Skocz do zawartości

Dziewicze zacieranie


hoody69

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych kolegów.

Wczoraj uwarzyłem swoje pierwsze piwko. Pale Ale z zestawu surowców z BA. Niby wszystko poszło gładko- temperatury, próba jodowa, nawet filtracja i wysładzanie filtratorem z BA przebiegła sprawnie. Były problemy z doprowadzeniem brzeczki do wrzenia, ale dalem radę. Otrzymałem 19,5 l brzeczki 12o Blg.... Książkowo, tylko dałem plamę na koniec moich poczynań. Nie przefiltrowałem brzeczki przed zlaniem do fermentora, tylko przelałem całość razem z chmielinami. Drożdze już ruszyły.

Będzie coś z tego? Ratować jakoś?

Proszę o radę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nic się nie stanie, ja też tak robiłem, czasami po prostu z lenistwa zaraz po gotowaniu przelewam do fermentatorów i nic się nie dzieje, nie wyczułem jakiś drastycznych wad w piwie. Jak się skończy burzliwa to przelej na cichą i po sprawie.

Nie jest to "książkowe" postępowanie, ale też nie jest to błąd dyskwalifikujący to piwo

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I dobrze myślisz, tragedii nie będzie więc po co w tym piwie niepotrzebnie mieszać. Przy zlewaniu na cichą cały bajzel z chmieli zmiesza się z gęstwą i łatwo zlejesz znad tego. Teraz przy burzliwej i tak pewnie latają one po całym fermentorze ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.