Skocz do zawartości

Bürgergasse Brauerei - "coelian" warzy


Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

pierwsza testowa warka ze słodów jest właśnie w garze na gotowaniu.

To Pale Ale (Bitter) na słodzie Pale Ale / Carahell i brytyjskich chmielach.

Jedno już wiem, że palnik na kuchni słabo sobie radzi z garem (a ma dwa pierścienie ognia).

Następnym razem trzeba będzie grzałkę elektryczną do pomocy podpiąć.

Godzina 3:20 - czekam na następną porcję chmielu.

 

EDIT: ten zapach śrutowanego słodu... mmmm.....

Edytowane przez coelian
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piwo już ospale "bulka" w temp 18°C.

Było kilka potknięć i zamiast Pale Ale może wyjść IPA. Zbieram doświadczenia... ale w końcu ta warka była mniej "przemyślana" a bardziej " żywiołowa".

Do łóżka wskoczyłem o 6ej rano.

Dziękuję za przywitanie po "innej stronie mocy".

post-1298-0-82365400-1328454532_thumb.jpg

post-1298-0-23004400-1328454539_thumb.jpg

post-1298-0-19511400-1328454659_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Wiktor.

Do technologicznej pełni szczęścia brakuje refraktometru (ebay załatwi sprawę) bo cukromierz to dobry jest ale do brew-kitów.

Za to termometr z IKEA - rewelacja - spisał się na medal.

Następna warka już pójdzie lepiej.

Myślę, że będą okazję i poczęstuję moimi piwami....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć :)

 

Do technologicznej pełni szczęścia brakuje refraktometru (ebay załatwi sprawę) bo cukromierz to dobry jest ale do brew-kitów.

 

Możesz rozwinąć ta myśl ........... okazuje się że uwarzyłem 83 warki z sprzętem co się nie nadaje .....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Popieram Grzesia, do warzenia dobrego piwa reflektometr a nawet cukromierz to zbyteczna sprawa.

 

 

 

Coelian moje gratulacje. Szkoda że się nie zebrałeś wcześniej, może byśmy mogli na walnym spróbować Twojego zacieranego piwa, ale na zlot piwo.org powinno już być gotowe :)

 

Na zlot to może już go nie być :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć :)

Możesz rozwinąć ta myśl ........... okazuje się że uwarzyłem 83 warki z sprzętem co się nie nadaje .....

Chętnie rozwinę:

W Spiżu w Katowicach widziałem refraktometr w akcji. Kolega Jkocurek sprawdzał nim gęstość w każdej chwili i błyskawicznie.

Dla mnie bombowa sprawa. Chodzi tu może bardziej o wygodę... cukromierz też oczywiście spełnia swoje zadanie i nadal będę go używał.

Ale zakup refraktometru to jeden z priorytetów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

O widzisz - takie uzasadnienie ma sens, a nie pisanie że cukromierz się nie nadaje do pomiaru brzeczki ....

Swoją drogą od jakiegoś czasu sprawdzają mi się wyliczenia, mógłbym żadnego z tych sprzętów nie używać przy zacieraniu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Swoją drogą od jakiegoś czasu sprawdzają mi się wyliczenia, mógłbym żadnego z tych sprzętów nie używać przy zacieraniu.

 

Kwestia wprawy. Jak wszystko idzie dobrze to też mam rozjazdy najwyżej o pół litra albo o ułamek °Blg.

 

A refraktometr, który dostałem rok temu na gwiazdkę, leży sobie w szafie nawet nie rozpakowany. ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dziś kolejna warka testowa. Bitter 10°Blg.

Słody Weyermann - pale ale, monachijski i karmelowy Caraaroma.

Jeszcze pół godziny zacierania...

zdjęcia jutro

 

[media]

[/media] Edytowane przez coelian
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć :)

Teraz chmielenie... o 2ej będę w łóżku. :/ Nie ma kiedy warzyć.

 

Ja w czasie chmielenie ucinałem sobie drzemkę, no ale ja dość lekko śpię i w miarę szybko przytomnieję jak pika budzik :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Trwa filtracja California Common... woda na wysładzanie zagrzana. Do akcji warzenia nawet Żonę zagospodarowałem (mieszała jak sypałem do gara słody). Mały Staś patrzył jak tatuś w garze przy zacieraniu mieszał łychą... Będzie dobre piwo !!

post-1298-0-90502100-1331924475_thumb.jpg

Edytowane przez coelian
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś kolejna warka. Niestety dziś - bo to już nie ta pora na takie piwa.... w przyszłym sezonie zacznę boje wiele wcześniej.

Mam jednak nadzieję, że piwnica "da radę" utrzymać temperaturę jeszcze kilka tygodni. Jestem dobrej myśli.

Tym razem Pilsner Czeski (zacieranie sterowane temperaturowo - dekokcja innym razem)

Na zdjęciu ekipa piwowarów z Bürgergasse Brauerei przy pracy ;)

Młody adept sztuki tajemnej w międzyczasie się zmęczył i poszedł spać :lol:

 

EDIT. zdjęcie na prośbę Małżonki zostało usunięte.

Edytowane przez coelian
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.