy ;). Polecam, zmienić podejście do tematu. Dla większości tutaj piwo to hobby a nie (a przynajmniej nie w pierwszej kolejności ;) ) źródło tańszego alkoholu ;). Jeśli chcesz uwarzyć piwo a potem obalić całą warkę w 1 dzień to trochę mija się jak dla mnie z celem. A tak w piwowarskim temacie. "By było szybko" prawie nigdy nie idzie w parze "by miało dużo %". Im mocniejsze piwo tym dłużej musi leżakować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak zależy ci tylko na tym by kopało i było na szybko to kup tak: 5-8 kg cukru w Biedronce, Drożdże Turbo (w sumie dowolne) do tego przyda się naczynie (np. kolba czy szybkowar), chłodnica i trochę wężyków (silikonowych). W ciągu niecałego tygodnia możesz mieć domowy napój który dużo lepiej cię sponiewiera niż domowy browarek, a kac będzie jeszcze mniejszy ;). Polecam, zmienić podejście do tematu. Dla większości tutaj piwo to hobby a nie (a przynajmniej nie w pierwszej kolejności ;) ) źródło tańszego alkoholu ;). Jeśli chcesz uwarzyć piwo a potem obalić całą warkę w 1 dzień to trochę mija się jak dla mnie z celem. A tak w piwowarskim temacie. "By było szybko" prawie nigdy nie idzie w parze "by miało dużo %". Im mocniejsze piwo tym dłużej musi leżakować.

Czyli dało się to ubrać w słowa :)

Jak się człowiek chce napić to i zacier wciągnie :D i do tego zagryzka zaraz: ot 'przyjemne z pożytecznym' :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...