Jump to content
coelian

Bürgergasse Brauerei - "coelian" warzy

Recommended Posts

Witam,

pierwsza testowa warka ze słodów jest właśnie w garze na gotowaniu.

To Pale Ale (Bitter) na słodzie Pale Ale / Carahell i brytyjskich chmielach.

Jedno już wiem, że palnik na kuchni słabo sobie radzi z garem (a ma dwa pierścienie ognia).

Następnym razem trzeba będzie grzałkę elektryczną do pomocy podpiąć.

Godzina 3:20 - czekam na następną porcję chmielu.

 

EDIT: ten zapach śrutowanego słodu... mmmm.....

Edited by coelian

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :)

 

No proszę większość znajomków imprezowała z soboty ma niedzielę a ty warzyłeś, gratulacje!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gratulacje, Paweł! Przypuszczam, że teraz pójdziesz z tym jak burza :okey:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Paweł ! Brawo !! Powodzenia :beer: :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

No no.. Piwo Księżycowe :) Póki co domowe piwo jeszcze jest legalne (a przynajmniej wisi w próżni), nie trzeba nocy zarywać na konspiracji 'przeciw państwu' :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witamy po zacieranej stronie mocy ;). Gratulacje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwo już ospale "bulka" w temp 18°C.

Było kilka potknięć i zamiast Pale Ale może wyjść IPA. Zbieram doświadczenia... ale w końcu ta warka była mniej "przemyślana" a bardziej " żywiołowa".

Do łóżka wskoczyłem o 6ej rano.

Dziękuję za przywitanie po "innej stronie mocy".

post-1298-0-82365400-1328454532_thumb.jpg

post-1298-0-23004400-1328454539_thumb.jpg

post-1298-0-19511400-1328454659_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Coelian moje gratulacje. Szkoda że się nie zebrałeś wcześniej, może byśmy mogli na walnym spróbować Twojego zacieranego piwa, ale na zlot piwo.org powinno już być gotowe :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki Wiktor.

Do technologicznej pełni szczęścia brakuje refraktometru (ebay załatwi sprawę) bo cukromierz to dobry jest ale do brew-kitów.

Za to termometr z IKEA - rewelacja - spisał się na medal.

Następna warka już pójdzie lepiej.

Myślę, że będą okazję i poczęstuję moimi piwami....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :)

 

Do technologicznej pełni szczęścia brakuje refraktometru (ebay załatwi sprawę) bo cukromierz to dobry jest ale do brew-kitów.

 

Możesz rozwinąć ta myśl ........... okazuje się że uwarzyłem 83 warki z sprzętem co się nie nadaje .....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Popieram Grzesia, do warzenia dobrego piwa reflektometr a nawet cukromierz to zbyteczna sprawa.

 

 

 

Coelian moje gratulacje. Szkoda że się nie zebrałeś wcześniej, może byśmy mogli na walnym spróbować Twojego zacieranego piwa, ale na zlot piwo.org powinno już być gotowe :)

 

Na zlot to może już go nie być :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :)

Możesz rozwinąć ta myśl ........... okazuje się że uwarzyłem 83 warki z sprzętem co się nie nadaje .....

Chętnie rozwinę:

W Spiżu w Katowicach widziałem refraktometr w akcji. Kolega Jkocurek sprawdzał nim gęstość w każdej chwili i błyskawicznie.

Dla mnie bombowa sprawa. Chodzi tu może bardziej o wygodę... cukromierz też oczywiście spełnia swoje zadanie i nadal będę go używał.

Ale zakup refraktometru to jeden z priorytetów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

O widzisz - takie uzasadnienie ma sens, a nie pisanie że cukromierz się nie nadaje do pomiaru brzeczki ....

Swoją drogą od jakiegoś czasu sprawdzają mi się wyliczenia, mógłbym żadnego z tych sprzętów nie używać przy zacieraniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Swoją drogą od jakiegoś czasu sprawdzają mi się wyliczenia, mógłbym żadnego z tych sprzętów nie używać przy zacieraniu.

 

Kwestia wprawy. Jak wszystko idzie dobrze to też mam rozjazdy najwyżej o pół litra albo o ułamek °Blg.

 

A refraktometr, który dostałem rok temu na gwiazdkę, leży sobie w szafie nawet nie rozpakowany. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziś kolejna warka testowa. Bitter 10°Blg.

Słody Weyermann - pale ale, monachijski i karmelowy Caraaroma.

Jeszcze pół godziny zacierania...

zdjęcia jutro

 

[media]

[/media] Edited by coelian

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i jak idzie? Zakładam, że już sprzątasz :)

Teraz chmielenie... o 2ej będę w łóżku. :/ Nie ma kiedy warzyć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :)

Teraz chmielenie... o 2ej będę w łóżku. :/ Nie ma kiedy warzyć.

 

Ja w czasie chmielenie ucinałem sobie drzemkę, no ale ja dość lekko śpię i w miarę szybko przytomnieję jak pika budzik :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trwa filtracja California Common... woda na wysładzanie zagrzana. Do akcji warzenia nawet Żonę zagospodarowałem (mieszała jak sypałem do gara słody). Mały Staś patrzył jak tatuś w garze przy zacieraniu mieszał łychą... Będzie dobre piwo !!

post-1298-0-90502100-1331924475_thumb.jpg

Edited by coelian

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziś kolejna warka. Niestety dziś - bo to już nie ta pora na takie piwa.... w przyszłym sezonie zacznę boje wiele wcześniej.

Mam jednak nadzieję, że piwnica "da radę" utrzymać temperaturę jeszcze kilka tygodni. Jestem dobrej myśli.

Tym razem Pilsner Czeski (zacieranie sterowane temperaturowo - dekokcja innym razem)

Na zdjęciu ekipa piwowarów z Bürgergasse Brauerei przy pracy ;)

Młody adept sztuki tajemnej w międzyczasie się zmęczył i poszedł spać :lol:

 

EDIT. zdjęcie na prośbę Małżonki zostało usunięte.

Edited by coelian

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie ma to jak rodzinne warzenie :) Chłopak widać ma zacięcie. Pomiar temperatury "na paluszek" i wszystko gra :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.