Jump to content
Sign in to follow this  
gottri

Officjum

Recommended Posts

Po popełnieniu 3 warek z gotowców przyszedł czas na zacieranie, mam kilka pytań/prośbę o wskazówki dlatego zdecydowałem założyć pryw. temat.

 

Warka #4 - pseudo Kolsch

 

Zasyp:

3,8kg - Pils

0,5kg - Pszeniczny

śrutowane w sklepie

 

Drożdże:

S-33 saszetka z rehydr. zadane w 25st.

 

Zadane o 23, o siódmej rano dnia następnego piana na 5cm więc działają.

 

Chmiel:

Spalt 6,4%

 

Zacieranie - jednotemp. 65min (66-65 stopni) plus 15min z podgrzaniem na 73 stopnie (słód/woda 1:3,5)

 

Wysładzanie - miało być no sparge, ale niedoszacowałem wodę dolaną i wyszło na raty

podbicie (74stopnie), "brzęczka" plus 4 litry, plus awaryjne 3 litry (73 stopnie)

3-krotny zwrot filtratu na początku wysładzania

 

Gotowanie/Chmielenie:

90min - samo gotowanie dla pozbycia się warzywek

60min - Spalt 25g

30min - Spalt 5g

15min - Spalt 5g

 

Wynik 17l płynu o BLG 12, IBU wg. kalkulatora ok. 29 - przy beznadziejnej wydajności ok. 50%

 

 

Fermentacja dzień 5 - 19 stopni, 5 BLG

Fermenatcja dzień 8 - wciąż 5 blg - przelane na cichą

Edited by gottri

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #5 - Koelsch "następny"

 

Zasyp:

Pils 4,2kg

Pszenica 0,5kg

 

Drożdże:

Gęstwa S-33

 

Wysładzanie:

Raty

 

Zacier:

- 40 st. - 10min

- 52 st. - 10min

- 63 st. - 45min

- 72 st - 15min

plus mash out

 

Got./Chmiel.

 

90min - DMS

60 min - Spalt 6,4% - 25g

30min - Spalt 6,4% - 7g

15min - Spalt 6,4% - 7g

 

Wynik:

 

19l - 11,5 BLG

IBU - ok. 27

 

Fermentacja dzień 6 - BLG 4

Edited by gottri

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niska wydajność, śrutujesz sam czy kupujesz ześrutowany? W jakim stosunku zacierasz (słód do wody)?

Share this post


Link to post
Share on other sites

No niska niestety, przy drugim zacieraniu udało mi się podnieść raptem o kilka procent, cały czas szukam błędu

- kupuję śrutowany. Obie zacierane warki 1/3,5

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może problem leży w wysładzaniu? Jak długo trwa u Ciebie wysładzanie? Zacznij mieszać wierzchnią warstwę, za każdym razem jak wlewasz świeżą porcję wody i zacznij spuszczać filtrat po 10 minutach. Nie za niską masz temperaturę wody do wysładzania, ja leję 80 stopni i więcej.

Edited by zbynekkk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok - spróbuję podwyższyć temp. wysładzania.

Wysładzam tak w granicach 73-75 stopni i muszę przyznać że główną rzeczą na jaką zwracałem uwagę to właśnie nieprzekraczanie 80

 

Druga sprawa to zatory - wysładzam fałszywym dnem i nie mogę opanować stałego ściekania flitratu, często wytwarza mi się "próżnia" w miejscu gdzie pierwotnie było podbicie. Efekt jest taki że aby utrzymać mniej więcej to samo tempo "siurkania" muszę non stop operować kranikiem. Samo wysładzanie trwa ok. 45min.

 

... z innych rzeczy niepożądanych jakie miałem przy tych dwóch warkach ... to duże odparowanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Duże odparowanie nie ma tu znaczenia. Ja mniej patrzę na temperaturę wody do wysładzania, najważniejsza dla mnie jest temperatura w młucie. Jak leję wodę 80 stopni i więcej, we wnętrzu młuta nie mam więcej jak 77 stopni. Ale ja leję wodę przez deszczownie i po drodze trochę się wychładza. Ja również mam fałszywe dno. Załóż na kranik dłuższy wężyk, tak by nie było możliwości dostania się pod podbicie powietrza. Na moje oko masz problem z kanalikowaniem woda idzie kanałami i nie wypłukuje z młuta dobroci. Myślę że mieszanie wierzchniej warstwy pomoże. Ja z 8 kg zasypu uzyskuję od 12 do 14 Blg przy 40- 45 litrach po gotowaniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki - zastosuję się do wskazówek przy następnej warce i oczywiście zdam relację

 

 

Edit: ...no i grubość śruty prawdopodobnie - odebrałem śrutowany z innego sklepu i muszę stwierdzić że nowa/inna dostawa ześrutowana zdecydowanie drobniej.

Edited by gottri

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 6 Bezstylowiec lub popieprzona wariacja na bazie Alt'a

 

Zasyp:

Pils 2kg

Monachijski 2kg (miks Litovel i Weyermann)

Caramunich 0,2kg

 

Drożdże t-58 (nie miałem innych mixstyl wyjdzie)

 

Zacier:

 

52' - 10min

63' - 45min

72' - 20min

 

Warzenie:

 

Spalt 6,4 - 60min - 30g

Hellertaurer 6.6 - 15min - 17g

 

Wynik:

19l - 11,5BLG , IBU ok. 31 (Rager)

 

Znów słaba wydajność, aczkolwiek z warki na warkę coraz lepiej. Zastosowałem porady Zbynkkka (wszystkie), podejrzewam jednak te 3/4 ziarna które mam z pierwszego sklepu, na szczęście to ostatnia warka na tej śrucie i następna już widzę że znacznie lepiej się prezentuje pod tym względem. Poczekamy zobaczymy....

Edited by gottri

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #7 - Wędzone

 

Zasyp:

Wędzony Steinbach - 3,6kg

Karmelowy Jasny Strzegom - 1kg

 

Drożdże - Nottingham saszetka (reh.)

 

Zacier:

52 - 10min

62- 50min

72- 15min

78 - koniec

 

got./chmiel.:

Marynka 30g - 60min

Hellert. 10g. - 30min

Hellert. 30g - 15min

 

Wynik: 21l - 12BLG, IBU ok 50 (Rager)

 

Wysładzanie tym razem to była Golgota, wstępnie planowałem raty a wyszło bez wysładzania. Jeszcze nie było tak żeby zapowietrzało się już na etapie zwracania filtratu do kadzi, po 15 min pękła mi żyłka, zapodałem całość wody i rozpocząłem walkę z przestrzenią pod dnem - zatory, zatory, zatory - jeszcze z dwie takie filtracje i spróbuję oplotu chyba.

 

Wydajność zgodnie z oczekiwaniami wzrosła, a cieszy to podwójnie gdyż de facto robiłem metodą "no sparge"..... ale w sumie ... mam to gdzieś smakując owoce mało wydajnych warek :)

 

... może dziwne i mało znaczące spostrzeżenie na koniec ale Nottinghamy znacznie "ładniej" i sprawniej się rehydratyzują niż produkty Fermentisa :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #8 - Pale Ale

 

Zasyp:

Pale Ale (Castle) - 5kg

 

Drożdże - Mauribrew Ale saszetka (reh.)

 

Zacieranie:

67st. - 60min

 

Chmiel:

Marynka - 35g 60min

Lublin - 30g 15min

 

 

Wynik: 25L, 12BLG, IBU ok.40 (Rager)

 

Oplot zdecydowanie!!!!!!!!

 

Przelane na cichą po 13 dniach - 4,5 BLG

Edited by gottri

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mały apdejt poprzednich warek:

 

4 - nie warta wspomnienia :)

5 - burzliwa 16 dni 3BLG - Cicha 5 dni. Refermentacja 150g Glukozy (syrop)

6 - burzliwa 10 dni 2,5BLG - Cicha 12 dni. Refermentacja 165g glukozy (syrop)

7- burzliwa 10 dni 3 BLG - cicha 12 dni , Refermentacja 160g glukozy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #9 - a'la Grodziskie

 

Zasyp:

Wędzony Steinbach - 1,4kg

Pszeniczny Litovel - 1 kg

 

..i to do 13l wody ...co uzmysłowiłem sobie dopiero przy pierwszym mieszaniu :lol: Stosunek słód/woda tym razem to ok. 1:6

 

Wysładzanie - raty , ok. 10l

 

Drożdże:

Nottingham gęstwa

 

Chmiel:

Lublin 35g - 60min

Lublin 15g - 15 min

 

Wynik: 17l, 7,5BLG - IBU ok 27.

 

 

 

Rzuciłem się na ten temat w myśl lekko zmodyfikowanej zasady "nie znam się, więc chętnie się wypowiem" :) W życiu nie piłem, a nawet nie widziałem Grodzisza.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.