Jump to content
iSparrow

Grzałka nurkowa

Recommended Posts

Witam miłych Państwa,

Niebawem będę warzył trzecią warkę. Podczas poprzednich warzeń robiłem notatki i czas na wyciąganie wniosków. Chciałbym trochę przyśpieszyć proces od pierwszego podgrzewania wody do zadania drożdży. Obecnie, z kilku powodów, zajmuje mi on zdecydowanie zbyt dużo czasu. Najbardziej czasochłonne są obecnie:

- podgrzewanie wody - przy zacieraniu i przy gotowaniu,

- chłodzenie - z racji braku chłodnicy stosuję chłodzenie balkonowe.

 

Mam do Was pytanie o podgrzewanie. Grzeję na zwykłej kuchence, taboret gazowy odpada.

Pomyślałem o grzałce nurkowej / zanurzeniowej. Ktoś z Was stosuje ten patent? Chodzi o to, że oprócz grzania gazem, wkładałbym do zacieru też taką grzałkę. Pytania:

- Jaka moc wystarczy? Różnicy w cenach nie ma znacznej, domyślam się, że 300W nie wystarczy. 1400? 2000?

- Czy nie dochodzi do przypalania ziarna, które przecież będzie oblepiać grzałkę?

- Czy jest sens się w to bawić czy wpływ grzałki, powiedzmy 2000W będzie niezauważalny?

- Czy mogę jej też używać przy filtracji? Chodzi o to, żeby utrzymywać stałą wysoką (75'C) temperaturę filtratu. Chyba nie powinna leżeć wtedy na dnie (na młócie)?

 

Thank you from the mountain! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Grzałka się sprawdza przy gotowaniu czystej brzeczki lub wody do wysładzania. Mam 1400W i wystarczy.

Dokładnie tak wykorzystuję swoją grzałkę.

Podgrzewam wodę przed wrzuceniem śruty, potem podgrzewam wodę do wysładzania a na koniec ląduje w garze warzelnym zaraz po osiągnięciu przez brzeczkę odpowiedniego poziomu - czas warzenia skrócił się i to bardzo (z 7 do 5 godzin ze sprzątaniem).

 

edit: grzałka 1400W, warki 20l, reszta energii z kuchennej płyty gazowej.

Edited by pablo

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i super. Czyli rozumiem, że tylko do płynów stosujecie. Kupuję! :)

 

Tak przy okazji zapytam - powiedzmy, że mam podgrzewać z 65'C na 75'C i grzać w 75'C przez 15min (czysto hipotetycznie bo nie pamiętam teraz dokładnych czasów i temperatur). Do tej pory to podgrzanie zajmowało mi z 15min. Zawsze mnie zastanawiało jak wliczyć ten czas do czasów warzenia. Czy może pominąć?

To samo z gotowaniem - powiedzmy 90min gotowania. Ale samo podgrzanie po filtracji to było z 35min. Też pominąć czy jakoś odejmować od czasu gotowania?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak się obeznasz ze swoją warzelnią i surowcami, to odpowiednio zmodyfikujesz czasy przerw/gotowania. Ale to przyjdzie z czasem, na razie niczego nie odejmuj ani nie dodawaj. Najważniejsze to na początek się rozeznać, potem będziesz zmieniał.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i super. Czyli rozumiem, że tylko do płynów stosujecie. Kupuję! :)

 

Tak przy okazji zapytam - powiedzmy, że mam podgrzewać z 65'C na 75'C i grzać w 75'C przez 15min (czysto hipotetycznie bo nie pamiętam teraz dokładnych czasów i temperatur). Do tej pory to podgrzanie zajmowało mi z 15min. Zawsze mnie zastanawiało jak wliczyć ten czas do czasów warzenia. Czy może pominąć?

To samo z gotowaniem - powiedzmy 90min gotowania. Ale samo podgrzanie po filtracji to było z 35min. Też pominąć czy jakoś odejmować od czasu gotowania?

1. podnoszenie temperatury pomiędzy przerwami - raczej nie jest wliczane do czasu przerwy, ale to już musisz, jak pisze zgoda, sprawdzić empirycznie

2. czas warzenia (gotowania) - liczysz czas, jaki w gotującej się brzeczce spędza chmiel i pozbywa się "tego co kryje w sobie" ;). Możesz nie wrzucać chmielu zaraz po zagotowaniu, żeby np odparować więcej wody.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za to ja używam czasem grzałki także do podgrzewania zacieru i nie stwierdziłem przypalania młóta, jednakże należy pamiętać, że w takim przypadku nie ma równomiernej dystrybucji ciepła i w okolicy grzałki temperatura znacznie wzrasta, praktycznie do temperatury wrzenia. Teoretycznie może to skutkować wymywaniem niepożądanych związków z ziarna, jednakże w dekokcji też osiągana jest temperatura wrzenia i nikt na to nie narzeka :)

Mam 1400W + kuchenkę elektryczną.

I polecam kupić jakąś porządniejszą grzałkę niż chińszczyznę za 7zł.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jasne, kupię porządną.

Dzięki wszystkim za utwierdzenie mnie w przekonaniu, że warto. Faktycznie, nie będę na razie grzał zacieru tym, ale w przyszłości pewnie przetestuję i ten wariant. Porter zatem powinien już pójść szybciej! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja dzięki dodatkowej grzałce (także dodatkowo w tak zwanym "między czasie" grzeje wodę do wysładzania na płycie) skróciłem czas warzenia z 7,5h do około 6h. Zacieru nie grzeje.

Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zgadzam się - żadnej chińskiej tandety, kupiłem taką za 10zł i zaczęła rdzewieć nie wspominając o beznadziejnym wykonaniu co groziło porażeniem. Teraz mam taką i jest ok: http://allegro.pl/gr...2106351166.html

Mam identyczną (czyli jednak 2000W ;) ) i bardzo dobrze się sprawuje :okey:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

Odkopię troche temat bo nie chcę zakładać nowego. :)

A więc wiecie może czy np. taka grzałke: http://allegro.pl/grzalka-nurkowa-do-wody-elektryczna-2000w-fv-lodz-i2461517864.html#tabsAnchor

(chyba najdłuższa grzałka jaką znalazłem), można zanużyć powiedzmy "po sam kabel" i czy będzie to bezpieczne, jak tam widać zapewne można do tej gumowej części. Jak wy używacie grzałek?

Pozdr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam taką. Niestety po 3 warkach zaczęła "wysadzać korki" i jest bezużyteczna. Poza tym nie można jej zanurzyć zbyt głęboko bo strasznie się wokół niej "kotłuje" znaczy buzuje.

Generalnie nie polecam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zanużyć chciałem głęboko bo mam głęboki gar a jak wiadomo najlepiej grzeje się od dołu i nie wiem właśnie czy jest sens kupić grzałkę skoro bedzie grzała przy powieszchni...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na grzałce masz zaznaczone dwa punkty, minimalną i maksymalną głębokość zanurzenia. Od dołu grzeje albo gaz albo grzałka w kociołku elekrtycznym. Dodatkowa grzałka ma za zadanie przyśpieszyć zagotowanie brzeczki i bardzo dobrze się sprawdza zanurzona nawet lekko pod powierzchnią. Mam identyczną, używam od kilkunastu warek i korki nie wysiadają.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli chcesz aby grzałka grzałka od dołu to będzie więcej roboty, kupujesz grzałkę np. do parnika + wiercisz otwory w garnku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

Odkopię troche temat bo nie chcę zakładać nowego. :)

A więc wiecie może czy np. taka grzałke: http://allegro.pl/gr...html#tabsAnchor

(chyba najdłuższa grzałka jaką znalazłem), można zanużyć powiedzmy "po sam kabel" i czy będzie to bezpieczne, jak tam widać zapewne można do tej gumowej części. Jak wy używacie grzałek?

Pozdr

Jak już koledzy napisali, są zaznaczone miejsca min, max. Jak jąpowiesisz na ściance gara to powinna być zanurzona spirala, aby się nie prezepaliła. Jedna grzałka mi też padła bo przewody w środku chyba były źle połączone i robiła czasami zwarcie. Nowa jest Ok i dużo przyspiesza grzanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@leech dokładnie masz racje :roll: gdzie ja mam głowę

dzięki wszystkim za odpowiedzi, jestem przekonany że zakup grzałki będzie dobrą inwestycją

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zaprezentowana grzałka może pracować w pełnym zanurzeniu, niemniej ja stosuję wieszanie na krawędzi gara, lub na środku na plastykowej łopatce do mieszania.

Grzałka 2kW szybko doprowadzi Ci brzeczkę do wrzenia i zacznie ją wychlapywać. Dlatego zakupiłem kolejną o mocy 700W, która podtrzymuje wrzenie. Stosowałem grzałkę nurkową do zacierania tylko raz, mycie jej po tym procesie skutecznie mnie zniechęciło, tym bardziej, że zależało mi na czasie, by zastosować ją przy chmieleniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy ktoś z Was używał grzałki podczas chmielenia? Jak i czy w ogóle to się sprawdza?

Share this post


Link to post
Share on other sites

wielu tak 'dopędza' gaz lub 'lidle' 

 

tani łatwy sposób.

 

Lidl 1.8kW  słabo gotuje jak jest pełny. Natomiast warnik 40l brutto ( ja tam gotowałem max ~32l ) 3kW gotuje aż za mocno i musiałem sobie regulator mocy sprawić. 

Więc jeśli masz problem z mocnym gotowaniem taka grzałka 500W zmieni dużo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.