Jump to content
Mason

Sado-Masoński Browar Domowy

Recommended Posts

Miałem już swój wątek, ale nazwa browaru się zmieniła, poza tym poprzednie warki były z zestawów a teraz zaczynam realizować własne pomysły.

 

Właśnie jestem w trakcie popełniania warki nr 18. Piwo będzie się zwało "Der ÜberHopfenSchwarzWeizen" i nazwa oddaje to czym ono ma być :)

 

Skład:

2000g pilzneńskiego

2000g pszenicznego ciemnego

200g Carafa II

200g czekoladowego

50g Marynki 2010 (8,33% a-k)

Drożdże Safbrew WB-06

 

Zacieranie:

43-44C - 10 min

53C - 10 min

62-64C - 10 min

71-72C - długo, zostałem odciągnięty od warzenia

78C - 5 min

Gotowanie:

70 min

Chmiel całość na 60 min

Chłodzenie siłami natury na balkonie

Planowana temperatura fermentacji: 20-24C

 

Planowane parametry:

OG: 12 Blg

EBC: 66

IBU: 50

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wyszło 12,3 Blg, 21 litrów. 20 trafiło do fermentacji a 1 będzie do refermentacji. Zostało jeszcze jakieś 100ml, którą przelałem do w miarę czystej kolby, zamierzam ją zostawić otwartą i sprawdzić czy stosunkowo wysokie IBU zapobiegnie infekcji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fermentacja idzie bardzo ładnie, ale drożdżaki tak się rozhulały, że z początkowych 23 stopni zrobiło się 26. Zamrożone butelki PET ostudzą trochę ich zapał...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdecydowanie ostudziły... Tylko że zapomniałem wziąć pod uwagę, że butelki zamrożone na balkonie będę miały znacznie niższą temperaturę, niż te z zamrażalnika. W efekcie udało mi się zbić temperaturę do 16 stopni. Teraz już wzrosła do 19, zobaczymy co z tego będzie. Jeszcze jest co fermentować, bo Blg wynosi obecnie 7,5.

Nastawię dziś FFT.

Test zakażenia wygląda ładnie, 48h po nastawieniu brak objawów zakażenia a Blg niezmienione.

 

O, to mój setny post tutaj :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oj tam, browar to nie apteka :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Der ÜberHopfenDoppelDunkelWeizen rozlany w butelki po 12 dniach cichej, z litrem rezerwy i 60 g glukozy.

 

Coś trzeba zrobić z gęstwą po poprzedniej warce, więc dziś w menu weizenbock.

Skład:

Słód pszeniczny ciemny - 4000g

Słód monachijski ciemny - 2000g

Słód melanoidowy - 1000g

Słód zakwaszający - 500g

Słód Carafa II Special - 200g

Chmiel Marynka granulat 30g (a-k 8,33%)

Chmiel Hallertauer Mittelfrueh 30g (a-k 4%)

 

Plan zacierania:

45C - 10 min.

52C - 10 min.

63C - 15 min.

72C - duuużo min.

78C - mash out

 

Gotowanie 60 minut

Marynka na 60 minut

Hallertauer Mittelfrueh na 10 minut

 

Zacieram w garze 30 litrowym więc jest gęsto...

 

Ok, upewniłem się że gęsty zacier to wielkie zło. Zcukrzanie trwa i trwa, z filtracją też nie jest lekko. Na tym sprzęcie którym dysponuję nie ma sensu warzyć 20 litrowych warek powyżej powiedzmy 16 Blg.

 

Ale za to fermentacja idzie ładnie, do weizenbocka trafiła gęstwa z poprzedniej warki, uprzednio obudzona świeżą brzeczką. Wystartowało błyskawicznie, teraz fermentuje w 20C

Edited by Mason

Share this post


Link to post
Share on other sites

Haniebnie zapuściłem się w prowadzeniu swojego tematu. No to do roboty...

Warka 18 - Der ÜberHopfenDoppelDunkelWeizen wyszedł całkiem przyjemnie, choć nie udało mi się w nim uzyskać aromatu bananów.

Warka 19 - Alte Ziege Speichel. Weizenbock, także mało weizenowy. Smakuje jak mocne, treściwe ciemne piwo. Nic dziwnego, butelkowałem go przy ok. 5.7 Blg

Warka 20 - Koci Owiesik. Stout owsiany warzony z zestawu CP na Warszawskiej Szkółce Piwowarskiej. Chyba złapał jakąś infekcję, bo z czasem robi się kwaskowaty i przegazowany

Warka 21 - Fat Bobby. Brown ale

warzone kiedyś tam w kwietniu

Skład:

Słód Pale Ale (Weyermann) - 2500 g

Słód CaraMunich - 500 g

Słód pszeniczny ciemny - 500 g

Słód Biscuit - 400 g

Słód wędzony Weyermann - 250 g

Słód czekoladowy - 100 g

Chmiel Fuggles - 35 g

Chmiel East Kent Goldings - 20 g

Drożdże Danstar Nottingham

 

Zacieranie:

64C - 30 min

72C - 45 min

76C - 5 min

 

Gotowanie 60 min

Fuggles na 60 min

East Kent Goldings na 15 min

 

Blg początkowe: 11,5

Blg końcowe: 3,6

 

Piwo po fermentacji poszło w kanał, bo fermentator raczył się przewrócić tuż przed rozlewem w butelki. Nie pytajcie jak...

 

Warka 22 - Back In White. Witbier

Warzone 03.05.2012

Skład:

Słód pilzneński - 2500 g

Słód pszeniczny jasny - 1500 g

Chmiel Marynka 10 g

Chmiel Hallertauer 15 g

Imbir w kawałkach 5 g

Curacao 10 g

Kolendra 20 g

Skórki słodkiej pomarańczy suszone 10 g

Skórki cytryny suszone 10 g

Drożdże suche Brewferm Blanche

 

Zacieranie:

64C - 30 min

72C - 45 min

76C - 5 min

 

Gotowanie 60 min

Marynka na 60 min

Imbir na 15 min

Skórki i kolendra połowa na 15 min, druga połowa na 5 min

Hallertauer na 5 min

 

Blg początkowe: 11

Blg końcowe: 4

 

Fermentacja jednoetapowa, w 22-23C, rozlew 27.05.2012 z glukozą do refermentacji.

Wyszło smaczne, ale przydałoby się jednak więcej przypraw, zwłaszcza cytrusów

 

Obecnie w wiadrach mam cztery portery, (dwa kończą cichą, dwa skończyły burzliwą) ale to opiszę ciut później.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 23 - porter angielski

Warzono 27.05.2012

Skład:

Słód pale ale - 3000 g

Słód Brown - 500 g

Słód Crystal 150 EBC - 500 g

Słód Biscuit - 300 g

Słód czekoladowy jasny - 200 g

Słód pszeniczny jasny - 200 g

Chmiel Target (11% a-k) - 20 g

Chmiel East Kent Goldings (6,5% a-k) - 20 g

Drożdże White Labs WLP 005 British Ale

 

Zacieranie:

66-68C - 90 min

76C - 5 min

 

Gotowanie 60 min

Target na 60 min

EKG na 15 min

 

Blg początkowe: 12

FFT: 4

 

Przelane na cichą 10.06.2012

 

 

Warka 24 - porter wędzony

Warzono 27.05.2012

Skład:

Słód pale ale - 4000 g

Słód wędzony Whisky - 600 g

Słód Crystal 150 EBC - 500 g

Słód czekoladowy jasny - 500 g

Słód pszeniczny jasny - 200 g

Chmiel Nugget (12,8% a-k) 30 g

Chmiel Mt Hood (6% a-k) 15 g

 

Zacieranie:

66-68C - 90 min

76C - 5 min

 

Gotowanie 90 min

Nugget na 90 min

Mt Hood na 15 min

 

Blg początkowe 15

FFT: 4.5

 

Przelane na cichą 14.06.2012

Edited by Mason

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.